witam... zaczynam na piachu...
- oskaroskar1
- 10p - Początkujący
- Od: 27 sty 2011, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam... zaczynam na piachu...
na forum od niedawna... w ogrodzie od dawna...
od września zeszłego roku przeprowadziłem się na kaszuby... mam trochę terenu i na wiosnę startuję z jakimś ogrodem... trochę tu lipnie z glebą... ziemi na jakieś 20-30 cm. reszta to żwir i piasek jak z plaży... roszę o rady... jak to zazielenić...
pozdrawiam
Oskar
od września zeszłego roku przeprowadziłem się na kaszuby... mam trochę terenu i na wiosnę startuję z jakimś ogrodem... trochę tu lipnie z glebą... ziemi na jakieś 20-30 cm. reszta to żwir i piasek jak z plaży... roszę o rady... jak to zazielenić...
pozdrawiam
Oskar
OSSA
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: witam...
Na założenie trawnika gleba ok 
Piach nie problem dla drzew iglastych o systemie korzeniowym palowym: sosny, świerki itp będzie rosło
Jak jesteś nowy na tym terenie to może też warto się przejść po okolicy i zobaczyć co i jak rośnie u innych sąsiadów w ogrodach
Pozdrawiam i życzę miłych chwil i pracy w ogrodzie

Piach nie problem dla drzew iglastych o systemie korzeniowym palowym: sosny, świerki itp będzie rosło

Jak jesteś nowy na tym terenie to może też warto się przejść po okolicy i zobaczyć co i jak rośnie u innych sąsiadów w ogrodach

Pozdrawiam i życzę miłych chwil i pracy w ogrodzie

- oskaroskar1
- 10p - Początkujący
Re: witam... zaczynam na piachu...
dzięki za radę...
na działce mam troch samosieji sosny czarnej i brzozy... no i jakiś modrzew się załapał... a naokoło to ludzie tu tuje i jakieś wierzby sadzą... a co do trawnika to dużo w nim mchu...
na działce mam troch samosieji sosny czarnej i brzozy... no i jakiś modrzew się załapał... a naokoło to ludzie tu tuje i jakieś wierzby sadzą... a co do trawnika to dużo w nim mchu...
OSSA
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Duża wilgotność podłoża musi być skoro mech rośnie (w sumie piach, a pod nim żwir to wilgoć trzyma).
Pasowało by glebę rozluźnić (wertykulacja), podsypać wapnem my zmienić pH. Ewentualnie można kupić zestaw do regeneracji trawników lub preparat antymech lub mieszankę nasion traw z siarczanem żelaza (antymech) - są to mieszanki zwane renowacyjnymi.
Rozumiem, że trawa rośnie bardzo dobrze ?
Pasowało by glebę rozluźnić (wertykulacja), podsypać wapnem my zmienić pH. Ewentualnie można kupić zestaw do regeneracji trawników lub preparat antymech lub mieszankę nasion traw z siarczanem żelaza (antymech) - są to mieszanki zwane renowacyjnymi.
Rozumiem, że trawa rośnie bardzo dobrze ?
- oskaroskar1
- 10p - Początkujący
radzi sobie... w niektórych miejscach trochę gorzej... to jest trawa, która była przede mną ...
i to taka "leśna"... działkę mam przy lesie-sosna i trochę brzozy
i to taka "leśna"... działkę mam przy lesie-sosna i trochę brzozy
OSSA
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
Ja też tak mam na całym podwórzu, tyle pod humusem tylko sam piasek, bez żwiru...ziemi na jakieś 20-30 cm...

Z tego co opisujesz, to masz glebę przynajmniej lekko kwaśą, bo dobrze radzi sobie mech, sosny, brzozy. Może częściowo pozostań w tym klimacie i sadź rośliny kwaśnolubne: wrzosy, żarnowce, trawy, hosty, rh, azalie itp.
Tam gdzie chcesz mieć trawnik, to na pewno musisz zwapnować glebę, by zmienić pH.

- RAFAL323
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2007, o 13:54
Kaszuby to prawie same piachy.Twoje okolice też przyda Ci się własne ujęcie wody.U mnie niestety także prawie same piaski.Naturalne nawożenie i ściółkowanie pomoże poprawić jakość gleby.
Rafa
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Nie rozumiem, po co niszczyć mech? Po nim tak przyjemnie się chodzi, jak po poduszce! W programie " w 80 ogrodów......" był pokazany piękny ogród z mchem.
Waleria
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witam!
Ja mam na działce ziemię piaskową w koło las.W miejscu uprawy warzyw glebę porasta gęsta, zielona, niska z małymi listeczkami i mchem roślina prawdopodobnie nazywa się wątrobowiec.Nie wiem jak z tym walczyć.Po przygotowaniu ziemi do siewu i posianiu za jakieś dwa trzy tygodnie wszystko razem ze ścieżkami między grządkami jest zielone a warzywa nie chcą rosnąć.Stosowałem obornik,kompost,nawozy sztuczne,wapno i nic nie pomaga.Może ktoś zna sposób na pozbycie się tego świństwa.Z góry wielkie dzięki za porady.
Ja mam na działce ziemię piaskową w koło las.W miejscu uprawy warzyw glebę porasta gęsta, zielona, niska z małymi listeczkami i mchem roślina prawdopodobnie nazywa się wątrobowiec.Nie wiem jak z tym walczyć.Po przygotowaniu ziemi do siewu i posianiu za jakieś dwa trzy tygodnie wszystko razem ze ścieżkami między grządkami jest zielone a warzywa nie chcą rosnąć.Stosowałem obornik,kompost,nawozy sztuczne,wapno i nic nie pomaga.Może ktoś zna sposób na pozbycie się tego świństwa.Z góry wielkie dzięki za porady.

- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Oskar a moższesz wrzucić fotke swojej działki?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
tak mogeton to najsluteczniejszy srodek na mech i watrobowce, pamietaj zeby go stosowac na zwizony trawnik
- oskaroskar1
- 10p - Początkujący
- oskaroskar1
- 10p - Początkujący