Wiewiórki są pod ochroną!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wiewiórki - Pomocy
Apac, jeśli te leszczynki nie są wysokie i prowadzone w formie drzewka, spróbuj narzucić siatkę p-ko ptakom i obwiązać wokół pnia. Orzecha włoskiego nie zabezpieczysz, za duże drzewo, chyba żeby owijać poszczególne konary. Eeeee, to raczej karkołomny pomysł.
Pozdrawiam! Gienia.
A jakiś akustyczny odstraszacz?
U mnie jest odwrotnie, wiewiórki są dokarmiane przez rodzinę i sąsiadów orzechami, a szczególnie w zimie. Przyjemnie jest popatrzeć przez okno na ich akrobacje, są urocze!!!!
A ja dałabym wszystko żeby w moim parku gdzie jest dużo starych pięknych drzew (w tym dęby i leszczyny) zamieszkały wiewiórki - albo żeby tylko go odwiedzały. Jeśli uda Ci się je złapać z ogromną przyjemnością się nimi zaopiekuję !!!
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba najlepsze rozwiązanie
W tamtym roku u sąsiada też biegały wiewiórki, obserwowałem je sobie przez okno, a w tym roku ich nie ma, mimo, że orzech nadal rośnie - wielka szkoda.
W tamtym roku u sąsiada też biegały wiewiórki, obserwowałem je sobie przez okno, a w tym roku ich nie ma, mimo, że orzech nadal rośnie - wielka szkoda.
- geomantik
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2008, o 08:47
Na mojej działce (bezpośrednie sąsiedztwo lasu) wiewiórki są trzymane na dystans przez kuny mieszkające na terenie posesji, mam taki składzik zużytej tarcicy budowlanej i tam właśnie się sprowadziły, to naturalni wrogowie m.in. wiewiórek, szczurów i nornic i gwarantuję 100% skuteczności, niestety w niektórych sytuacjach to sąsiedztwo jest bardzo uciążliwe (łatwo to można wygoglować - bo ludzi, którzy chcą się pozbyć kun jest zdecydowanie więcej). Wg prof. K. Wiecha w publikacji "Ochrona roślin na działkach" wystarczy pozostawić stertę kamieni w zacisznym miejscu działki i kuny domowe na pewno się tam sprowadzą - jednak podkreślam - może to mieć poważne wady, więc radzę głęboko przemyśleć taką decyzję.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Daniel
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 maja 2010, o 20:45
Proszę podpytać sąsiada - może ja też bym zbierał orzechy bo jak nie to KUNY!!kamykkamyk2 pisze:Chyba najlepsze rozwiązanie
- kamykkamyk2
- 500p
- Od: 26 gru 2010, o 08:57
Może ten brak wiewiórek to faktycznie sprawka sąsiada.
Mam dokładnie taki sam problem jak apac51. Pomysł z rozwieszeniem siatki wydaje się dobrym rozwiązaniem i bardzo mnie zainteresował. Mam pytanie czy leszczyna dobrze znosi cięcie, bo moje leszczyny choć mają 10 lat to wciąż się rozrastają i najwygodniejsze byłoby ich przycinanie zamiast corocznego przestawiania mocowań siatki. Jeśli można ją przycinać to w jakim terminie najlepiej to zrobić?
-
Acer, na forum jest wątek o leszczynach, poszukaj przez szukajkę i poczytasz.
Co tam Wasze kłopoty! Tutaj to jest dopiero problem, te wścibskie spryciule potrafią nieźle nabroić w ogródku, zniszczą, ponadgryzają wszystko.
Co tam Wasze kłopoty! Tutaj to jest dopiero problem, te wścibskie spryciule potrafią nieźle nabroić w ogródku, zniszczą, ponadgryzają wszystko.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Acer, nie mogę już edytować poprzedniego postu.
A to o cięciu leszczynyhttp://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php? ... a#p2533806
A to o cięciu leszczynyhttp://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php? ... a#p2533806
Pozdrawiam! Gienia.