Lewkonia
- tomoe
- 50p
- Od: 17 maja 2009, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lewkonia
Powiem Ci tak. Ja zeszłego roku wysiałem lewkonię do skrzynek, a resztę nasion tak dla "jaj" wysiałem do gruntu. Te ze skrzynki szybko wysadziłem, ale te z gruntu były maluteńkie i miały tylko liścienie. Nie chciałem jednak, żeby się zmarnowały więc kupiłem ziemię i przepikowałem je do skrzynki w odstępach 5x5cm. Ku mojemu zdziwieniu przyjęły się i pokazały liście właściwe, a w połowie lipca pięknie zakwitły, także moim zdaniem możesz spokojnie popikować.
Jeśli masz opakowania z danonków to ich użyj, natomiast polecam zainwestowanie w wielodoniczki. Koszt jednej takiej z 56 otworami to około 4zł (przynajmniej u mnie).
Jeśli masz opakowania z danonków to ich użyj, natomiast polecam zainwestowanie w wielodoniczki. Koszt jednej takiej z 56 otworami to około 4zł (przynajmniej u mnie).
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 maja 2009, o 21:25
W takim razie dopijam kawę i idę na strych pikować.
Mam te, jak to nazwałeś wielodoniczki, ale nie spodziewałam się, że będę ich potrzebowała tak dużo
Czy takie pikowane kwiaty mogę stawiać na strychu przy oknie? Nie ma tam zbyt wiele słońca, a pogoda też jest taka niewyraźna i na strychu może być chłodno.
Tyle mi się wszystkiego nazbierało, że parapetów zabrakło, kot się wszystkim zainteresował, a dziecko zwaliło sobie na głowę słoneczniki ;/
Mam te, jak to nazwałeś wielodoniczki, ale nie spodziewałam się, że będę ich potrzebowała tak dużo
Czy takie pikowane kwiaty mogę stawiać na strychu przy oknie? Nie ma tam zbyt wiele słońca, a pogoda też jest taka niewyraźna i na strychu może być chłodno.
Tyle mi się wszystkiego nazbierało, że parapetów zabrakło, kot się wszystkim zainteresował, a dziecko zwaliło sobie na głowę słoneczniki ;/
- tomoe
- 50p
No wiadomo, że najlepiej byłoby gdybyś postawiła popikowane roślinki tam gdzie jest słońce. Inaczej będą Ci jeszcze bardziej wybiegać i o wiele dłużej będziesz czekać na kwiaty. A może masz możliwość wystawienia na dwór w ciągu ciepłych dni? Do słońca jest w sam raz cieplutko jak dla lewkonii. Ja tak robię jak mi brakuje miejsca na parapetach
-
- 20p - Rozkręcam się...
No właśnie nie mam gdzie ich wystawić. Na działkę też nie wyniosę, bo tam jeszcze zupełnie nic nie ma, w tamtym roku kupiliśmy 300m/2 chwastów.
Mąż powiedział, że zdemontuje mi zaraz okienko dachowe na strychu, więc postawię wszystkie kwiaty tak żeby łapały choć troszkę słońca. Nie wiem co na to sąsiedzi, ale najwyżej w przyszłości będę im przynosić kwiaty do wazonu
Póki co słońce zaszło i chyba zaraz będzie padać ;/
Dzięki za podpowiedzi.
Mąż powiedział, że zdemontuje mi zaraz okienko dachowe na strychu, więc postawię wszystkie kwiaty tak żeby łapały choć troszkę słońca. Nie wiem co na to sąsiedzi, ale najwyżej w przyszłości będę im przynosić kwiaty do wazonu
Póki co słońce zaszło i chyba zaraz będzie padać ;/
Dzięki za podpowiedzi.
- tomoe
- 50p
Napisz jeszcze skąd jesteś, bo to też ważne.
Na pociechę powiem, że u mnie też już powoli się chmurzy i od jutra z tego co widzę ma być chłodniej i bardziej deszczowo :/
Na pociechę powiem, że u mnie też już powoli się chmurzy i od jutra z tego co widzę ma być chłodniej i bardziej deszczowo :/
-
- 20p - Rozkręcam się...
Jestem z gliwic, zaraz uzupełnię te dane w profilu.
-
- 100p
- Od: 5 lis 2010, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałam lewkonię we wtorek, a wczoraj zobaczyłam, że chyba wszystkie skiełkowały.
Czy jest kilka rodzajów lewkonii?
Kupiłam 3 opakowania nasion z Ożarowa. Na dwóch było napisane: "wysiew grudzień - luty" a na jednym od kwietnia.
Czy to znaczy, że zmarnowałam te nasiona, które już wzeszły? Bo siewki nie przetrwają do maja?
Pomóżcie...
Czy jest kilka rodzajów lewkonii?
Kupiłam 3 opakowania nasion z Ożarowa. Na dwóch było napisane: "wysiew grudzień - luty" a na jednym od kwietnia.
Czy to znaczy, że zmarnowałam te nasiona, które już wzeszły? Bo siewki nie przetrwają do maja?
Pomóżcie...
Pozdrawiam
Magdalenka
Magdalenka
- zieloonomi
- 50p
- Od: 6 lut 2010, o 12:34
pewnie w kwietniu do gruntu, a wcześniej w domu.
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)
Serdeczności, Magda
Serdeczności, Magda
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
właśnie posiałam lewkonie, ale na opakowaniu brak informacji na temat przykrycia nasion ziemią, jakaś rada? przykryć czy tylko przyklepać? taki sam mam problem z szałwią. pzdr gocha
pozdrawiam Gocha
-
- 100p
- Od: 5 lis 2010, o 10:02
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Oj widzę, że i ja muszę po niedzieli wysiać lewkonię, żeby miała czas urosnąć. Czy lewkonię też się uszczykuje?
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Justko - Starszym odmianom należy uszczykiwać wierzchołki pędów, żeby się rozkrzewiły, nowsze odmiany rozgałęziają się same , mozna i je też uszczyknąć ale nie jest to konieczne . Możesz to zrobić na 3 - 4 parą listków . Siewki z jasniejszymi liścieniami to odmiany pełne a z ciemniejszymi odmiany o kwiatach pojedyńczych .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
jak wasze tegoroczne lewkonie, czy mają już właściwe listki? moje wysiane 14 stycznia jeszcze nie mają i na razie nie widze, żeby się na nie zanosiło
pozdrawiam Gocha