Sosna - sadzenie,przesadzanie
- kukimonster
- 10p - Początkujący
- Od: 15 sty 2010, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przesadzenie 2-metrowej sosny.
A nie mogą zostać za tym płotem, bo sosny z gruntu można przesadzać tylko jak mają do ok. pół metra, potem się nie przyjmują, gdyż małą mało zwarty i palowy system korzeniowy, który w dodatku źle reaguje na uszkodzenia.Może poszukaj mniejszych i zrób to jak najwcześniej gdy ziemia rozmarznie.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przesadzenie 2-metrowej sosny.
Koniecznie przeczytaj najpierw poniższe wątki:
- Duże iglaki - przesadzanie
- Drzewa i krzewy - przesadzanie - BAZA
- Przesadzanie - kiedy?
- Duże iglaki - przesadzanie
- Drzewa i krzewy - przesadzanie - BAZA
- Przesadzanie - kiedy?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Kiedy mogę przesadzić sosny samosiejki?
Dzien dobry! Witam uzytkownikow forum i pozdrawiam!
Postanowilem zasiegnac fachowej porady u zrodla, mianowicie ponad 2 tygodnie temu wykopalem sosne samosiejke z malego zagajnika z mieszanym drzewostanem i posadzilem w swoim malym ogrodzie. Mowiac wykopalem, mowie uratowalem przed zniszczeniem bo w tym miejscu byla wycinka wszystkiego co zywe bo powyzej biegnie linia napiecia wiec wszytko pod nia bylo zaraz sciete i zaorane.
Sosna ma okolo 60 do 70cm wysokosci, bez korzenia palowego, rozchodzil sie horyzontalnie, wykopalem mala brylke ziemi/gliny i jak najwiecej malych korzeni bardzo cienkich. Podlewam ja codziennie i wkopalem w dobra ziemie bogata w skladniki minieralne wymieszana z ziemia kompostowa. Podczas transportu okolo 3 godzin korzenie z ziemia byly w worku i podlane woda wiec bylo wilgotno. Rosnie juz 2 tygodnie sobie nie widze zeby igly zulkly, sa zielone tylko na koncowkach okolo 2mm sa lekko zulte.
Czy po pnad 2 tygodniach mozna wnioskowac ze sie przyjela czy to za malo czasu na werdykt?
Pozdrawiam
Postanowilem zasiegnac fachowej porady u zrodla, mianowicie ponad 2 tygodnie temu wykopalem sosne samosiejke z malego zagajnika z mieszanym drzewostanem i posadzilem w swoim malym ogrodzie. Mowiac wykopalem, mowie uratowalem przed zniszczeniem bo w tym miejscu byla wycinka wszystkiego co zywe bo powyzej biegnie linia napiecia wiec wszytko pod nia bylo zaraz sciete i zaorane.
Sosna ma okolo 60 do 70cm wysokosci, bez korzenia palowego, rozchodzil sie horyzontalnie, wykopalem mala brylke ziemi/gliny i jak najwiecej malych korzeni bardzo cienkich. Podlewam ja codziennie i wkopalem w dobra ziemie bogata w skladniki minieralne wymieszana z ziemia kompostowa. Podczas transportu okolo 3 godzin korzenie z ziemia byly w worku i podlane woda wiec bylo wilgotno. Rosnie juz 2 tygodnie sobie nie widze zeby igly zulkly, sa zielone tylko na koncowkach okolo 2mm sa lekko zulte.
Czy po pnad 2 tygodniach mozna wnioskowac ze sie przyjela czy to za malo czasu na werdykt?
Pozdrawiam
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Absolutnie za mało. Przesadzona sosna potrafi jak ja to nazywam "siłą rozpędu" wypuścić nowe świeczki i je rozwinąć a następnie... nawet po pół roku najnormalniej w świecie uschnąć. Wbrew pozorom świeżo przesadzonym sosnom nie daje się bogatej mieszanki lepiej "rozrobić" ją pół na pół z piachem lub drobnym żwirkiem. Co dzień się nie podlewa bo ją utopisz. Co dzień natomiast można zraszać igliwie (nawet 2 razy) jeżeli tylko jest ciepło.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Ok, Dzięki za porady.
Mam nadzieje ze sosenka przezyje i bedzie ozdoba w ogrodzie na lata.
PZDR
Mam nadzieje ze sosenka przezyje i bedzie ozdoba w ogrodzie na lata.
PZDR
sosny samosiejki
od kiedy ( i do kiedy ) można przesadzać z gruntu sosny " samosiejki" , czy myślicie że taka 2-4 letnia się przyjmnie?
duduś
Re: sosny samosiejki
Przyjmie się i dużo starsza o ile nie zniszczysz jej zbyt mocno korzeni.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Re: sosny samosiejki
Im młodsza, tym lepsza do przesadzenia, im starsza tym trudniej się przyjmuje i aklimatyzuje do nowego miejsca. Gdybym ja miał do wyboru to z pewnością wybrał bym dwuletnie sosny do przesadzenia, niż czteroletni, te starsze. Posadzone pojedynczo, mają w początkowo małe przyrosty, i te młodsze szybko je doganiają wzrostem, a nawet prześcigają.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Poczytaj tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 72#p124872
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 72#p124872
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Jak ziemia nie zmarznięta, to od teraz do czasu aż zaczną wegetację, a później na jesieni.
Kiedys przesadziłem do ogrodu około 15 sosen samosiejek kilkuletnich , sądząc po ugałęzieniu..takich ponad 0,5 m . Była to bardzo późna wiosna kiedy rośliny miały już duże , zielone przyrosty roczne. Przyjęły się wszystkie bez wyjątku. Przesadzając starałem sie zachować jak największą bryłę korzeniową, po wykopaniu przewoziłem rośliny w wiadrach. Fakt-lato było wtedy tak deszczowe że jakby miotłę wsadzic w ziemię to by korzenie puściła:)
Sugerowałbym zatem po przesadzeniu do końca wegetacji regularnie, ale nie za często, obficie podlewać.
Takie około metra myślę że mają szanse się przyjąć, alę potrzeba wiele uwagi przy ich wykopywaniu i przenoszeniu. No i ryzyko wypadniecia większe.
Sugerowałbym zatem po przesadzeniu do końca wegetacji regularnie, ale nie za często, obficie podlewać.
Takie około metra myślę że mają szanse się przyjąć, alę potrzeba wiele uwagi przy ich wykopywaniu i przenoszeniu. No i ryzyko wypadniecia większe.
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
Witam,
otóż u mnie niedaleko od dzialki rosną sobie samosiejki (sosna pospolita), rosną pojedynczo - choć mają po okolo 2 metry wysokości są bardzo geste, rozlozyste, mają galezie pod samego dolu. I tak sobie pomyślałem, czy zaadaptowac sobie 1 sztuke.
I w zwiazku z tym mam pytanie, czy jeśli będę podcinał czubki, tak aby sosna miala po formowaniu 2metry wysokosci to zachowa ona swoją gestość, utrzyma galezie wraz z iglami od samej ziemi?
otóż u mnie niedaleko od dzialki rosną sobie samosiejki (sosna pospolita), rosną pojedynczo - choć mają po okolo 2 metry wysokości są bardzo geste, rozlozyste, mają galezie pod samego dolu. I tak sobie pomyślałem, czy zaadaptowac sobie 1 sztuke.
I w zwiazku z tym mam pytanie, czy jeśli będę podcinał czubki, tak aby sosna miala po formowaniu 2metry wysokosci to zachowa ona swoją gestość, utrzyma galezie wraz z iglami od samej ziemi?