Trzcinnik ostrokwiatowy(Imperata cylindrica)
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tomek mnie przekonał do zielonej imperaty. Przez długi czas stała u mnie w donicy i jakoś nie potrafiłem jej docenić. Dopiero jak zobaczyłem ją na rabatach to mnie zachwyciła.
Niestety, sprzedają się zazwyczaj rośliny kolorowe, a amatorów ładnej zieleni jest niewielu
Tomek, masz trochę wolnego bo odzywasz się na forum? U Ciebie też zimno?
Niestety, sprzedają się zazwyczaj rośliny kolorowe, a amatorów ładnej zieleni jest niewielu
Tomek, masz trochę wolnego bo odzywasz się na forum? U Ciebie też zimno?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zielona jest piękna - wyprostowana, żywozielona przez cały sezon, potem pięknie się przebarwia. Ale ekspansywna
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Ale ekspansywność nie zawsze jest wadą - czasami jest potrzeba by coś szybko rosło i było atrakcyjne, a Imperata cylindrica taka jest. Oczywiście posadzenie jej na małej rabatce jest katastrofą U mnie odmiana 'Red Baron' ze wzgledu na słaby wzrost kiepsko radzi sobie z konkurencją chwastów - u zielonej nie ma tego problemu, bo sama jest chwastem i to konkretnym. W cieplejszych krajach zakwita i jeszcze się rozsiewa - na światowej liście niebezpiecznych chwastów zajmuje chyba zaszczytne drugie miejsce
Tomek
Tomek
Re: Imperata cylindrica Red Baron
Bardzo ładny jest zielony 'Baron'.Posadzić mu coś żółtokwitnącego do towarzystwa ( np. kokorycz żółtą), albo roślinę o bordowych liściach
A to moja 'Red Baron' - nieduża kępka
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Teraz tak pomyślałem, że ciekawie wyglądałyby pomieszane: zwykła zielona odmiana z 'Red Baron' - tak żeby się poprzerastały, jedne źdźbła zielone, a jedne pięknie przebarwione.
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Teraz tak pomyślałem, że ciekawie wyglądałyby pomieszane: zwykła zielona odmiana z 'Red Baron' - tak żeby się poprzerastały, jedne źdźbła zielone, a jedne pięknie przebarwione.
Chyba zielona zagłuszyłaby czerwoną
W sierpniu napisał Mariusz "... Ona będzie czerwona, tyle, że bardzo późno. Trzeba to albo zaakceptować albo pozbyć się roslin i zakupić właściwe sadzonki, niestety "
No i rzeczywiście , teraz dopiero raczyła się trochę zaczerwienić, pewnie ze wstydu. Kupiłem w międzyczasie inną naprawdę czerwoną.
No i rzeczywiście , teraz dopiero raczyła się trochę zaczerwienić, pewnie ze wstydu. Kupiłem w międzyczasie inną naprawdę czerwoną.
Pozdrawiam - Jean
- castleman
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2007, o 19:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
red baron
Mój red baron przez 2 lata nie chce się przebarwić na jesień.
2 lata temu posadziłem co prawda w cieniu - zieloniutki okrągły rok
w ubiegłym roku na wiosnę przesadziłem do słońca, wybujał strasznie i zaczął zagłuszać inne rośliny, ale z wybarwienia znowu nic.
Co może być przyczyną? Niewłaściwe pH gleby?
2 lata temu posadziłem co prawda w cieniu - zieloniutki okrągły rok
w ubiegłym roku na wiosnę przesadziłem do słońca, wybujał strasznie i zaczął zagłuszać inne rośliny, ale z wybarwienia znowu nic.
Co może być przyczyną? Niewłaściwe pH gleby?
pozdrawia Castleman
Re: red baron
Czy kupiłeś przebarwioną? Mnie to wygląda na zielony gatunek Imperaty, nie jej odmianę 'Red Baron'.Wskazuje na to zresztą siła wzrostu, rozrasta się intensywniej niż odmiana.
Ja kupiłam z przebarwionymi końcami liści, mam ją dwa lata i nie rozrasta się nadmiernie, chciałabym nawet żeby szybciej. Dość wcześnie latem zaczyna się przebarwiać, jakoś tak w lipcu, a może nawet pod koniec czerwca (nie zwracałam dokładnie uwagi), a na odczyn gleby nie zwracałam uwagi, ale jest dość przepuszczalna.
Ja kupiłam z przebarwionymi końcami liści, mam ją dwa lata i nie rozrasta się nadmiernie, chciałabym nawet żeby szybciej. Dość wcześnie latem zaczyna się przebarwiać, jakoś tak w lipcu, a może nawet pod koniec czerwca (nie zwracałam dokładnie uwagi), a na odczyn gleby nie zwracałam uwagi, ale jest dość przepuszczalna.
- castleman
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2007, o 19:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: red baron
Tak, kupiłem przebarwioną na czerwono.
Zastanawiam się co jej sypnąć naturalnego żeby zaczęła się znowu na czerwono przebarwiać
Zastanawiam się co jej sypnąć naturalnego żeby zaczęła się znowu na czerwono przebarwiać
pozdrawia Castleman