Ogród Joli
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Joli
Alinko pluskwica i świecznica to to samo.W ubiegłorocznej ofercie F pluskwica amerykańska z zielonymi liśćmi była po 9,40 a wcześniej ta z ciemnymi liśćmi była po 7,40. Z tą solidnością to masz rację ale ja mogę podjechać na miejsce bo to dosyć blisko ode mnie.
-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
Jolu u Tomka pisałaś że sadzisz powojniki obok iglaków,a co z podłożem. Gdzieś wyczytałam że powojniki lubią wapienne a iglaki kwaśne to jak je pogodzić?
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- jola1
No moje godzą się wyśmienicie .To nie jest mój pomysł tylko gdzieś wyczytany ale kiedyś oglądałam jakiś program z prof.Marczyńskim i on również polecał sadzenie powojników obok iglaków ,stanowią naturalną osłonę przed przemarzaniem no i nie trzeba dodatkowych podpór.W moim wątku są zdjęcia tak rosnących powojników.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu dziękuje bardzo za przepis czosnkowo-nadmanganianowy dla powojników. Z pewnością zastosuję twoją metodę.
Co do sadzenia powojników przy iglakach miałam dokładnie takie same wątpliwości jak dosia. Ale poniewaz jesteś kolejną osobą, która taki sposób poleca, to w nowym sezonie go wypróbuję chociaż z jednym powojnikiem.
Co do sadzenia powojników przy iglakach miałam dokładnie takie same wątpliwości jak dosia. Ale poniewaz jesteś kolejną osobą, która taki sposób poleca, to w nowym sezonie go wypróbuję chociaż z jednym powojnikiem.
- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu, co do zakupów w F....lu ,to zmienia postać rzeczy jak możesz u nich na miejscu kupić - bo widzisz ci bierzesz a przy wysyłce zdana jesteś na rzetelność "pakowacza"
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
-
- 1000p
- Od: 1 lut 2009, o 16:10
Jolu nie mogę znaleźć przepisu na miksturę dla powojników- mogłabyś podać jeszcze raz. U mnie jak u Wandzi miłość do tych roślin jest mocno jednostronna.Najlepszym dowodem na to iż mnie nie lubią jest powojnikowy patyk ,którym obdarowałam Jacka .U mnie siedział , aż zapomniałam kto zacz a u Jacka natychmiast rozrósł się i zakwitł.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
pod naszym niebem
- Zyta
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Jolu Witaj Czyżby to już Wiosna?...u nas śnieg topnieje w szalonym tempie.
Pozwól że ja odpowiem Anulcedosia pisze: Jolu nie mogę znaleźć przepisu na miksturę dla powojników
Joluś Dziękuję za kontakt i pogawędkijola1 pisze: o tym sposobie walki z uwiądem przeczytałam na forum. Stosuję to w połowie czerwca. Nadmanganian kupuję w aptece to takie fioletowe pastylki do kąpieli niemowląt mają właściwości odkażające . Pod każdy klematis rozkładam ok.pięciu sztuk nadmanganianu i pięć sztuk ząbków czosnku oczywiście wciskam to w ziemię. W tym roku po raz pierwszy to zastosowałam i żaden powojnik nie zachorował.
- jola1
Wczoraj wybraliśmy się z M na poszukiwanie wiosny w ogrodzie .I wyraźnie zaczęło się dziać.
Pierwiosnek wyraźnie ma zamiar zakwitnąć
Ciemierniki też się zbudziły
A na jedynej wierzbie w naszym ogrodzie pokazały się białe kotki
Jeszcze trochę kolorów, dereń bez liści też wygląda pięknie
A ten iglaczek jest do oznaczenia , co to takiego
i zbliżenie gałązki
Pierwiosnek wyraźnie ma zamiar zakwitnąć
Ciemierniki też się zbudziły
A na jedynej wierzbie w naszym ogrodzie pokazały się białe kotki
Jeszcze trochę kolorów, dereń bez liści też wygląda pięknie
A ten iglaczek jest do oznaczenia , co to takiego
i zbliżenie gałązki
witaj Jolu,
Twój dereń to już spory krzak
Chciałoby się żeby mróz już nie powrócił, ale zszokowałem się wczorajszą prognozą na 14 dni, a szczególnie drugą częścią tej prognozy. Oby się nie sprawdziła. U mnie teraz zerwał się silny wiatr i leje deszcz. Ciężko sobie wyobrazić siarczyste mrozy po takiej głębokiej odwilży
Twój dereń to już spory krzak
Chciałoby się żeby mróz już nie powrócił, ale zszokowałem się wczorajszą prognozą na 14 dni, a szczególnie drugą częścią tej prognozy. Oby się nie sprawdziła. U mnie teraz zerwał się silny wiatr i leje deszcz. Ciężko sobie wyobrazić siarczyste mrozy po takiej głębokiej odwilży
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No niestety mnie także przeraziła wczorajsza długoterminowa prognoza i szczerze mówiąc, wcale mnie nie cieszą te ogródkowe oznaki wiosny. Wręcz przeciwnie, jestem pełna obaw, niestety
Nie znam się, ale ten świerk kojarzy mi się że świerkiem wężowym...ma fajny pokrój
- MalinaG
- 1000p
- Od: 30 sie 2008, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja też bym obstawiała,że to wężowy...mam podobnego
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Zapraszam do siebie
- Zyta
- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Witaj Joluś
Myślę też że to świerk wężowy... taki gatunek ma chyba Tadeusz z Nokły , kupił go w ubiegłym roku.
Ma też innego gatunku zakupiony wcześniej.
Poproś na pewno Ci pomoże.
Mój ciemiernik biały też ma kwiatka.
Myślę też że to świerk wężowy... taki gatunek ma chyba Tadeusz z Nokły , kupił go w ubiegłym roku.
Ma też innego gatunku zakupiony wcześniej.
Poproś na pewno Ci pomoże.
Mój ciemiernik biały też ma kwiatka.