Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Asiu cuda, aż się serce raduje, a w głowie zaczyna rodzic się wizja, że już wiosna!!!!!!!!!!!!!
Gratuluję ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, śliczne ujęcia, to drugie jest bardzo ciekawe, woskowy oczywiście skradł mi serducho, MM jak zawsze uroczy, tak jak i miniaturka. Piękne, słoneczne zdjęcia, wspaniale nastrajają, ech jak ja już chcę wiosny ;:3 ;:3
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu śliczne fotki przywołujące wiosnę ;:224 ;:138 no i teraz to ona już nie ma wyjścia i musi szybko do nas przyjść :D
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Cieszę się, że moje storczyki wniosły trochę radości w mroźne dni. Trochę koloru i już jest raźniej :heja :tan :heja
Uśmiechnęłam się, że każdy storczyk znalazł swojego 'wielbiciela' :) Ja w różnych wątkach mam zawsze problem z wyborem ulubieńca.

Mini Mark zaprezentował w tym roku drugie moje kwitnienie. Zrobiłam takie zestawienie kwitnień z poszczególnych lat:

1. zakup kwitnącego storczyka (wystawa w Sosnowcu) - kwiecień 2009,
2. pierwsze kwitnienie u mnie - marzec 2010
3. aktualne kwitnienie - styczeń 2011

Obrazek

Obrazek Obrazek

Bezproblemowo nie było.
Zaliczone co najmniej jedno przesadzanie (nie pamiętam, czy nie 2 ?) i rozprawa z jakimiś szkodnikami w ub. roku (nie zidentyfikowałam).
Pozostały drobne nakłucia na 2 liściach.
Agita pisze:Asiu... i zupełnie nie widać tej "plagi opadających pączków" na którą się skarżyłaś... ;)
Agnieszko, bilans strat:
-biała hybryda Phal.- na dwóch pędach było razem 8 pąków - do rozkwitu dotrwał 1. Kwiat zdeformowany.
-Phal. Aphrodite - miała 7 pąków, rozkwitły 2
-Phal. schilleriana - miała 7 pąków, zostały 3
-Dendrobiu phal. - miał 5 pąków, dotrwały 2

Inne potraciły pojedyncze, lub po 2 pąki, więc nie wypisuję.
Wyobraź więc sobie Agnieszko taki mały stosik złożony z ponad 20-tu pąków. Dlatego pisałam o pladze.
Jedynie MM nie stracił ani jednego pączka, pomimo brutalnych wietrzeń domowników.

Dziękuję wszystkim za miłe komentarze ;:4
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Asiu ale wspaniałe kwitnienie MM, cudowny, a jak ma dużo kwiatków. Jest co podziwiać. Niestety zima daje nam się wszystkim we znaki, wszędzie opadają pączki, mój białasek, który ma 6 pędów zgubił już tyle pąków, że nawet przestałam liczyć, nie zakwitł jeszcze żadnym kwiatkiem.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Asiu, MM wspaniały! I jak obficie kwitnie ;:167 Wygląda jakby się wzajemnie wypychał tymi korzonkami na ostatnim zdjęciu :;230

Ehh taki jest urok zimy :roll: U mnie mistrzem w zrzucaniu pąków jest equestris ;:14 Najdziwniejsze jest to, że na nowym pędzie ani jednego pączka nie zrzucił, a na przedłużeniach starych pędów otwiera sie co 3ci :roll:
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Asiu Plystachya fallax ma takie fajne delikatne kwiatki, moja ma już dość duży nowy przyrost więc może też zakwitnie. MM super, ja w tym roku będę robił trzecie podejście do niego, poprzednie dwa dopadła plamistość :cry:
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

MM cudny gratuluje ,chyba każdy z naszego forum marzy o takim egzemplarzu ;:19
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asieńko - Twój Mini Mark jest przecudny ;:167. Mój uparciuch w końcu też coś tam tworzy (po 2 latach chyba...), ale kwiatków będzie zaledwie parę, jeśli nie 1-2 ( i tak cieszę, że w końcu zakwitnie uroczy piegusek)....no i jest też smutna wiadomość - wychodzą mu jakieś plamiste przebarwienia na liściach :evil:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu przepiękne masz kwitnienia! MM nie będę chwalić , bo jeszcze usłyszy i będzie jeszcze bardziej dumny niż jest :lol: Powiem tylko po cichutko: CUDOWNE 2 W 1 !!! :)
Inne kwitnienia kropkowanych Phal też śliczne... zwłaszcza ten żółty w kropki na poprzedniej stronie ;:226 Kiedyś miałam podobnego...

Madziu pozwól, że odpiszę Ci. Mój MM też miał przebarwienia na liściach, które znikły. Prawdopodobnie brakowało mu jakiejś substancji pokarmowej i stąd te "kolorki". Zmieniłam mu nawóz i od razu "zzieleniał" ;) Możesz zobaczyć w moim wątku - ostatnio go pokazywałam ;:108 Jakie nawozy stosujesz? Z przewagą jakiej substancji?
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Asiu prześliczne kwitnienia, a Mini Mark ma tyle kwiatuszków, gratulacje ;:138
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Asiu-Misiu20 :) , jestem w trakcie czytania Twojego wątku (pewnie skończę wkrótce) i widziałam twojego 6-pędowca. Jest niesamowity.
Podobnego w pokroju ma moja sąsiadka i u niej również pogrom w pączkach. Szkoda bardzo :?

Marto, Agnieszko Moniu, Joasiu - dziękuję ;:196 Mini Mark chyba czuje Wasze pochwały i otwiera kolejne pączki.
Chyba Marto to rozpychanie się korzeniami dwóch roślin w jednej doniczce jest dosłowne. Czeka mnie po kwitnieniu przesadzanie do nieco większej...

Przemku i Tobie życzę wreszcie zdobycia i uchowania w zdrowiu Phal. MM. Widziałam je już na kilku wystawach.
Czy u Ciebie 'pogrom' rodzaju Phalaenopsis również trwa ?
A Polystachya f. wciąż u mnie kwitnie. I wciąż pachnie. Nie wiedziałam, że te kwiatuszki są tak trwałe. Niech i Twoja pięknie się spisze :wink:

Madziu, miejmy nadz.,ze kondycja u Twojego MM wraz z wiosną będzie coraz lepsza. A o liściach u MM kiedyś wielu z nas pisało
(chyba w wątku Lany ?). Lubią nas 'postraszyć', ale czasem niegroźnie :roll:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, napatrzeć się nie mogę jak gęsto od piegów u Ciebie. Wspaniały widok takiej burzy kwiatów. U mnie otwierają się po jednym, ale i to mnie cieszy, bo to taka moja mała pocieszka po tych wszystkich opadniętych pąkach.

Twóje MMki mają piękne korzenie powietrzne!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”