Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mateusz2809
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2011, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Stosował ktoś agrowłókninę w uprawie pomidorów w tunelu. Jakie daje ona korzyści (chodzi mi o parowanie wody z gleby, czy często trzeba podlewać, czy nie szkodzi pomidorom). Z góry dzięki za wypowiedź.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Ja tak sadzę w zasadzie od zawsze. Na początku była to czarna folia, a teraz jest to czarna agrowłóknina. Mam porównanie bo w drugiej połowie tunelu sadzą pomidory teściowie.
Ja nie mam tyle pielenia - ledwie kilka drobiazgów które pojawią się wokół łodygi, po podlaniu dłużej utrzymuje się wilgoć w ziemi, woda tak mocno nie paruje - jest stabilniejsza sytuacja w glebie.
W chłodniejsze dni mają cieplej itd. Generalnie pomidorki mają się bardzo dobrze - po ok. 3-4 tygodniach "przeganiają" sąsiadów posadzonych 2 tygodnie wcześniej w samej ziemi (bez włókniny).
Tak więc polecam.
Pozdrawiam
Jerry
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak wilgoć dłużej się trzyma w ziemi to znaczy, że nie przechodzi atmosfery w tunelu a wiec pomidory powinny być zdrowsze
w jaki podlewasz?
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlewam zwykle wieczorem, ogrzaną wodą z beczki pod krzaczek jak są jeszcze małe, potem już z węża zależnie od pogody raz na 2-3 dni.
To ograniczenie parowania ma jeszcze jeden dobry skutek - nie skrapla się zbyt dużo wody na "suficie" tunelu i nie spada na liście, a pomidor za tym nie przepada.
Pozdrawiam
Jerry
pomidormen
1000p
1000p

Post »

wodę lejesz na włókninę czy pod?. I dla wyjaśnienia stosujesz czarną agrowłókninę a nie tknaną z polipropylenu. Ja stosowałem czarną folię ale zrezygnowałem, przy mojej ciężkiej ziemi był problem z kontrolowaniem wilgotności, w jednymiejscu było sucho a w innym zbyt mokro. Ale z ta włoknina to chyba spróbuję.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

ja agrowłóknine stosowałem w zeszłym roku pod cukinie, patisona, kapuste, seler, a nawet pora - dziki temu prawie zero plewenia, troszke tylko w otworach w których były wsadzone sadzonki... W tunelu będę próbował w tym roku właśnie do pomidorów - wydaje mi się że ofekt powinien by zadowalający. A stosuje ją dlatego że nie dawałem rady z chwastami których na polu mam ogromne ilości. Po roku agrowłóknine wymyłem i złożyłem w tunelu, nic się z nią nie stało. Do gruntu przyczepiałem kołkami do stryropiau które zostały mi po ociepleniu domu :)
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wodę leję pod krzaczek, w miejscu rozcięcia. Potem czasami wkładam węża pod włókninę. Co do samej włókniny to aż poszedłem zobaczyć bo nie pamiętałem dokładnie - ta moja jest to tkana z włókien polipropylenowych potocznie zwana przez sprzedawców agrowłókniną. Tak jak pisałem, wcześniej stosowałem czarną folię ale ta włóknina wydaje się lepsza, mocniejsza.
Folia osłabiona przez nacięcia po 3-4 latach i corocznym składaniu itd. dokonała żywota.
Włóknina jest już po 2 latach sadzenia i nie widzę żadnych kłopotów - myślę, że posłuży dłużej.
Na jesieni czyszczę wodą z węża, suszę, składam i jest ok.
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

ja w tym roku spróbuje jeszcze z agrotkaniną. Jest dużo grubsza od agrowłówkniny...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Witam!
Gdzieś czytałam że agrowłóknina to do okrywania roślin (jest niby cieńsza) a agrotkanina (grubsza) do przykrycia ziemi pod nasadę.
Nie stosowałam ale mnie przekonaliście. Tylko jaką z nich kupić?
pomidormen
1000p
1000p

Post »

dzięki za info, podlewanie wymaga trochę więcej pracy ale nie trzeba pielić. Ja w takiej agrowłokninie miałem wsadzić w gruncie pomidory karłowe do przerobu. Kupię trochę więcej i do tunelu.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Czarna agrowłóknina ma stronę co bardziej przepuszcza wodę a druga strona jest bardziej nieprzepuszczalna ( oczywiście nie brać dosłownie). Którą stroną kładzie się do gruntu??????? Oświećcie mnie.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agrowłókninę stosuję po wysianiu nasion do gleby.Szybciej wykiełkują warzywa ale też i chwasty nie czekają.Mają dobre warunki (ciepło,lekka wilgotność)do kiełkowania.Jak to robicie,że chwastów nie macie?
Dla mnie to zagadka.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

jeśli chodzi o agrowłóknie (czarną ) do śćiółkowania rozkładam ją po oraniu i bronowaniu (czy jak to się fachowo nazywa) pola, kiedy nie ma jeszcze chastów. Poźniej nacinam otwory i w nie wsadzam sadzonki. Rosną cały sezon na niej. A białą agrowłókninę stosuj czasem do przykrywania dopiero co wysianych nasion i jak wzejdą to ją ściągam...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”