Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 sty 2008, o 13:07
Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
Bardzo mi się marzy róża pustyni. Znalazłam kilka ofert sprzedaży jej nasion. Zastanawia mnie jaka jest różnica między Adenium multiflorum, a Adenium obesum. Z tego co piszą na stronach sklepów ogrodniczych wynikałoby, że niczym poza ceną. Może ktoś mógłby mi przybliżyć różnicę między tymi roślinami? Którą polecicie?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To może ja:
Różnica opiera się na kwiatach:
Adenium obesum: duże - do ok. 4-6 cm średnicy, rurkowate z odgiętymi końcami działek, czerwone z odcieniem purpury, różowe, białe; zebrane w niewielkie baldachogrona na wierzchołkach pędów;
Adenium multiflorum: zaczyna kwitnienie w wieku 4-5 lat, kwitnie corocznie, obficie; kwiaty wyrastają na końcach pędów, kwitną stopniowo; są obupłciowe, symetryczne, pachnące; korona ma kształt rurki długości ok. 25 mm zakończonej 5 płatkami (w kształcie jajowatych listków o poszarpanych, falistych brzegach) z ostrym szczytem; kwiaty przeważnie dwukolorowe: czerwone (rzadziej różowe) po brzegach a białe w centrum płatków; również formy czysto białe; wewnątrz gardzieli 15 ciemnoczerwonych linii prowadzących do nektarników; średnica kwiatu 5-7 cm;
(opisy wg tabazy)
Wysiew nasion ponoć nie jest kłopotliwy, ale sam będę wysiewał nasiona dopiero wiosną więc dopiero wtedy będę mógł cś więcej powiedzieć. Jedyne co mogę dodać, że tylko rośliny wyhodowane z nasion posiadają pięknie wykształcony kaudeks.
Różnica opiera się na kwiatach:
Adenium obesum: duże - do ok. 4-6 cm średnicy, rurkowate z odgiętymi końcami działek, czerwone z odcieniem purpury, różowe, białe; zebrane w niewielkie baldachogrona na wierzchołkach pędów;
Adenium multiflorum: zaczyna kwitnienie w wieku 4-5 lat, kwitnie corocznie, obficie; kwiaty wyrastają na końcach pędów, kwitną stopniowo; są obupłciowe, symetryczne, pachnące; korona ma kształt rurki długości ok. 25 mm zakończonej 5 płatkami (w kształcie jajowatych listków o poszarpanych, falistych brzegach) z ostrym szczytem; kwiaty przeważnie dwukolorowe: czerwone (rzadziej różowe) po brzegach a białe w centrum płatków; również formy czysto białe; wewnątrz gardzieli 15 ciemnoczerwonych linii prowadzących do nektarników; średnica kwiatu 5-7 cm;
(opisy wg tabazy)
Wysiew nasion ponoć nie jest kłopotliwy, ale sam będę wysiewał nasiona dopiero wiosną więc dopiero wtedy będę mógł cś więcej powiedzieć. Jedyne co mogę dodać, że tylko rośliny wyhodowane z nasion posiadają pięknie wykształcony kaudeks.
Dawid
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja od wczoraj, dzięki jednemu z forumowiczów, wiem, że też posiadam tą piękną roślinę W sumie nie mam z nią większych problemów, ale czasami jej kaudeks robi się miękki. Nie wiem czy to wina zbyt dużej czy zbyt małej ilości wody - nie mogę tego wyczuć. Nie chciałabym jej zmarnować, więc czekam na jakąś radę.
-
- 20p - Rozkręcam się...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2007, o 23:14
- Kontakt:
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2007, o 23:14
- Kontakt:
-