Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kalla Zantedeschia aethiopca
przeczytawszy dzisiaj caluśki wątek o uprawie i perypetiach w uprawie kantedeskii zajrzałam do swoich cebul, które dostałam późną jesienią. "Leżakują" sobie w piasku, mają już po 3 milimetrowym zawiązku liścia, ale jeszcze trochę poczekam aby nie zrobić falstartu i nie posadzić za wcześnie. Marzą mi się tak cudne kantedeskie jak Wasze, aby miały przepiękny srebrny ornamet na liściach i kwitły nieprzerwanie do późnej jesieni.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- egeria75
- 100p
- Od: 30 maja 2009, o 17:49
Moja kalla kupiona w tamtym roku już w doniczce. Ma piękne liście. Po prostu nie mogłam się doczekać i wsadziłam do ziemi.
Tak oto wygląda.
Tak oto wygląda.
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
Moje rabatki - egeria75
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Egeria75 , dosyć dziwne liście ma ta roślina , kalla kolorowa ma liście szerokie osadzone na dość długim ogonku , a kalla aethiopica ( biała ) ma liść węższy , ale też raczej nakrapiany małymi przezroczystymi plamkami ... Możliwe ,że liście są jeszcze za młode i z czasem się zmienią , ale raczej kalla kolorowa to nie jest , jeśli to w ogóle kalla , bo w głowe zachodze co to może być
- egeria75
- 100p
- Od: 30 maja 2009, o 17:49
lukos1983- wydaje mi się, że bardzo dobrze to określiłeś. Moja kwitła nawet w tamtym roku (wg mnie kwiaty maiła jak kalla), ale liście niestety porażka. Mnie nawet nie dało się jej podwiązać, myślałam że może w tym roku będzie inaczej. Zobaczymy dam jej jeszcze w tym roku szansę.
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
Moje rabatki - egeria75
- ogrodnik amator
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lis 2010, o 15:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na jaka glebokosc trzeba posadzic bulwe?
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Przeczytałam cały wątek . Jesteście kopalnią wiedzy . . Byłam na wyciczce w Gdańsku i przez przypadek traiłam na kiermasz cebulek ,bulw i były tam kalle , zauroczyłam się nimi , więc do domu wróciłam z kallami .I z waszych nauk wyczytałam że mogę je posadzić w lutym do doniczek , lub póżniej do gruntu i w obu przypadkach nie będzie żle ?
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Już się poprawiam . Kalla ma kłącze
Ja zawsze bezpośrednio do gruntu sadzę w drugiej połowie kwietnia, z doniczek wysadzam już po ogrodnikach.
Może zostańmy przy bulwach chociaż Z.Aetiopica /biała/ ma właśnie kłącza
Może zostańmy przy bulwach chociaż Z.Aetiopica /biała/ ma właśnie kłącza
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 wrz 2010, o 18:33
witam,
Chciała bym państwa poprosić o poradę czy np. jeśli posadziła bym na rabacie ok 20 kalli ile musiała bym zostawić odstępu pomiędzy bulwami?? Chciała bym mieć te piękne rośliny w swoim ogrodzie ale nie jestem pewna ile miejsca trzeba poświęcić??
ahh jeszcze jedna sprawa czy rzeczywiście z jednej bulwy wyrasta kilka kwiatów??
Chciała bym państwa poprosić o poradę czy np. jeśli posadziła bym na rabacie ok 20 kalli ile musiała bym zostawić odstępu pomiędzy bulwami?? Chciała bym mieć te piękne rośliny w swoim ogrodzie ale nie jestem pewna ile miejsca trzeba poświęcić??
ahh jeszcze jedna sprawa czy rzeczywiście z jednej bulwy wyrasta kilka kwiatów??
Myślę że 30cm odstępu pomiędzy bulwami powinno wystarczyć, ilość kwiatów uzależniona jest od odmiany i od wielkości bulw, ale kalla jest w stanie wydać kilka kwiatów z jednej bulwy. Na tej zasadzie że rośnie do pierwszego kwiatu a później wydaje liść i kwiat, liść i kwiat, jednak musi mieć zapewnione optymalne warunki uprawy.
Napisz jakie odmiany posiadasz.
Smykla wiadomo lepiej w gruncie, to żarłoczna roślina, chociaż i duża donica też może być, ale w tym układzie nawadnianie i nawożenie to podstawa.
Napisz jakie odmiany posiadasz.
Smykla wiadomo lepiej w gruncie, to żarłoczna roślina, chociaż i duża donica też może być, ale w tym układzie nawadnianie i nawożenie to podstawa.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 wrz 2010, o 18:33
_fox_ pisze:Myślę że 30cm odstępu pomiędzy bulwami powinno wystarczyć, ilość kwiatów uzależniona jest od odmiany i od wielkości bulw, ale kalla jest w stanie wydać kilka kwiatów z jednej bulwy. Na tej zasadzie że rośnie do pierwszego kwiatu a później wydaje liść i kwiat, liść i kwiat, jednak musi mieć zapewnione optymalne warunki uprawy.
Napisz jakie odmiany posiadasz..
dziękuje za odpowiedź posiadam następujące kolory bo odmian nie znam dostałam je w prezencie;:170
biała - 10 bulw
czerwona- 10 bulw
różowa- 10 bulw
pomarańczowa- 10 bulw
chciała bym właśnie zrobić rabatę w moim ogrodzie w którym znajdowały by się same kalle:)
Kupiłam dzisiaj bulwę kalli pomarańczowej, w Realu. Wydaje mi się bardzo mała w porównaniu z tymi, które widziałam w necie, nie wiem zobaczymy, mam zamiar kupić jeszcze jedną niebawem jutro wsadzam do doniczki
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Witam
Długo szukałam takiego tematu, aż w końcu znalazłam. Mam pewien problem, otóż w zeszłym roku dostałam kalie od babci, i zupełnie nie mam pojęcia jak z nią postępować, myślałam, że normalnie rośnie sobie w doniczce jak inne kwiaty, a tu czytam coś o wykopywaniu i zasuszaniu bulw...w zeszłym roku ładnie mi zakwitła, tylko co dalej z nią robić, w jakim stanowisku powinna stać (teraz stoi na stole w kuchni) a oto zdjęcie mojego problemu, bardzo mi na niej zależy, bo kwitła na prawdę pięknie
Uploaded with ImageShack.us
W miarę możliwości będę nadrabiać te wszystkie strony, bo jest tego naprawdę dużo, i wiem że bardzo dużo sie dowiem o tych kwiatach
Długo szukałam takiego tematu, aż w końcu znalazłam. Mam pewien problem, otóż w zeszłym roku dostałam kalie od babci, i zupełnie nie mam pojęcia jak z nią postępować, myślałam, że normalnie rośnie sobie w doniczce jak inne kwiaty, a tu czytam coś o wykopywaniu i zasuszaniu bulw...w zeszłym roku ładnie mi zakwitła, tylko co dalej z nią robić, w jakim stanowisku powinna stać (teraz stoi na stole w kuchni) a oto zdjęcie mojego problemu, bardzo mi na niej zależy, bo kwitła na prawdę pięknie
Uploaded with ImageShack.us
W miarę możliwości będę nadrabiać te wszystkie strony, bo jest tego naprawdę dużo, i wiem że bardzo dużo sie dowiem o tych kwiatach
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Będę wdzięczny , co prawda widziałem w OBI ładne karpy kalii , ale po nauczce z ich tulipanami jakoś nie bardzo mnie przekonują
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
witam kupiłam dziś cebulkę kalli i pani powiedziała że trzeba ją zamoczyć jak dlugo ?
POZDRAWIAM AGNIESZKA
moje poczatki
moje poczatki