Podłoże do warzyw idealne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podłoże idealne :)

Post »

Pelasia pisze::wit Zastanawiam się,czy po przekopaniu trawnika na grządkę warzywną,będę na niej mogła posadzić pomidory :roll:
Przecież pomidory wsadza się do ziemi głęboko..... czy korzeniom sadzonki nie będzie przeszkadzała darń trawy... :idea:
Może lepiej będzie posiać na takiej grządce ogórki? :idea:
Pozdrawiam
Joanna
Darń trawy rozgarniesz na boki i pomidory możesz sadzić. :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Jesienią zasiliłam glebę obornikiem po pieczarkach. Pan ,który przywiózł mi go na działkę ,powiedział ,ze był ona posypany wapnem dwa razy(ta procedura jakoś nazywa :roll: )Czyli obornik nie był kwaśny.
;:3 Czy ktoś mi podpowie,czy takie zasilenie ziemi na działce wystarczy moim warzywom. Czy czegoś nie będzie za dużo ,albo za mało?
Pozdrawaim
Joanna
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Zależy o jakie warzywa chodzi, myślę że w trakcie sezonu może brakować azotu.
Pozdrawiam, Maciek.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Suppa pisze:Zależy o jakie warzywa chodzi, myślę że w trakcie sezonu może brakować azotu.
:wit Będę uprawiała fasole, ogórki, pomidory, cebulę, marchewkę, buraczki czerwone, groszek zielony, pietruszkę korzeniową,
no i oczywiście sałatę, rzodkiewkę,cukinię, dynię..aha i czosnek
Ale jeżeli chodzi o azot, to będę miała przecież gnojówkę z pokrzyw.Wiem ,ze fasola, cebula ,czosnek nie lubią dużo azotu.
Czy coś jeszcze z moich warzyw nie lubi go?
Pozdrawaim
Joanna
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha, w takim razie powinno być ok, sam też opieram nawożenie na oborniku, tylko uzupełniam mineralnie w razie widocznej potrzeby.
Na pewno warzywa będą smaczne na takim podłożu :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
marfefka
50p
50p
Od: 29 sie 2010, o 12:59

Post »

Witam serdecznie .Mam dylemat.Czy popiół z kominka /palimy drewnem dębowym/ mogłabym zagospodarować wraz z kompostem,przekopując ziemię w inspekcie,Będę tam uprawiać pomidory.Ziemię na ogródku mam taką trochę zwartą,lekko gliniastą. Przekopywałam ją już z piaskiem,w lecie posypuję skoszoną trawą.Jest już dużo lepsza,bardziej sypka. Dowiedziałam się,że dobrze poprawi strukturę ziemi pokruszony styropian .Czy jest takowy w sprzedaży? Proszę o opinię co z tym popiołem.Pozdrawiam wszystkich działkowiczów. :wit
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Popiół z drzewa jest dobry, ma wapno, potas i inne składniki.
Jeżeli chciałabyś rozlużnić glebę a nie jest przewapnowana to dobre jest wapno węglanowe, ono nadaje się na cięższe gleby i doprowadza glebę do strutury gruzełkowatej. Ja to dawałam na jesień- najlepiej, przed przekopaniem.
Ze styropianem odpuść sobie. Owszem do doniczek pod rośliny to dodają.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

suzana pisze:Popiół z drzewa jest dobry, ma wapno, potas i inne składniki.
Jeżeli chciałabyś rozlużnić glebę a nie jest przewapnowana to dobre jest wapno węglanowe, ono nadaje się na cięższe gleby i doprowadza glebę do strutury gruzełkowatej. Ja to dawałam na jesień- najlepiej, przed przekopaniem.
Ze styropianem odpuść sobie. Owszem do doniczek pod rośliny to dodają.
:wit A gdzie kupuje się takie wapno węglanowe? W ogrodniczym ? Moja gleba też wymaga rozluźnienia :wink:
A na jesień 2011 :shock: planuję wapnowanie
Pozdrawaim
Joanna
x-suzana

Post »

To może być wapno budowlane hydratyzowane,w sklepach budowlanych można dostać, w sklepach z nawozami dla rolników jest też wapno nawozowe.
Ubiegłej jesieni wysiałam a po jakimś czasie robiłam motyką, ziemia była sypka jak nigdy dotąd.
Dobry jest tez " nawóz wapniowo- magnezowy WAP-MAG" CaMg, dodatkowo wprowadzamy magnez potrzebny np. pomidorom
Ja szukam w większych opakowaniach, takich po 50kg bo w mniejszych to nie opłaca się.Ten WAP-MAG to chyba 30 zł. za worek.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dużo się go sypie?może obrazowo... ile łopat na metr 2 :roll:
x-suzana

Post »

W zaleceniach to może 1 łopata na metr kwadratowy byłaby w sam raz ale ja daję mniej , około 1/2 łopaty na 1 metr kwad. bo gorzej jest przedawkować jak nie dosypać. Wapnuje się co 2-3 lata.Ja nawet rzadziej. Jak jest dużo wapna rośliny też nie chcą rosnąć.
To wapno węglanowe jest bardziej agresywne jak tlenkowe.Wapno tlenkowe polecają na gleby lżejsze, piaskowe.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są przeróżne rodzaje nawozów wapniowych, różnią się zawartością Ca, Mg, mikroelementów i formą. Na opakowaniu zazwyczaj jest szczegółowa instrukcja stosowania.

Suzana - jest dokładnie odwrotnie :wink:
Tlenkowe - szybkie i agresywne na gleby ciężkie, węglanowe na lekkie.
Pozdrawiam, Maciek.
x-suzana

Post »

Możliwe , że pomyliłam węglanowe- tlenkowe, sprawdzę to jeszcze.Chodzi o to , że wapno palone na gleby ciężkie.
Suppa miał rację;
wapno węglanowe- dolomit- łagodniejsze i wolniej działające, polecane na gleby lżejsze i średnie,
wapno tlenkowe-wapno nawozowe- szybciej i radykalniej działające, polecane na gleby cięższe, poprawia strukturę ciężkiej gleby.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Mamy czas do jesieni...na pewno skorzystam z waszych porad,bo jesienią zasiliłam glebę obornikiem po pieczarkach, więc kolej na wapnowanie ....
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wapna nigdy nie dawałam, bo bałam się przedobrzyć :roll: Tu trzeba mieć duże wyczucie i doświadczenie.
Dla takich "specjalistów" jak ja natura przewidziała dolomit, który baaaaardzo trudno przedawkować. Cena worka 10 kg to 5-7 zł, więc nie dużo. Zawsze sypię go na jesień przed przekopaniem a zaczęłam go stosować odkąd w tunelu pojawiła mi się sucha zgnilizna owoców pomidora. Od tamtej pory mam spokój.
Pozdrawiam, Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”