Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Do zupy piwnej. Wyłącznie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 50p
- Posty: 81
- Od: 21 cze 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Heiligenhaus
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Hmmm my chyba musimy byc jakos spokrewnieni. Moja babcia z mamy strony tez pochodzi z Wilna, a od taty strony z Ukrainy. No dobra dziadek ze strony taty byl ponoc 100% kaszubemPawel Woynowski pisze:Moja mama pochodzi z Wilna, Dziadek z Warszawy, a Babcia ze Lwowa, to po kądzieli, a po mieczu jestem od czterech pokoleń Warszawiakiem.![]()
![]()
Dlatego w domu rodziców dominowała kresowa kuchnia litewsko ukraińska.

A poza tym super temat z tymi zupami

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Nie miałam okazji spróbować zupy piwnej, w mojej okolicy to raczej kluski, rolady i modro kapusta. Ale koniecznie muszę zrobić, jak tylko odwagi nabiorę!
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Witam, potrzebuję pilnie inspiracji na elegancką, nie codzienną zupę dla rodziny. To ma być uroczysty obiad, ale będą małe dzieci, więc nic bardzo wymyślnego.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
No to koniecznie zacytuję siebie z innego wątku 

Nalewka pisze:Z pietruszki można zrobić pyszną zupę na zimno:
Zupa-krem z pasternaku
Pasternak (abo pietruchę) w ilości pół kilo (na tak mniej więcej cztery znormalizowane porcje albo dużo szklaneczek literatek, albo dużych kieliszków wódczanych, jeśli tak podajesz) i czipsy kukurydziane zakupić należy (można robić samemu z batata).
Pasternak (albo pietruchę) obrać i pokroić w kostkę, taką na dwa palce, może mniej. W rondlu roztopić masło, dodać zmiażdżony ząbek czosnku (jeden powinien starczyć), po chwili kostkę pasternakową i zrumienić całość przez jakie 10 minut.
W tym czasie przygotować bulion, rosół, czy zwykłą wodę - z pół litra powinno starczyć na te pół kilo pasternaku.
Dodać bulion i dużą łyżkę stołową miodu (dowolny, ale ja wolę łagodny).
Na koniec hojnie sypnąć soli i pieprzu (może być biały) i, uwaga! połówkę cytryny (sok).
Gotować dalej przez 10 minut, potem przetrzeć przez sito (blender?) na kremowo i voila.
Podawać na gorąco, ale lepsze na zimno, prosto z lodówki w upał, albo w temp. pokojowej w zimie![]()
Jeśli podajesz w kieliszkach wódczanych, może trzeba będzie dodać nieco wody, żeby się nie czepiało ścianek za bardzo.
Do każdego kieliszka po czipsie i gotowe (dobre są do tego te grube, dłużej miękną).
Jeśli masz pięć kg pietruchy, możesz zrobić trochę zupki na teraz, już, a trochę na zimę w woreczki czy pojemniki (zamrażalnik). A resztę ususzyć. Innych sposobów na pietruchę nie znam, bo jej nie lubię. Tylko w tej zupce jest pyszna i zupełnie nie pietruszkowa
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Albo:
12. Zupa pomidorowa
Składniki:
Obraną marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, łodyżki selera naciowego umyć i pokroić w 2 cm. kawałki wszystkie te jarzyny ugotować niemal do miękkości w wodzie z kostką, albo w łagodnym "rosołku" jarzynowym. Zmiksować mikserem ręcznym (uwaga! parzy! trzeba nakryć garnek ścierką kuchenną i uważać na dłonie!). Dodać pomidory z puszki albo kartonika, łyżkę papryki słodkiej, ew. dosolić i podgotować 10 min. Dodać niezbyt drobno siekaną natkę i bazylię, masło i odstawić z ognia. Nalewać na talerze po zamieszaniu, ozdobić kleksem śmietany albo posypać tartym na tarce o dużych oczkach serem (pyszny jest oscypek, nawet obsuszony, ale wtedy uwaga na sól!). Powstaje kremowa zupa pomidorowa o lekkim zapachu lubczyku (?) i niesamowitym kolorze. Taka troszkę włoska w wyrazie i pyszna.
I pomyśleć, że nie znoszę selera naciowego
12. Zupa pomidorowa
Składniki:
- - dwa ziemniaki
- dwie marchewki
- 1 cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- papryka słodka w proszku i ew. sól
- kartonik albo puszka krojonych pomidorów bez skórki (nie przecier!)
- ew. kostka rosołowa plus woda, albo wywar z jarzyn na kościach
- natka pietruszki, świeża bazylia (razem dwie łyżki na osobę)
- łyżka masła, ew. śmietanka albo tarty ser wędzony
Obraną marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, łodyżki selera naciowego umyć i pokroić w 2 cm. kawałki wszystkie te jarzyny ugotować niemal do miękkości w wodzie z kostką, albo w łagodnym "rosołku" jarzynowym. Zmiksować mikserem ręcznym (uwaga! parzy! trzeba nakryć garnek ścierką kuchenną i uważać na dłonie!). Dodać pomidory z puszki albo kartonika, łyżkę papryki słodkiej, ew. dosolić i podgotować 10 min. Dodać niezbyt drobno siekaną natkę i bazylię, masło i odstawić z ognia. Nalewać na talerze po zamieszaniu, ozdobić kleksem śmietany albo posypać tartym na tarce o dużych oczkach serem (pyszny jest oscypek, nawet obsuszony, ale wtedy uwaga na sól!). Powstaje kremowa zupa pomidorowa o lekkim zapachu lubczyku (?) i niesamowitym kolorze. Taka troszkę włoska w wyrazie i pyszna.
I pomyśleć, że nie znoszę selera naciowego

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Takie trójkątne grube w działach z kuchnią tex-mex albo w dziale chipsów i innych niezdrowych przegryzek w marketach spożywczych.
Plus minus takie:
- http://kuchniaweganska.over-blog.com/ar ... 41266.html
- http://www.frisco.pl/product/5412514222 ... eese.xhtml
Można też samodzielnie...
- http://gotowanie.onet.pl/35494,0,1,chip ... zepis.html
... ale komu by się chciało...
Plus minus takie:
- http://kuchniaweganska.over-blog.com/ar ... 41266.html
- http://www.frisco.pl/product/5412514222 ... eese.xhtml
Można też samodzielnie...
- http://gotowanie.onet.pl/35494,0,1,chip ... zepis.html
... ale komu by się chciało...

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Takie chipsy sa w Biedronce,,Tortilla,,
13. Zupa szczawiowa syta
Składniki:
- słoiczek szczawiu lub świeży
- ziemniaczki pokrojone w kostkę
- marchewka starta lub pokrojona w kostkę
- jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę (ile kto lubi, ja daję dużo)
- kostki rosołowe
- ziele angielskie
- lubczyk
- smalec
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki i marchewkę gotujemy z kostkami rosołowymi,zielem angielskim i szczyptą lubczyku do miękkości,szczaw przesmażamy na patelni z łyżką smalcu (daje lepszy smak) dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i wrzucamy pokrojone jajka (kwas sprawi ,ze będą jeszcze bardziej twarde i sie nie rozlecą). Zupka gotowa!!!
Podajemy z kleksem śmietany. Jest pyszna pożywna i gęsta
13. Zupa szczawiowa syta
Składniki:
- słoiczek szczawiu lub świeży
- ziemniaczki pokrojone w kostkę
- marchewka starta lub pokrojona w kostkę
- jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę (ile kto lubi, ja daję dużo)
- kostki rosołowe
- ziele angielskie
- lubczyk
- smalec
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki i marchewkę gotujemy z kostkami rosołowymi,zielem angielskim i szczyptą lubczyku do miękkości,szczaw przesmażamy na patelni z łyżką smalcu (daje lepszy smak) dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i wrzucamy pokrojone jajka (kwas sprawi ,ze będą jeszcze bardziej twarde i sie nie rozlecą). Zupka gotowa!!!
Podajemy z kleksem śmietany. Jest pyszna pożywna i gęsta

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO


Może wstawię przepis na zupę niby...
14. PO CHIŃSKU
Całego kurczaka gotuję w garze, pod koniec dodaję przyprawy, ale mało. Ponieważ lubimy chude - zwykle robię to dzień wcześniej i odstawiam do ostygnięcia. Na drugi dzień zbieram tłuszcz, Wyjmuję kurczaka. Obieram z kości i skóry. Resztę kroję drobno. Wrzucam do wywaru, dodaję mieszankę warzyw chińskich, czasami jeszcze włoszczyznę w paskach, na koniec cały makaron sojowy i przyprawiam do smaku.
U nas to jest czasami zamiast flaczków - takie pożywne danie kolacyjne np. w Sylwestra
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Doprawiam do smaku sosem sojowym, prawda?
Fajny pomysł, prosty, szybki (prawie gotowiec), a jednocześnie nie z torebki z proszkiem. Zapisuję sobie w pamięci
Fajny pomysł, prosty, szybki (prawie gotowiec), a jednocześnie nie z torebki z proszkiem. Zapisuję sobie w pamięci

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3081
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: pow. legnicki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
15. Zupa ze świeżych ogórków.
Porcja dla 4-ch osób.
Ogórki obieramy, kroimy w grubsze talarki, cebulę, czosnek obieramy i siekamy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej na nim kładziemy masło aby w trakcie roztapiania się nie przypaliło, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i dusimy do zeszklenia cebuli /nie może się zrumienić/, następnie dodajemy ogórki, posiekamy koper z natką /część pozostawiamy do posypania zupy/, zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek pokrywką i dusimy aż ogórki zmienią kolor, często mieszamy.
Po lekkim ostygnięciu całość miksujemy, dodając tyle wywaru warzywnego lub mięsnego aby otrzymać piękną zupę krem, jeśli prawidłowo przygotowana to w kolorze pistacjowym.
Podawać posypaną pozostałą zieleniną tartym serem żółtym lub z grzankami wykonanymi z pieczywa, które już trochę jest czerstwe i nie ma amatorów w rodzinie do jego zjedzenia.
Jest sezon ogórkowy, wszystkie ogórki można wykorzystać nawet te przerośnięte, po obraniu tylko wykroję duże gniazda nasienne.
Smacznego!
Porcja dla 4-ch osób.
- - 1,5 kg ogórków,
- 2 cebule /średnie/,
- 2 ząbki czosnku lub więcej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- koper zielony, natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku.
Ogórki obieramy, kroimy w grubsze talarki, cebulę, czosnek obieramy i siekamy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej na nim kładziemy masło aby w trakcie roztapiania się nie przypaliło, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i dusimy do zeszklenia cebuli /nie może się zrumienić/, następnie dodajemy ogórki, posiekamy koper z natką /część pozostawiamy do posypania zupy/, zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek pokrywką i dusimy aż ogórki zmienią kolor, często mieszamy.
Po lekkim ostygnięciu całość miksujemy, dodając tyle wywaru warzywnego lub mięsnego aby otrzymać piękną zupę krem, jeśli prawidłowo przygotowana to w kolorze pistacjowym.
Podawać posypaną pozostałą zieleniną tartym serem żółtym lub z grzankami wykonanymi z pieczywa, które już trochę jest czerstwe i nie ma amatorów w rodzinie do jego zjedzenia.
Jest sezon ogórkowy, wszystkie ogórki można wykorzystać nawet te przerośnięte, po obraniu tylko wykroję duże gniazda nasienne.
Smacznego!
- maria.k55
- 1000p
- Posty: 1062
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlasie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Potrzebuję przepis na zupę krem z brokułów, może być i z zielonym groszkiem, jeśli ktoś ma to proszę o pomoc. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 1550
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
16. Zupa krem z brokułów
Składniki:
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną marchewkę. Brokuł podzielić na różyczki. Włożyć do rondla z podsmażoną cebulą, podlać bulionem i przykryć. Ziemniaki obrać pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Płatki przyprażyć na suchej patelni.
Pod koniec gotowania do zupy dodać serek topiony, wymieszać, zdjąć z ognia i zmiksować. Podawać w miseczkach, posypaną kawałkami sera pleśniowego i płatkami migdałowymi.
Składniki:
- - 2?3 brokuły (500 g),
- 1 cebula,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki masła,
- 200 g serka pleśniowego,
- 100 g płatków migdałowych,
- 1/2 litra bulionu jarzynowego,
- 1 serek topiony, kremowy,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- sól do smaku.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną marchewkę. Brokuł podzielić na różyczki. Włożyć do rondla z podsmażoną cebulą, podlać bulionem i przykryć. Ziemniaki obrać pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Płatki przyprażyć na suchej patelni.
Pod koniec gotowania do zupy dodać serek topiony, wymieszać, zdjąć z ognia i zmiksować. Podawać w miseczkach, posypaną kawałkami sera pleśniowego i płatkami migdałowymi.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- maria.k55
- 1000p
- Posty: 1062
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlasie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Dzięki Paweł za przepis, w niedzielę robiłam uroczysty obiad i moi goście byli zachwyceni. Kremik podałam też z groszkiem ptysiowym. Pozdrawiam Maria