Ocieplanie domu - poradźcie!

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam za sobą dobudowę domu i ocieplanie stara część pustak od środka cegła z zewnątrz w pustkę wpuszczona pianka akrylaminowa (może mylę nazwę ale jakoś tak się nazywała) nowa część pustak i styropian 12 cm.Przed położeniem tynku akrylowego na starą część dałam styropian 6 bo podobno tynki strukturalne wymagają równego podkładu i są zbyt drogie aby nimi wyrównywać(i zbyt cienkowarstwowe).Jeśli chodzi o ocieplenie to ważne jest to co jest na zewnątrz ,a nie w środku.W przypadku ściany z dwóch warstw pustaka i styropianu w środku to zewnętrzny pustak przemarza ,a styropian izoluje tylko pustak wewnętrzny.Lepszym rozwiązaniem jest ocieplenie zewnętrzne bo lepiej chroni dom termicznie i mamy gładką powierzchnię pod tynki cienkowarstwowe.Oczywiście dom musi mieć dobrą wentylację szczególnie przy oknach plastikach.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
pawelm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 cze 2007, o 23:24
Kontakt:

Post »

Miiriam,

Ocieplenie budynku jest tak ważną sprawą, że radzę Ci nie ograniczać się do kilku odpowiedzi, które tu uzyskałaś,
lecz poszukać informacji np. w czasopismach typu Murator czy fora budowlane.

Powiem Ci jak było z moim pierwszym domem. Max 25cm, styropian 5cm, kratówka 12cm.
Pierwszej zimy piec nie potrafił zagrzać salonu powyżej 14 C (!!!).
Oczywiście należy tu wziąć poprawkę na ciepło pobierane przez wodę uwięzioną w ścianach,
pierwszej zimy wysychające ściany potrafią naprawdę pobrać dużo ciepełka.
Po tamtej zimie położyłem na elewacji 7cm styropian, efekt jest zadowalający, temperatura ok. 20 C - bez problemu.
W obecnie budowanym domu mam ścianę z Maxa + 10cm styropian, tragicznie cienko!
Na forach budowlanych można przeczytać, że obecnie 15 cm styropianu to absolutne minimum, ludzie dają nawet po 20,25cm :shock:
i nie są to jakieś wyjątki, raczej przypadki częste.
2 Maxy i to śmieszne 6cm styropianu, to po prostu za mało.

Budowlańcy dobrze Ci radzą, po prostu przyzwyczajeni są, że u innych klientów daje się grubą kilkunastocentymetrową warstwę styropianu i nikogo to nie dziwi.
Nie bardzo widzę specjalny interes budowlańców we "wciskaniu" Ci owego zewnętrznego ocieplenia,
dla nich zrobienie tynku tradycyjnego, czy tynku na styropianie, to po prostu zlecenie jak każde inne.

Opowiadania o "podwójnym futrze" i "przegrzaniu" ścian niestety nie są zbyt wiarygodne,
temat przewałkowany jest jak ciasto francuskie na forach budowlanych,
wychodzi z tego jeden wniosek: im cieplej (grubiej) tym lepiej niestety.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosną czeka mnie robienie elewacji na moim domku letniskowym. Ściany z suporeksu. Jaki styropian powinnam wybrać - chodzi o grubość, czy 10 cm wystarczy? Jaki tynk waszym zdaniem najlepiej się sprawdza? Zaznaczam że domek jest użytkowany wyłącznie od wiosny do jesieni. Ogrzewanie - kominek bez rozprowadzenia ciepła. Powierzchnia domku ok.55m kwadratowych w obrysie.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Te 10 cm wystarczy jak nie będziesz tam przebywać w czasie mrozów :wink: u ciebie chyba takie duże nie grożą.Tynk akrylowy można go myć i malować jak się zabrudzi raczej baranek niż kornik, bo mniej "łapie"brud.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj nie masz racji odnośnie mrozów. Klimat na Kaszubach jest bardzo ostry. Nie na darmo jest w obiegu określenie "Syberia Kaszubska"!
Dzięki za poradę. Ciekawa jestem jak u Was kształtują się koszta położenia ocieplenia i tynku?
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja mam na domu styropian 12 ,ale w jednym pokoju mam trochę za chłodno może dlatego,że ma 2 okna...Wchodziła mi tam też wilgoć.Poprawiłam wentylację i wstawiłam ...komputer ,a synuś dba o niego,żeby dobrze dogrzewał :wink: Jest teraz ciepło i suchsze powietrze.Ja w tamtym roku za tynk i styropian płaciłam 22 zł za metr kwadratowy,a jak to wygląda możesz zobaczyć na początku mojego wątku o ogrodzie. :wink:
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
bbartosz
50p
50p
Od: 4 lut 2007, o 11:27

Post »

Masz racje, faktem jest, ze czesto zapomina sie o poprawie ( albo wrecz zalozeniu) wentylacji po gruntownym ociepleniu domu i wymianie okien, a to rzecz podstawowa. Grzyby i plesnie lubia cieple i wilgotne , zle przewietrzane pomieszczenia !
Pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie z wentylacją nie ma najmniejszego problemu. Góra jest jeszcze zupełnie nie zrobiona, a przestrzeń między murem a dachem zabezpieczona tylko siatką przed ptaszkami, które:
a) robiły sobie gniazdka np. w szafkach kuchennych i strasznie mnie wyzywały jak wchodziłam do własnego(?) domu.
b) robiły qupkę gdzie popadnie, przeważnie z góry na dół(zgodnie z prawem ciążenia) nie zważając na moje prawie-antyki.
Tak więc na razie brak wentylacji mi nie grozi
alex1967
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2008, o 19:21

Post »

Witam,dociepleniami zajmuję się zawodowo od15 lat z czego 8 lat w Niemczech.Przy dociepleniu budynku nie chodzi tylko o izolację termiczną,zwłaszcza w przypadku gdy już użyto styropianu wewnątrz ściany .Właśnie to budowlańcy mieli rację zalecając docieplenie takich ścian i w dodatku trzeba użyć odpowiednio grubego styropianu ,ponieważ problemem nie jest izolacja termiczna ale tzw. punkt wykroplenia pary wodnej.Nawiasem mówiąc jest program komputerowy który oblicza jaką grbość trzeba zastosować.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jaką grubość powinnam zastosować? Ściana ma grubość jednego suporeksu.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja przy ścianie o grubości 1 suporeksu mam styropian 12 cm.
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam już fachowca który będzie robił mi elewację. On twierdzi że wystarczy 8 cm styropianu na ścianę, bo to domek letni, nie zamieszkiwany zimą. Aktualnie robi mi kalkulację kosztów. Aż się boję bać :shock:
A co myślicie o kolorze? Mnie się zawsze marzył "mały biały domek" z czerwonym dachem. (Dach oczywiście czerwony jest!) Ale ten Pan usilnie mi to wybija z głowy i każe zdecydować się na jakiś kolor. No sama nie wiem co robić. Czy ktoś ma białą elewację i może się ze mną podzielić opinią w tej kwestii?
alex1967
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2008, o 19:21

Post »

Witam,mogę poradzić od strony technicznej na temat białej elewacji.
Plusem jest to, że tynki białe są najtańsze ,a minusem to że się szybko brudzą.
Z doświadczenia wiem że najmniej widać zabrudzenia na kolorach np. delikatny beż,popiel .
Jeśli koniecznie biały kolor to można użyć specjalnych farb antystatycznych,ale one mają inną wadę,, CENA ''
Ostatecznie można zrobic biały ,a po kilku latach pomalować dobrą farbą.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”