MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.

Post »

suzana pisze:Po co Wam te murarki, że się tak zapytam?

Gdybyś przeczytała cały wątek, to na samym początku znalazła byś odpowiedź na swoje pytanie - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 55#p684255
Trzmiele to rozumiem bo nawet miodku można posmakować :wink: ale murarki ???
Miód trzmieli do posmakowania !!! ciekawostka???
W najlepszym przypadku można od niego dostać rozwolnienia.
Trzmiele nie produkują miodu w prawdziwym tego słowa znaczeniu - zbierają pyłek i powstaje z niego tzw. nakrop:
Cytuję:
"Gniazdowanie
Trzmiele tworzą gniazda sezonowe. Zimują tylko zapłodnione matki (najczęściej w ziemi, w mysich norach, dziuplach, a także w szparach ścian oraz w innych, podobnych miejscach). Kiedy wiosna zaczyna się wcześnie i pierwsze kwiaty zakwitają na początku marca, pojawiają się matki trzmieli. Okres hibernacji trzmieli trwa od 7. do 9. miesięcy. Większość trzmieli budzi się, gdy temperatura ziemi (do kilkunastu cm w głąb) przekracza 10řC. Jako pierwsze z zimowego snu budzą się: trzmiel gajowy, leśny, ziemny i wrzosowiskowy. Najpóźniej pojawiają się gatunki żyjące na ciepłych łąkach, np. trzmiel szary. Gdy samice kończą sen zimowy, w woreczkach nasiennych mają zapas plemników z poprzedniego roku. Odżywiają się pyłkiem, co umożliwia rozwijanie się jajników oraz wydzielanie płytek wosku. Rozpoczynają loty szukając miejsca do założenia gniazda. Zdarza się, że matki przepędzają się wzajemnie, toczą walki o miejsce, czasem śmiertelne. Większość polskich gatunków trzmieli zakłada gniazda pod ziemią, np. w opuszczonych norach gryzoni. Niektóre budują gniazda na powierzchni, niektóre w dziuplach drzew, a inne (np. trzmiel leśny) mogą gnieździć się pod i nad ziemią.
Rodziny zakłada zaledwie 20 - 30 proc. samic. Wiele z nich ginie. Gniazdo trzmieli składa się w części zewnętrznej z suchej trawy, mchu itp. i z części wewnętrznej. Samica wewnątrz gniazda buduje z wypacanego wosku garnuszek, do którego znosi nektar z kwiatów (zjada go, kiedy np. ogrzewa czerw). Nektar w garnuszkach, nazywany przez pszczelarzy nakropem, nie jest przerabiany na miód. Obok matka buduje z wosku pierwszą komórkę ("kolebkę") do której składa jaja."
Jeśliby nawet z tego nakropu powstał miód, to by się nie nadawał do spożycia:
"Miód produkowany przez trzmiele ma gorszą jakość, niż miód pszczeli, ponieważ może zawierać pyłek i nektar z roślin, które są dla człowieka trujące, np. z tojadów Aconitum. Pszczoła miodna natomiast jest wrażliwa na te same trucizny co człowiek, jej miód jest więc dla nas bezpieczny".
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

suzana pisze:Po co Wam te murarki, że się tak zapytam? Trzmiele to rozumiem bo nawet miodku można posmakować :wink: ale murarki ???
w chwili wolnego czasu obejrzyj sobie film Milczenie Pszczół , a jak zobaczysz w chinach ludzików , którzy ręcznie zapylają kwiaty to sama odpowiesz sobie na pytanie :wit >>>>,http://www.youtube.com/watch?v=BSFr42fxR5Q
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie chciałam Was obrazić, ja nie słyszałam jeszcze nigdy o hodowaniu murarek, owszem widziałam je w naturze. .Nawet nie przypuszczałam, że w Polsce może być taki kryzys z zapylaniem. :shock:
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

Jeszcze kryzysu chyba nie ma ale jak tak dalej pójdzie to będzie, coraz więcej się słyszy i czyta że pszczoły chorują i giną.
U mnie na działce to kiedyś jeden trzymał pszczoły ale juz go nie ma :(
Też chcę trzymac murarki w zeszłym roku za późno wystawiłem trzciny i mam tylko kilka kokonów na ten rok.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

suzana pisze:Nie chciałam Was obrazić, ja nie słyszałam jeszcze nigdy o hodowaniu murarek, owszem widziałam je w naturze. .Nawet nie przypuszczałam, że w Polsce może być taki kryzys z zapylaniem. :shock:

Nikt się nie obraził ;:108 ;:3 , w moim rejonie gdzie mieszkam od 8 lat zauważyłem bardzo duże zmniejszenie się ilości pszczół , w ubiegłym roku chodząc po ogrodzie mogłem na palcach je policzyć , bywały dni kiedy na kwiatach jabłoni nie było ich wcale .
Zawsze kwiaty malw były dla nich wielką stołówką , podobnie jak dla trzmieli , których ubiegłą wiosną nie widywałem praktycznie wcale.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Słyszałam ,że pszczoły tracą orientację przez komórki telefoniczne, sygnał zaburza ich zmysł i nie wracają do gniazd. Ale tak na prawdę to naukowcy nie wiedzą co jest przyczyną ich wylotów.
Awatar użytkownika
Funkmaster
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lut 2010, o 10:02

Post »

@krzysztofkhn
Rurki trzcinowe. Mieszkam na wsi trzciny mam pod dostatkiem bo w tym roku już wyczaiłem większość miejsc gdzie występuje.

Murarki mi są potrzebne do zapylania głównie plantacji krzewów owocowych i sadu. Dlatego pożytku mają u mnie dużo. A jeśli chcemy mieć już prawdziwe zapylanie to jeszcze trzmiele żeby w innych warunkach zapylały i wtedy widać poprawę w plonowaniu i zawiązanej ilości owoców.
Przyszły Rolnik ;)
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

suzana pisze:Słyszałam ,że pszczoły tracą orientację przez komórki telefoniczne, sygnał zaburza ich zmysł i nie wracają do gniazd. Ale tak na prawdę to naukowcy nie wiedzą co jest przyczyną ich wylotów.
Ciekawostka to jest, to pewnikiem też i sputniki odbierały krowom mleko. :;230
Telefonia komórkowa działa w zakresie fal UKF (UHF), które są używane już od lat 30 ubiegłego wieku. A dopiero od kilku lat obserwuje się dziwne zjawisko jakim jest znikanie bez żadnych śladów całych roi.
Wiele badań naukowych obwinia jedną grupę toksycznych pestycydów ? neonikotynoidy ? za szybkie wymieranie pszczół.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

ciepło się zrobiło- mam nadzieję, że się nie wykluwają? :>
Chciałam od kogoś kupić- teren mam dogodny- rurki gotowe i jeszcze natniemy, a o kwiaty i drzewa kwitnące dbamy :)

Kto mi odsprzeda kolonię i kiedy? Bo mrozy ponoć maja wrócić, więc chyba trzeba na nie poczekać i już (jak mrozy nastaną znowu w lutym ) po kilku dniach będzie można? :>
Pozdrawiam.
bomboos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2010, o 16:21
Kontakt:

Post »

Co roku do ogrodu wystawiam kilkanaście uli z trzmielami, i picie nakropu, który jest po prostu nieodparowanym nektarem to największa frajda - jest bardzo smaczny.

Obrazek
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Swagman miałeś wysyłać kokony murarek pod koniec października,czyżby mi coś uciekło :D :D
bomboos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2010, o 16:21
Kontakt:

Post »

>>> Bożena Śmigielska
Uliki (takie klatki jak na zdjęciu) robimy z płyt pilśniowych, ale w przypadku hodowli biernej najlepsze są deski.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

Mam pytanie miałby ktoś na zbyciu trochę kokonów murarek?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”