suzana pisze:Po co Wam te murarki, że się tak zapytam?
Gdybyś przeczytała cały wątek, to na samym początku znalazła byś odpowiedź na swoje pytanie - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 55#p684255
Miód trzmieli do posmakowania !!! ciekawostka???Trzmiele to rozumiem bo nawet miodku można posmakować ale murarki ???
W najlepszym przypadku można od niego dostać rozwolnienia.
Trzmiele nie produkują miodu w prawdziwym tego słowa znaczeniu - zbierają pyłek i powstaje z niego tzw. nakrop:
Cytuję:
Jeśliby nawet z tego nakropu powstał miód, to by się nie nadawał do spożycia:"Gniazdowanie
Trzmiele tworzą gniazda sezonowe. Zimują tylko zapłodnione matki (najczęściej w ziemi, w mysich norach, dziuplach, a także w szparach ścian oraz w innych, podobnych miejscach). Kiedy wiosna zaczyna się wcześnie i pierwsze kwiaty zakwitają na początku marca, pojawiają się matki trzmieli. Okres hibernacji trzmieli trwa od 7. do 9. miesięcy. Większość trzmieli budzi się, gdy temperatura ziemi (do kilkunastu cm w głąb) przekracza 10řC. Jako pierwsze z zimowego snu budzą się: trzmiel gajowy, leśny, ziemny i wrzosowiskowy. Najpóźniej pojawiają się gatunki żyjące na ciepłych łąkach, np. trzmiel szary. Gdy samice kończą sen zimowy, w woreczkach nasiennych mają zapas plemników z poprzedniego roku. Odżywiają się pyłkiem, co umożliwia rozwijanie się jajników oraz wydzielanie płytek wosku. Rozpoczynają loty szukając miejsca do założenia gniazda. Zdarza się, że matki przepędzają się wzajemnie, toczą walki o miejsce, czasem śmiertelne. Większość polskich gatunków trzmieli zakłada gniazda pod ziemią, np. w opuszczonych norach gryzoni. Niektóre budują gniazda na powierzchni, niektóre w dziuplach drzew, a inne (np. trzmiel leśny) mogą gnieździć się pod i nad ziemią.
Rodziny zakłada zaledwie 20 - 30 proc. samic. Wiele z nich ginie. Gniazdo trzmieli składa się w części zewnętrznej z suchej trawy, mchu itp. i z części wewnętrznej. Samica wewnątrz gniazda buduje z wypacanego wosku garnuszek, do którego znosi nektar z kwiatów (zjada go, kiedy np. ogrzewa czerw). Nektar w garnuszkach, nazywany przez pszczelarzy nakropem, nie jest przerabiany na miód. Obok matka buduje z wosku pierwszą komórkę ("kolebkę") do której składa jaja."
"Miód produkowany przez trzmiele ma gorszą jakość, niż miód pszczeli, ponieważ może zawierać pyłek i nektar z roślin, które są dla człowieka trujące, np. z tojadów Aconitum. Pszczoła miodna natomiast jest wrażliwa na te same trucizny co człowiek, jej miód jest więc dla nas bezpieczny".