Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - ZUPY PODAWANE NA GORĄCO I ZIMNO
Do zupy piwnej. Wyłącznie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 50p
- Od: 21 cze 2010, o 21:20
Hmmm my chyba musimy byc jakos spokrewnieni. Moja babcia z mamy strony tez pochodzi z Wilna, a od taty strony z Ukrainy. No dobra dziadek ze strony taty byl ponoc 100% kaszubemPawel Woynowski pisze:Moja mama pochodzi z Wilna, Dziadek z Warszawy, a Babcia ze Lwowa, to po kądzieli, a po mieczu jestem od czterech pokoleń Warszawiakiem.![]()
![]()
Dlatego w domu rodziców dominowała kresowa kuchnia litewsko ukraińska.

A poza tym super temat z tymi zupami

Nie miałam okazji spróbować zupy piwnej, w mojej okolicy to raczej kluski, rolady i modro kapusta. Ale koniecznie muszę zrobić, jak tylko odwagi nabiorę!
Witam, potrzebuję pilnie inspiracji na elegancką, nie codzienną zupę dla rodziny. To ma być uroczysty obiad, ale będą małe dzieci, więc nic bardzo wymyślnego.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to koniecznie zacytuję siebie z innego wątku 

Nalewka pisze:Z pietruszki można zrobić pyszną zupę na zimno:
Zupa-krem z pasternaku
Pasternak (abo pietruchę) w ilości pół kilo (na tak mniej więcej cztery znormalizowane porcje albo dużo szklaneczek literatek, albo dużych kieliszków wódczanych, jeśli tak podajesz) i czipsy kukurydziane zakupić należy (można robić samemu z batata).
Pasternak (albo pietruchę) obrać i pokroić w kostkę, taką na dwa palce, może mniej. W rondlu roztopić masło, dodać zmiażdżony ząbek czosnku (jeden powinien starczyć), po chwili kostkę pasternakową i zrumienić całość przez jakie 10 minut.
W tym czasie przygotować bulion, rosół, czy zwykłą wodę - z pół litra powinno starczyć na te pół kilo pasternaku.
Dodać bulion i dużą łyżkę stołową miodu (dowolny, ale ja wolę łagodny).
Na koniec hojnie sypnąć soli i pieprzu (może być biały) i, uwaga! połówkę cytryny (sok).
Gotować dalej przez 10 minut, potem przetrzeć przez sito (blender?) na kremowo i voila.
Podawać na gorąco, ale lepsze na zimno, prosto z lodówki w upał, albo w temp. pokojowej w zimie![]()
Jeśli podajesz w kieliszkach wódczanych, może trzeba będzie dodać nieco wody, żeby się nie czepiało ścianek za bardzo.
Do każdego kieliszka po czipsie i gotowe (dobre są do tego te grube, dłużej miękną).
Jeśli masz pięć kg pietruchy, możesz zrobić trochę zupki na teraz, już, a trochę na zimę w woreczki czy pojemniki (zamrażalnik). A resztę ususzyć. Innych sposobów na pietruchę nie znam, bo jej nie lubię. Tylko w tej zupce jest pyszna i zupełnie nie pietruszkowa
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Albo:
12. Zupa pomidorowa
Składniki:
Obraną marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, łodyżki selera naciowego umyć i pokroić w 2 cm. kawałki wszystkie te jarzyny ugotować niemal do miękkości w wodzie z kostką, albo w łagodnym "rosołku" jarzynowym. Zmiksować mikserem ręcznym (uwaga! parzy! trzeba nakryć garnek ścierką kuchenną i uważać na dłonie!). Dodać pomidory z puszki albo kartonika, łyżkę papryki słodkiej, ew. dosolić i podgotować 10 min. Dodać niezbyt drobno siekaną natkę i bazylię, masło i odstawić z ognia. Nalewać na talerze po zamieszaniu, ozdobić kleksem śmietany albo posypać tartym na tarce o dużych oczkach serem (pyszny jest oscypek, nawet obsuszony, ale wtedy uwaga na sól!). Powstaje kremowa zupa pomidorowa o lekkim zapachu lubczyku (?) i niesamowitym kolorze. Taka troszkę włoska w wyrazie i pyszna.
I pomyśleć, że nie znoszę selera naciowego
12. Zupa pomidorowa
Składniki:
- - dwa ziemniaki
- dwie marchewki
- 1 cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- papryka słodka w proszku i ew. sól
- kartonik albo puszka krojonych pomidorów bez skórki (nie przecier!)
- ew. kostka rosołowa plus woda, albo wywar z jarzyn na kościach
- natka pietruszki, świeża bazylia (razem dwie łyżki na osobę)
- łyżka masła, ew. śmietanka albo tarty ser wędzony
Obraną marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, łodyżki selera naciowego umyć i pokroić w 2 cm. kawałki wszystkie te jarzyny ugotować niemal do miękkości w wodzie z kostką, albo w łagodnym "rosołku" jarzynowym. Zmiksować mikserem ręcznym (uwaga! parzy! trzeba nakryć garnek ścierką kuchenną i uważać na dłonie!). Dodać pomidory z puszki albo kartonika, łyżkę papryki słodkiej, ew. dosolić i podgotować 10 min. Dodać niezbyt drobno siekaną natkę i bazylię, masło i odstawić z ognia. Nalewać na talerze po zamieszaniu, ozdobić kleksem śmietany albo posypać tartym na tarce o dużych oczkach serem (pyszny jest oscypek, nawet obsuszony, ale wtedy uwaga na sól!). Powstaje kremowa zupa pomidorowa o lekkim zapachu lubczyku (?) i niesamowitym kolorze. Taka troszkę włoska w wyrazie i pyszna.
I pomyśleć, że nie znoszę selera naciowego

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Takie trójkątne grube w działach z kuchnią tex-mex albo w dziale chipsów i innych niezdrowych przegryzek w marketach spożywczych.
Plus minus takie:
- http://kuchniaweganska.over-blog.com/ar ... 41266.html
- http://www.frisco.pl/product/5412514222 ... eese.xhtml
Można też samodzielnie...
- http://gotowanie.onet.pl/35494,0,1,chip ... zepis.html
... ale komu by się chciało...
Plus minus takie:
- http://kuchniaweganska.over-blog.com/ar ... 41266.html
- http://www.frisco.pl/product/5412514222 ... eese.xhtml
Można też samodzielnie...
- http://gotowanie.onet.pl/35494,0,1,chip ... zepis.html
... ale komu by się chciało...

Takie chipsy sa w Biedronce,,Tortilla,,
13. Zupa szczawiowa syta
Składniki:
- słoiczek szczawiu lub świeży
- ziemniaczki pokrojone w kostkę
- marchewka starta lub pokrojona w kostkę
- jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę (ile kto lubi, ja daję dużo)
- kostki rosołowe
- ziele angielskie
- lubczyk
- smalec
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki i marchewkę gotujemy z kostkami rosołowymi,zielem angielskim i szczyptą lubczyku do miękkości,szczaw przesmażamy na patelni z łyżką smalcu (daje lepszy smak) dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i wrzucamy pokrojone jajka (kwas sprawi ,ze będą jeszcze bardziej twarde i sie nie rozlecą). Zupka gotowa!!!
Podajemy z kleksem śmietany. Jest pyszna pożywna i gęsta
13. Zupa szczawiowa syta
Składniki:
- słoiczek szczawiu lub świeży
- ziemniaczki pokrojone w kostkę
- marchewka starta lub pokrojona w kostkę
- jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę (ile kto lubi, ja daję dużo)
- kostki rosołowe
- ziele angielskie
- lubczyk
- smalec
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki i marchewkę gotujemy z kostkami rosołowymi,zielem angielskim i szczyptą lubczyku do miękkości,szczaw przesmażamy na patelni z łyżką smalcu (daje lepszy smak) dodajemy do zupy, chwilkę gotujemy i wrzucamy pokrojone jajka (kwas sprawi ,ze będą jeszcze bardziej twarde i sie nie rozlecą). Zupka gotowa!!!
Podajemy z kleksem śmietany. Jest pyszna pożywna i gęsta

Może wstawię przepis na zupę niby...
14. PO CHIŃSKU
Całego kurczaka gotuję w garze, pod koniec dodaję przyprawy, ale mało. Ponieważ lubimy chude - zwykle robię to dzień wcześniej i odstawiam do ostygnięcia. Na drugi dzień zbieram tłuszcz, Wyjmuję kurczaka. Obieram z kości i skóry. Resztę kroję drobno. Wrzucam do wywaru, dodaję mieszankę warzyw chińskich, czasami jeszcze włoszczyznę w paskach, na koniec cały makaron sojowy i przyprawiam do smaku.
U nas to jest czasami zamiast flaczków - takie pożywne danie kolacyjne np. w Sylwestra
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Doprawiam do smaku sosem sojowym, prawda?
Fajny pomysł, prosty, szybki (prawie gotowiec), a jednocześnie nie z torebki z proszkiem. Zapisuję sobie w pamięci
Fajny pomysł, prosty, szybki (prawie gotowiec), a jednocześnie nie z torebki z proszkiem. Zapisuję sobie w pamięci

- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
15. Zupa ze świeżych ogórków.
Porcja dla 4-ch osób.
Ogórki obieramy, kroimy w grubsze talarki, cebulę, czosnek obieramy i siekamy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej na nim kładziemy masło aby w trakcie roztapiania się nie przypaliło, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i dusimy do zeszklenia cebuli /nie może się zrumienić/, następnie dodajemy ogórki, posiekamy koper z natką /część pozostawiamy do posypania zupy/, zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek pokrywką i dusimy aż ogórki zmienią kolor, często mieszamy.
Po lekkim ostygnięciu całość miksujemy, dodając tyle wywaru warzywnego lub mięsnego aby otrzymać piękną zupę krem, jeśli prawidłowo przygotowana to w kolorze pistacjowym.
Podawać posypaną pozostałą zieleniną tartym serem żółtym lub z grzankami wykonanymi z pieczywa, które już trochę jest czerstwe i nie ma amatorów w rodzinie do jego zjedzenia.
Jest sezon ogórkowy, wszystkie ogórki można wykorzystać nawet te przerośnięte, po obraniu tylko wykroję duże gniazda nasienne.
Smacznego!
Porcja dla 4-ch osób.
- - 1,5 kg ogórków,
- 2 cebule /średnie/,
- 2 ząbki czosnku lub więcej,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- koper zielony, natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku.
Ogórki obieramy, kroimy w grubsze talarki, cebulę, czosnek obieramy i siekamy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej na nim kładziemy masło aby w trakcie roztapiania się nie przypaliło, dodajemy posiekaną cebulę z czosnkiem i dusimy do zeszklenia cebuli /nie może się zrumienić/, następnie dodajemy ogórki, posiekamy koper z natką /część pozostawiamy do posypania zupy/, zmniejszamy ogień, nakrywamy garnek pokrywką i dusimy aż ogórki zmienią kolor, często mieszamy.
Po lekkim ostygnięciu całość miksujemy, dodając tyle wywaru warzywnego lub mięsnego aby otrzymać piękną zupę krem, jeśli prawidłowo przygotowana to w kolorze pistacjowym.
Podawać posypaną pozostałą zieleniną tartym serem żółtym lub z grzankami wykonanymi z pieczywa, które już trochę jest czerstwe i nie ma amatorów w rodzinie do jego zjedzenia.
Jest sezon ogórkowy, wszystkie ogórki można wykorzystać nawet te przerośnięte, po obraniu tylko wykroję duże gniazda nasienne.
Smacznego!
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Potrzebuję przepis na zupę krem z brokułów, może być i z zielonym groszkiem, jeśli ktoś ma to proszę o pomoc. 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
16. Zupa krem z brokułów
Składniki:
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną marchewkę. Brokuł podzielić na różyczki. Włożyć do rondla z podsmażoną cebulą, podlać bulionem i przykryć. Ziemniaki obrać pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Płatki przyprażyć na suchej patelni.
Pod koniec gotowania do zupy dodać serek topiony, wymieszać, zdjąć z ognia i zmiksować. Podawać w miseczkach, posypaną kawałkami sera pleśniowego i płatkami migdałowymi.
Składniki:
- - 2?3 brokuły (500 g),
- 1 cebula,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki masła,
- 200 g serka pleśniowego,
- 100 g płatków migdałowych,
- 1/2 litra bulionu jarzynowego,
- 1 serek topiony, kremowy,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- sól do smaku.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną marchewkę. Brokuł podzielić na różyczki. Włożyć do rondla z podsmażoną cebulą, podlać bulionem i przykryć. Ziemniaki obrać pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Płatki przyprażyć na suchej patelni.
Pod koniec gotowania do zupy dodać serek topiony, wymieszać, zdjąć z ognia i zmiksować. Podawać w miseczkach, posypaną kawałkami sera pleśniowego i płatkami migdałowymi.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Dzięki Paweł za przepis, w niedzielę robiłam uroczysty obiad i moi goście byli zachwyceni. Kremik podałam też z groszkiem ptysiowym. Pozdrawiam Maria