Szkółka ogrodowa -jak założyć??
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 maja 2010, o 20:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szkółkarstwo ozdobne
Do tego dochodzi skąd będziesz brała rośliny do rozmnażania z ogrodu, czy planujesz założyć matecznik, który będzie służył tylko i wyłącznie do tego celu.
a ile potrzemy kawałek pola na matecznik ? i jak rozstawa na mateczniku ?
a ile potrzemy kawałek pola na matecznik ? i jak rozstawa na mateczniku ?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Czytałam, że rolnik może sprzedawać swoje produkty i wcale nie ma obowiązku wystawiać rachunków kupującemu ktory jest płatnikiem Vat. Ten obowiązek ciąży na kupującym który płaci Vat i ma obowiązek wystawić rachunek rolnikowi, płaci rolnikowi przelewem, zdaje się do 14 dni i na tej podstawie może wliczać sobie w koszty.
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy ktoś może mi wytłumaczyć co to albo kto to jest rolnik ryczałtowy ? Mam 98a ziemi przeliczeniowo jest to 1,09 mam obowiązek płacenia krus-u , płacę podatek rolny . Czy jestem rolnikiem ryczałtowym czy nie?
-
Jak płacisz podatek rolny tzn. jesteś zwolniona od odprowadzania podatku bo Ty już zapłaciłaś ten podatek w postaci podatku rolnego, przy zakupie nawozów do produkcji, sprzętu rolnego.
Ale nie wiem bo masz 98 arów przeliczeniowych, dotychczas byłam przeświadczona, że trzeba mieć 1ha przeliczeniowych żeby uchodzić za rolnika. Może sie mylę.
To jest właśnie ten rolnik ryczałtowy.
Ale nie wiem bo masz 98 arów przeliczeniowych, dotychczas byłam przeświadczona, że trzeba mieć 1ha przeliczeniowych żeby uchodzić za rolnika. Może sie mylę.
To jest właśnie ten rolnik ryczałtowy.
-
- 500p
- Kontakt:
O to właśnie chodzi że przeliczeniowo mam 1,08 a fizycznie jest 98a i mam obowiązek np.płacenia krus
-
A pracujesz zawodowo? Jeżeli tak to automatycznie podlega się ZUS i wtedy KRUS nie płacisz, płacisz tylko podatek rolny.
Skoro jesteś rolnikiem to możesz sprzedawać swoje produkty bez dodatkowych podatków.
Skoro jesteś rolnikiem to możesz sprzedawać swoje produkty bez dodatkowych podatków.
-
- 500p
- Kontakt:
Nie pracuję Płacę krus. Nie rozumie pojęcia rolnik ryczałtowy? Dla mnie rolnik to rolnik może być płatnikiem vatu ale ryczałtowy ? Po co to komu potrzebne?
-
Pojęcie rolnik ryczałtowy dotyczy tylko tych rolników którzy chcą sprzedawać swoje produkty a wiadomo, że Urząd Skarbowy chce ściągać podatki z wszystkich i z tych co kupują od rolników i potem handlują dalej tym towarem, więc jakiś papier, rachunek jest potrzebny żeby Vat-owców rozliczyć.
-
- 500p
- Kontakt:
Pięknie dziękuję za odpowiez.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co to za cudowna ziemia??? tylko pozazdrościć! Mam nadzieję ,ze wykorzystujesz ją należyciebeatann pisze:O to właśnie chodzi że przeliczeniowo mam 1,08 a fizycznie jest 98a
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Kontakt:
Wyżyna Lubelska - ziemia pszenno buraczana
Jak ktos ma 90ar pola i 40ar lasu to jest rolnikiem?
-
Las to nie grunty rolne .