Uprawa pomidorów w szklarni,w tunelu, pod osłonami cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: uprawa pomidorów w szklarni .
SAJMONIE w zasadzie na tunele foliowe kupuje się folię na wymiar. Są folie szerokości 4,6,8 czy nawet dwunastu metrów, a na długość kupujesz tyle ile Ci potrzeba. Czasami można szerokość folii dopasować do naszego tunelu na długości.
Istnieje możliwość zgrzewania folii, do tego potrzeba specjalnego urządzenia by wytworzyć odpowiednią temperaturę do zgrzania i ściśnięcia folii, ale takie folie nie są tak wytrzymałe jak z jednego kawałka. Koszt folii w metrażu raczej nie przekracza 2 zł za 1 m kwadratowy ( czterosezonowa). u nas np; jeden metr bieżący folii szerokiej na osiem metrów waha się około 15 zł.
Istnieje możliwość zgrzewania folii, do tego potrzeba specjalnego urządzenia by wytworzyć odpowiednią temperaturę do zgrzania i ściśnięcia folii, ale takie folie nie są tak wytrzymałe jak z jednego kawałka. Koszt folii w metrażu raczej nie przekracza 2 zł za 1 m kwadratowy ( czterosezonowa). u nas np; jeden metr bieżący folii szerokiej na osiem metrów waha się około 15 zł.
Troszkę mam opory z tym pytaniem,ale na prawdę jestem nowicjuszem.Przez zimę szklarenkę miałam na przestrzał otwartą.Od dwóch dni zamknęłam i dziś dosypałam ziemi torfowej po uprawę warzyw/ z Obi/ przekopałam ,ziemia jest sypka.W szklarence jest 12 st,.No i nie wiem -zamknąć ją ,aby się grzała,czy też otworzyć, aby nie gromadzić wilgoci. Pozdrawiam działkowiczów.Jadwiga /marfefka/
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zamknij nim wiatr ją rozbierze.
Z tym wiatrem to prawda ,może narobić szkód
chociaż nie wiadomo w jakiej części Polski mieszkasz (bo nie ma w profilu , jak możesz to uzupełnij )może u Ciebie nie wieje,bo u mnie to wychodzenie z domu grozi odlotem
chociaż nie wiadomo w jakiej części Polski mieszkasz (bo nie ma w profilu , jak możesz to uzupełnij )może u Ciebie nie wieje,bo u mnie to wychodzenie z domu grozi odlotem
Pozdrawiam Iwona
Pomidory w szklarni
Pomidory w szklareni o rozmiarach 3x6m-40szt. uprawiam od ok.10 lat.Na początku kupiłem specjalnie przygotowaną ziemię pod pomidory.Przez następne 2 lata nie dawałem nawozów.Sadziłem tylko pomidory-terra,które były wręcz doskonałe pod każdym względem.W latach następnych niemal każdej jesini nawoziłem nawozem końskim.Co 2 lata wczesną zimą posypywałem dolomitem lub innym wapnem.W trakcie wzrostu podlewam co ok.10 dni gnojówką z pokrzywy. Od 3 roku do ostatniego sezonu-2010r.sadziłem oprócz terry inne odmiany szklarniowe(w każdym roku 3-4 odmiany ale zmieniające się).Mimo to co roku mam ten sam problem:W ponad 90%(bez względu na odmianę) pomidory mają środki białe i twarde-nadają się tylko na przecier.
Może ktoś wie w czym rzecz-proszę o pomoc. DZIĘKUJĘ.
Może ktoś wie w czym rzecz-proszę o pomoc. DZIĘKUJĘ.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: POMIDORY W SZKLARNI
Potas ! Pomidor pobiera bardzo dużo tego składnika . Daj ze 2kg siarczanu potasu lub fosforanu monopotasowego . I jeśli nie masz kwaśnej gleby , zaprzestań tego wapnowania . Nadmiar może byc również szkodliwy .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Taki potas mozan wysiać na glebę przed posadzeniem pomidorów?
Czy w trakcie wzrostu?
Czy w trakcie wzrostu?
-
Jeśli są braki to trzeba wysiać przed sadzeniem , siarczan potasu lepszy jest w pełni rozpuszczalny . Siarczan potasu pylisty- lepiej przekopać z ziemią . Jeśli braki były b. duze to konieczne jest dokarmianie również w czasie wzrostu .
-
- Kontakt:
Pytam się ,bo moije pomidory będą rosły na przkopanym trawniku.Przekpoie go w marcu ,jak tylko sie da ,najwczesniej.
Jak myslicie,czy trzeba zasilić glebę jakimś nawozem?
Mam w planie wymieszć glebę granulowanym obornikeim,zaraz po przekopaniu, co jeszcze radzice zrobić
Pozdrawaim
Joanna
Jak myslicie,czy trzeba zasilić glebę jakimś nawozem?
Mam w planie wymieszć glebę granulowanym obornikeim,zaraz po przekopaniu, co jeszcze radzice zrobić
Pozdrawaim
Joanna
-
Każda gleba jest inna - trudno więc o rade .. Są gleby żyzne i zasobne , a są też mizerne piaski . Jeśli gleba jest średniej klasy , to rozsypać troche jakiegoś nawozu wieloskladnikowego nie zaszkodzi , np. Azofoska . Albo obornik, kompost itd. - jak ktoś dysponuje...
W
Trochę za mało informacji. Jakie są liście, jakie korzenie, jaki jest wzrost pomidorów, co jeszcze nietypowego zobaczyłeś. Może rozwinął się patogen w glebie. Jak pisał Frant, to może być brak potasu. Dobrze jest zrobić analizę gleby.wlodek47 pisze:W ponad 90%(bez względu na odmianę) pomidory mają środki białe i twarde-nadają się tylko na przecier.
wodnik
-
- Kontakt:
Często czytam o analizie gleby... Chętnie taką bym zrobiła swojej.Kupiłam "aparacik" do mierzenia pH , i to wszystko.
Proszę o podpowiedź,gdzie można zrobić taką analizę,gdzie zanieść próbki, i ile to kosztuje
Proszę o podpowiedź,gdzie można zrobić taką analizę,gdzie zanieść próbki, i ile to kosztuje
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
PELASIU, mierzenie pH gleby to nie wszystko, poczytaj co może Ci pomóc ten link;
http://www.oschr.org/Historia_OSCHR_Wroclaw
http://www.oschr.org/Historia_OSCHR_Wroclaw