Róże - odmiany jadalne
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róża jadalna
Moim zdaniem przez sadzonki.
Rugosa tworzy takie podziemne pędy zwane rozłogami, można je odcinać i w ten sposób pozyskiwać nowe.
Rugosa tworzy takie podziemne pędy zwane rozłogami, można je odcinać i w ten sposób pozyskiwać nowe.
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Przeczytaj na poprzedniej stronie artykuł; jest tam o rozmnażaniu róż jadalnych
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja babcie miała ROSA CENTIFOLIA, robiła konfiturę z płatków, w skład wchodziły tylko płatki i cukier, wszystko się uciera (niestety nie znam proporcji- choć może uda mi się znaleźć gdzieś przepis w jej zeszytach z przepisami). Nie dodawało się żadnej wody (kwasku cytrynowego też nie dodawała choć to pewnie dobry pomysł jak barwa pozostaje bardziej "soczysta"), nie było też konieczności pasteryzowania (dzięki temu zachowywała więcej substancji odżywczych), słoik zamyka się nalewając odrobinę spirytusu, zapalając go i zakręcając płonący słoik. Konfitura jest bardzo aromatyczna więc daje się jej bardzo mało.
Mama ma tez tę różę ale jakoś bardzo słabo rośnie tak wiec nie mogłam od niej zabrać sadzonki, w sklepach ogrodniczych te róże są niedostępne, na szczęście znalazłam szkółkę która ma w ofercie kilka odmian róży, teraz tylko czekam kiedy róże tak urosną żeby można je przerobić na zaprawy.
Mama ma tez tę różę ale jakoś bardzo słabo rośnie tak wiec nie mogłam od niej zabrać sadzonki, w sklepach ogrodniczych te róże są niedostępne, na szczęście znalazłam szkółkę która ma w ofercie kilka odmian róży, teraz tylko czekam kiedy róże tak urosną żeby można je przerobić na zaprawy.
Asia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jadalne odmiany róży
Zakładam ten temat bo chciałam się dowiedzieć czy znacie jakieś inne odmiany róż oprócz róży pomarszczonej, róży dzikiej, które są cenione za walory spożywcze i nadają się na przetwory.
Chodzi mi o róże z pełnymi kwiatami, które dawałyby więcej płatków.
Robię przetwory z takiej róży ale nie wiem co to za odmiana, latem wkleję zdjęcia bo teraz nie dysponuję takimi to może ktoś rozpozna czy ma jakąś wartość witaminową.
Kolor tej róży jest różowy i biały. Robi ktoś konfitury z róży innej niż pomarszczona?
Chodzi mi o róże z pełnymi kwiatami, które dawałyby więcej płatków.
Robię przetwory z takiej róży ale nie wiem co to za odmiana, latem wkleję zdjęcia bo teraz nie dysponuję takimi to może ktoś rozpozna czy ma jakąś wartość witaminową.
Kolor tej róży jest różowy i biały. Robi ktoś konfitury z róży innej niż pomarszczona?
Re: Jadalne odmiany róży
Witam,
Z każdej dzikiej róży da się zrobić wino;-) Wszyscy je zachwalają.
Darek.
Z każdej dzikiej róży da się zrobić wino;-) Wszyscy je zachwalają.
Darek.
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Suzano róża pomarszczona czy dzika są gatunkami nie odmianami róży.Hodowlą i selekcją róż z przeznaczeniem dla przetwórstwa zajmowało się kilka instytutów m.in.w Polsce(Instytut Badawczy Leśnictwa w Warszawie).Tutaj można trochę poczytać na ten temat osiągnięć ich pracy i nie tylko: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=269
Na przetwory z płatków od lat wykorzystywano odmiany róży stulistnej, francuskiej i damasceńskiej, dopiero na początku XX wieku zaczęto je wytwarzać z przywiezionej z Chin róży pomarszczonej.
Na owoce ponoć najlepsza jest róża jabłkowata - (odmania karpatia)
Na owoce ponoć najlepsza jest róża jabłkowata - (odmania karpatia)
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Ciekawe, czy płatki z jakiejś róży mogą zaszkodzić? Chodzi mi o konfitury lub suszone jako dodatek do herbaty.
Waleria
- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Ja robię konfitury z takiej nieznanej mi z nazwy róży. Kwitnie 1 raz w czerwcu,ma bardzo pełne kwiaty,prześlicznie pachnie i daje ładną barwę przetworom.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
Nie wiem czy mogą zaszkodzić ale ponoć współczesne odmiany które są mieszańcami z różami chińskimi się nie nadają.
Ma-do twoja róża to chyba któraś z tzw. róż damasceńskich
Ponoć niektóre angielskie są dobre ale ja nigdy takich konfitur nie robiłem ani nawet nie próbowałem a do pączków ponoć dają marmoladę wieloowocowa tylko z różanym aromatem bo takiej prawdziwej to by się nie opłacało.
Ma-do twoja róża to chyba któraś z tzw. róż damasceńskich
Ponoć niektóre angielskie są dobre ale ja nigdy takich konfitur nie robiłem ani nawet nie próbowałem a do pączków ponoć dają marmoladę wieloowocowa tylko z różanym aromatem bo takiej prawdziwej to by się nie opłacało.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękuję Wam wszystkim za informacje, nie odzywałam się bo padł mi internet, jeszcze jest w trakcie naprawy.Zaraz wczytam się w linki.
Ma-Do właśnie z takiej róży robię te konfitury i chciałam się dowiedzieć czy jest zaszeregowana jako jadalna lub coś koło tego.
Marmolada jest przepyszna,robię ja z samych płatków, do rogalików czy ciastek jest rewelacyjna i nie wypływa jak inna marmolada.
Tylko chciałam dociec co to za gatunek.Mam jeszcze taką samą ale białą, ona daje marmoladę w kolorze jasno-brązowym, pachnąca.
Ma-Do właśnie z takiej róży robię te konfitury i chciałam się dowiedzieć czy jest zaszeregowana jako jadalna lub coś koło tego.
Marmolada jest przepyszna,robię ja z samych płatków, do rogalików czy ciastek jest rewelacyjna i nie wypływa jak inna marmolada.
Tylko chciałam dociec co to za gatunek.Mam jeszcze taką samą ale białą, ona daje marmoladę w kolorze jasno-brązowym, pachnąca.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczytaj cały wątek od pierwszej strony, jest w nim dużo więcej ciekawych rzeczy, bo już o tym kiedyś rozmawialiśmy
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Suzano, ta moja róża ,to stara odmiana NN [damasceńska czy stulistna nie wiem] sadzona głównie dla ozdoby.Ma b.pełne,pachnące kwiaty.Konfitury z jej płatków są wspaniałe.
Przeczytałam gdzieś,że płatki każdej ,pachnącej ,czerwonej róży nadają się na przetwory.
Przeczytałam gdzieś,że płatki każdej ,pachnącej ,czerwonej róży nadają się na przetwory.
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki