Wysiew nasion warzyw - kiedy?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: witajcie

Post »

Witaj Benitttka, ja też już wysiałam por, seler i poziomki na rozsadę. Trochę się boję tego wybujania, ale pocieszam się tym, że kuwetki stoją w nieogrzewanym pokoju od wschodniej strony :roll:
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49

Post »

Co do poziomek - luty to bardzo dobry moment na ich wysiewanie w domu. W maju można je przesadzić do gruntu. Porowi i selerowi wcześniejsze kiełkowanie raczej nie zaszkodzi.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
Benitttka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lut 2011, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to trochę mi ulżyło. Wiecie, jak się robi coś pierwszy raz w życiu ... I por i seler trzeba później pikować, prawda? Jak poznać, kiedy to zrobić? Po ilości listków, po wielkości kiełków ? I jakie te doniczki duże powinny być? :?:
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Pikuje się wtedy, kiedy pojawi się 1 para liści właściwych, kiedy są już dobrze wykształcone,pierwsze listki to tzw.liścienie które zazwyczaj dość szybko odpadają, zasada ta dotyczy warzyw i kwiatów również, pory nie pikuje się.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Benitttka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lut 2011, o 10:33

Post »

dzięki Ela. A gdyby się okazało, że pory są za blisko siebie, za gęsto, to rozumiem, że wtedy trzeba je przerwać, tak ? pewnie głupiutkie Wam się te moje pytania wydają ... :oops: ale lepiej zapytać niż zrobić coś nie tak
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ja nigdy nie przerywałam pory, ale jak uznasz że zbyt gęsto wysiane możesz delikatnie przerwać, ona rośnie tak jak trawka. Jest oddzielny wątek poświęcony uprawie pory, warto go prześledzić, są też fotki wg. których będziesz mogła porównać .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
piter258
50p
50p
Od: 1 maja 2007, o 10:42
Kontakt:

Re: Ogórki, pomidory, cebulka, itp. wysiew

Post »

Mam kilka pytań. Jak długo wschodzą ogórki, gdyż wysiałem 1,5 tygodnia temu i do dziś nic nie wzeszło a trzymam w domu. Czy można wysiać już buraczki do nieogrzewanej szklarni?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

piter258 pisze:Mam kilka pytań. Jak długo wschodzą ogórki, gdyż wysiałem 1,5 tygodnia temu i do dziś nic nie wzeszło a trzymam w domu. Czy można wysiać już buraczki do nieogrzewanej szklarni?
Minimum termiczne dla ogórka - to 12 st C. Długość okresu kiełkowania zależy od wielu czynników. Temperatury podłoża, głębokości siewu , jakości podłoża i zasolenia/ nadmiar nawozów mineralnych /.. Ziemia, którą jest dostępna w handlu, to często ziemia z wymiany podłoża w inspektach; zużyta i zakażona. Ja robie tak. Rozpuszczam 1 ml Topsinu M w o, 5 litra wody i do każdej doniczki, przed siewem daję łyżeczkę od herbaty tego roztworu. Chroni to rozsadę przed zgorzelą siewek i szarą pleśnią. Tak robie od ubiegłego roku i nie mam problemu z rozsadą/ ogórki i pomidory/. Wcześniej bardzo często miałem właśnie problemy z kiełkowaniem nasion i zdrowotnością rozsady.
:wit

Nie, nie można. Skoro szklarnia jest nieogrzewana to temperatura w nocy po jakimś czasie wewnątrz wyrównuje się z temperaturą otoczenia. Burak, do kiełkowania ,potrzebuje temperatury rzędu 8-10 st C i to w plusie. Oczywiście, jak ktoś chce- może wysiać. Ale szkoda nasion. Proponuję inaczej. Wysiać rzutowo w skrzynce i pozostawic w domu do wzejścia. Po wzejściu przepikować na palety po same liścienie . W kwietniu wysadzic z bryłą ziemi do inspektu lub do tunelu.
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

piter258 pisze:Mam kilka pytań. Jak długo wschodzą ogórki, gdyż wysiałem 1,5 tygodnia temu i do dziś nic nie wzeszło a trzymam w domu.
W temperaturze ~25st.C 3-5 dni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”