Skromna kolekcja Michała - Passiflory i inne ;)
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skromna kolekcja Michała - Passiflory i inne ;)
Michale dopóki całkiem nie padną zawsze jest szansa
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Tak jak pisała Arletka dopóki są zielone liście a widać takie wydaje mnie się, że jest szansa za co trzymam kciuki.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Właśnie dopóki są zielone a łodygi twarde jest nadzieja czasem sama łodyga puszcza o dziwo
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj w Nowym Roku,
Gdzie to się podziewasz? Długo Cię nie ma na swoim wątku i na naszych też.
Masz piękne, oryginalne rośliny, też super podejście do nich. No i mamy podobne zainteresowania co sprawia, że czegoś mi brakuje kiedy Ciebie nie ma.
Jak nowe nabytki? Jak zimują Twojer passiflory? Jak inne rośliny?
Gdzie to się podziewasz? Długo Cię nie ma na swoim wątku i na naszych też.
Masz piękne, oryginalne rośliny, też super podejście do nich. No i mamy podobne zainteresowania co sprawia, że czegoś mi brakuje kiedy Ciebie nie ma.
Jak nowe nabytki? Jak zimują Twojer passiflory? Jak inne rośliny?
- Michaeli
- 500p
- Od: 19 sie 2010, o 10:28
Heniu, przechodzę stan zimowej depresji stąd brak mojej osoby. ;)
Z nowych nabytków jeden już odszedł reszta żyje i nawet puszcza nowe części nadziemne. ;)
U Passiflor jest dziwnie, ponieważ uważany przeze mnie najtrudniejszy gatunek "P. Racemosa 'Buzios' " czyli różowa męczennica groniasta, moje oczko w głowie, tworzy powoli dwa grona z pączkami kwiatowymi.
Zupełnie inaczej miewa się "P. Pink Festival " Niema żadnych liści a pędy które zdoła wypuścić szybko zamierają.
Jak jutro rano będzie ładna pogoda i dobre słońce to porobię trochę fotek.
Z nowych nabytków jeden już odszedł reszta żyje i nawet puszcza nowe części nadziemne. ;)
U Passiflor jest dziwnie, ponieważ uważany przeze mnie najtrudniejszy gatunek "P. Racemosa 'Buzios' " czyli różowa męczennica groniasta, moje oczko w głowie, tworzy powoli dwa grona z pączkami kwiatowymi.
Zupełnie inaczej miewa się "P. Pink Festival " Niema żadnych liści a pędy które zdoła wypuścić szybko zamierają.
Jak jutro rano będzie ładna pogoda i dobre słońce to porobię trochę fotek.
- hen_s
O! jak się cieszę, że jesteś nareszcie.
Już dni dłuższe, słonka mam nadzieję więcej - będzie dobrze.
Twoje passi super - jednak musisz je zimować na chłodno. Wtedy przetrwają zły czas bez szwanku i będą cieszyć i Ciebie i nas swoimi pięknymi przyrostami i kwiatami. Jak miałem kilka tych roślin to całą zimę ich zupełnie nie podlewałem, więc przyrostów nie wyglądałem. Co prawda zrzuciły liście ale potem na wiosnę moment ruszyły i były naprawdę mocne.
Czekam na nowe fotki.
Już dni dłuższe, słonka mam nadzieję więcej - będzie dobrze.
Twoje passi super - jednak musisz je zimować na chłodno. Wtedy przetrwają zły czas bez szwanku i będą cieszyć i Ciebie i nas swoimi pięknymi przyrostami i kwiatami. Jak miałem kilka tych roślin to całą zimę ich zupełnie nie podlewałem, więc przyrostów nie wyglądałem. Co prawda zrzuciły liście ale potem na wiosnę moment ruszyły i były naprawdę mocne.
Czekam na nowe fotki.
- Michaeli
- 500p
- Od: 19 sie 2010, o 10:28
Wiedziałem od początku że z Pink będą kłopoty, liście miększe od pozostałych i mniejsza ilość chlorofilu ponieważ liście były bladozielone.
Pechowa "P. Pink Festival", a dobrałem ją bo wszystkie inne które zamierzałem nabyć zostały wykupione, gdybym wcześniej zatwierdził zamówienie,to teraz bym się cieszył zieloniutką "P. Cocinea" lub P. Vitifolia" zamiast tej marnej hybrydy.
Z zimowaniem to tylko po części, bo passi mają zróżnicowane wymagania co do temperatury, też np. niektóre gatunki są o wiele wolniej rosnące od pozostałych.
Gdybym "Racemosę" przyciął lub pozwolił na częściowe obumarcie to bym się nie doczekał pędów do następnego sezonu.
Z powodzeniem zimuje "P. Caerulea" i "P. x violacea" w temp niewiele wyższej od zera, przy praktycznie zerowym podlewaniu i spryskiwaniu co tydzień, z tym że to już stare pnącza.
Tak że problem tylko u Pink Fest, której nie odpowiada ilość dziennego światła o tej porze i przez to zgubiła liście i pędy. ;)
Edit: 09:01:11
Sorry za złą jakość zdjęć ale... ehm fotografem to ja nie jestem. xD
Poniżej pączki P. Racemosa 'Buzios' (groniasta - różowa)
J/W
J/W
Tak powinny wyglądać potem kwiaty.
Większość nowo nabytych epi posadzonych w doniczkach.
Pierwsze przyrosty u Epi Crenatum
Pierwsze przyrosty u Epi Crenatum Kimanchi
Tu czekają na korzenie te które ich nie posiadają.
Pechowa "P. Pink Festival", a dobrałem ją bo wszystkie inne które zamierzałem nabyć zostały wykupione, gdybym wcześniej zatwierdził zamówienie,to teraz bym się cieszył zieloniutką "P. Cocinea" lub P. Vitifolia" zamiast tej marnej hybrydy.
Z zimowaniem to tylko po części, bo passi mają zróżnicowane wymagania co do temperatury, też np. niektóre gatunki są o wiele wolniej rosnące od pozostałych.
Gdybym "Racemosę" przyciął lub pozwolił na częściowe obumarcie to bym się nie doczekał pędów do następnego sezonu.
Z powodzeniem zimuje "P. Caerulea" i "P. x violacea" w temp niewiele wyższej od zera, przy praktycznie zerowym podlewaniu i spryskiwaniu co tydzień, z tym że to już stare pnącza.
Tak że problem tylko u Pink Fest, której nie odpowiada ilość dziennego światła o tej porze i przez to zgubiła liście i pędy. ;)
Edit: 09:01:11
Sorry za złą jakość zdjęć ale... ehm fotografem to ja nie jestem. xD
Poniżej pączki P. Racemosa 'Buzios' (groniasta - różowa)
J/W
J/W
Tak powinny wyglądać potem kwiaty.
Większość nowo nabytych epi posadzonych w doniczkach.
Pierwsze przyrosty u Epi Crenatum
Pierwsze przyrosty u Epi Crenatum Kimanchi
Tu czekają na korzenie te które ich nie posiadają.
- hen_s
Foto jest ok. Rośliny również wyglądają całkiem dobrze. Nawet epies które tak późno dostałeś. Gratuluję.
Będzie dobrze i baaaardzo radośnie, jeszcze niejedną miłą chwilę z nimi przeżyjesz. A do wiosny powolutku coraz bliżej...
Będzie dobrze i baaaardzo radośnie, jeszcze niejedną miłą chwilę z nimi przeżyjesz. A do wiosny powolutku coraz bliżej...
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Epi ślicznie puszczają. Gratuluję pączków u pasi.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
O kurczę nie sądziłam że o tej porze roku passi potrafi zakwitnąć,
to bardzo ładna odmiana, ja chciałabym mieć niebieska tą z frędzelkami, mam nadzieję ze na wiosnę uda mi się kupić.
ach i kolekcja epi powalająca
to bardzo ładna odmiana, ja chciałabym mieć niebieska tą z frędzelkami, mam nadzieję ze na wiosnę uda mi się kupić.
ach i kolekcja epi powalająca
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Witam serdecznie
Przeczytałam cały watek...tak mnie wciagnął
piękne te Twoje passiflory, trzymam kciuki aby jednak zima obeszła sie z nimi bez uszczerbku
Zauroczyły mnie tez te kaktusy zwisajace oblepione kwiatami....przecudne, chyba tez musze upolowac takie cudeńka
Kolejna osoba ,która zarazę na forum rozsiewa
Pozdrawiam Dorota
Przeczytałam cały watek...tak mnie wciagnął
piękne te Twoje passiflory, trzymam kciuki aby jednak zima obeszła sie z nimi bez uszczerbku
Zauroczyły mnie tez te kaktusy zwisajace oblepione kwiatami....przecudne, chyba tez musze upolowac takie cudeńka
Kolejna osoba ,która zarazę na forum rozsiewa
Pozdrawiam Dorota
Michał co to forum robi z ludzi pokazałeś Passiflory, hoje a teraz doszły do kolekcji sucholuby...ciekawe co będzie następne
Ciekawe kiedy zakwitnie Passiflora...kolor ma piękny
Ciekawe kiedy zakwitnie Passiflora...kolor ma piękny
Wielkie dla roślinek które tak dzielnie znoszą zimę .... na kwiatuszki passi cudne będą