Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Ktorą stroną kładziesz? Czy nie zwracasz uwagi?
jak kłade tą bardziej gładką stroną do ziemi. Tak że u gory widać takie małę wgłębienia przez które chyba ma woda przenikać pod włóknine...
-
Ta gładka strona właśnie mniej przepuszcza, nawet jak dmucha się powietrze to daje się to wyczuć, dziękuję, teraz już będę wiedzieć.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lut 2010, o 21:44
Mam pytanie --a jak wygląda sprawa ślimaków ?czy one nie chowają się pod nią w miejscu przecięcia dla sadzonki pomidora.Nie stosowałam czarnej agrowłókniny w tunelu ale jakoś nabrałam na to ochotę po Waszych postach i czy pomiędzy rzędami pomidorów kładziecie jakieś deseczki by w razie potrzeby po nich chodzić czy stajecie bezpośrednio na włókninie.Niby głupie pytanie a jednak dla mnie istotne.
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bara - ja normalnie chodziłam po włókninie, nawet przejechałam parę razy taczką. I piszę o tym cieńszym czarnym materiale (no nijak nie wbiję sobie w pamięć, która to tkanina, a która włóknina, więc już pozostanę przy określeniach: cienkie - grube).
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
-
- Od: 24 lut 2010, o 21:44
W tamtym roku cały czas miałam trawsko pod folią i musiałam co chwila plewić .
Tak sobie pomyślałam że w tym roku posadzę połowę pomidorków na agrowłókinie a drugą bez(bo zawsze coś między pomidorkami sadziłam -sałatkę albo inne warzywko).
Zobaczę jak to się będzie sprawdzać tylko martwię się tymi ślimakami -mam ich co roku trochę i nie mając innego wyjścia to zbieram je codziennie wieczorem przez cały sezon ale jak te ślizgawki pochowają sie pod włokninę i tam się przyczają to mogę na następny dzień nie mieć już nic w swojej folijce.
Tak sobie pomyślałam że w tym roku posadzę połowę pomidorków na agrowłókinie a drugą bez(bo zawsze coś między pomidorkami sadziłam -sałatkę albo inne warzywko).
Zobaczę jak to się będzie sprawdzać tylko martwię się tymi ślimakami -mam ich co roku trochę i nie mając innego wyjścia to zbieram je codziennie wieczorem przez cały sezon ale jak te ślizgawki pochowają sie pod włokninę i tam się przyczają to mogę na następny dzień nie mieć już nic w swojej folijce.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lut 2011, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie dla osób, które sadzą pomidory w pierścieniach foliowych. Zamierzam kupić takie pierścienie 20 cm średnicy i 20 cm wysokości ponieważ w zeszłym roku 2 miesiące miałem wodę w pomidorach przez te opady i nieprzepuszczalną ziemię. Pomidorki oczywiście chorowały przez ten czas i nie chciały rosnąć, dopiero ruszyły jak zniknęła woda. Czy w takich pierścieniach w upalne dni nie wysycha zbyt szybko ziemia i nie więdną pomidory, i czy nie będzie się ta ziemia za bardzo nagrzewała? Jak często trzeba podlewać pomidory?
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
Iwonko
ja myślę że masz rację więcej nas tu początkujących niż doświadczonych (co najmniej akurat teraz) więc najlepiej rozróżniać na cienka lub gruba i do tego biała czarna!
Stosowałam tą cieńszą białą do okrywania na zimę. Tą grubszą miałam pod truskawki lecz u mnie się nornice pod nią dały i jak jesienią dosadzałam truskawki to zlikwidowałam. Też po niej chodziłam, nie było wyjścia - absolutnie nic jej to nie robiło. Która strona do ziemi, nie pamiętam jak było, może wrócę do tego jak się dowiem szczegół, chwasty mnie przerosną a i zdecyduję się wreszcie na zakup odstraszaczy (z tym też mam problem, widziałam takie na baterie słoneczne nie wiem czy to coś daje?(!)
A że z tej czarnej na ziemię pod sadzonki są dwie grubości to od was się dowiedziałam.
Wiec jeszcze raz jaką kupić?
Na ślimaki słyszałam taką pułapkę: do nakrętki z stoika wlać troszkę piwa, niby to je wabi i zbieramy wszystkie naraz w jednym miejscu. Nie powiem czy to działa, nie stosowałam, nie mam ślimakowej plagi.
bara8
Na sałatę też przecież możesz dziurki zrobić albo zastosować paski a pomiędzy wolne do nasady.
ja myślę że masz rację więcej nas tu początkujących niż doświadczonych (co najmniej akurat teraz) więc najlepiej rozróżniać na cienka lub gruba i do tego biała czarna!
Stosowałam tą cieńszą białą do okrywania na zimę. Tą grubszą miałam pod truskawki lecz u mnie się nornice pod nią dały i jak jesienią dosadzałam truskawki to zlikwidowałam. Też po niej chodziłam, nie było wyjścia - absolutnie nic jej to nie robiło. Która strona do ziemi, nie pamiętam jak było, może wrócę do tego jak się dowiem szczegół, chwasty mnie przerosną a i zdecyduję się wreszcie na zakup odstraszaczy (z tym też mam problem, widziałam takie na baterie słoneczne nie wiem czy to coś daje?(!)
A że z tej czarnej na ziemię pod sadzonki są dwie grubości to od was się dowiedziałam.
Wiec jeszcze raz jaką kupić?
Na ślimaki słyszałam taką pułapkę: do nakrętki z stoika wlać troszkę piwa, niby to je wabi i zbieramy wszystkie naraz w jednym miejscu. Nie powiem czy to działa, nie stosowałam, nie mam ślimakowej plagi.
bara8
Na sałatę też przecież możesz dziurki zrobić albo zastosować paski a pomiędzy wolne do nasady.
ogrowłóknina biała tzw wiosenna jest dość cienka i ma gramature (grubość) około 17-25g na m/kw - do okrycia roślin przed chłodem w zupełności wystarcza.
Czarna (są też brązowe lub zielone) ogrowłóknina do śćiółkowani ma gramature 50-60g na m/kw (standardowo). A przy gramaturze 100g i powyżej są tu już agrotkaniny, maty szkółkarskie. Stanowią też zabezpieczenie przed chwastami ale głównie roślin położonych na nich np. uprawianych w doniczkach. Jeśli gdzieś się pomyliłem prosze o poprawe to tak pisane na podstawie własnego doświadczenia i rozmów z plantatorami...
Czarna (są też brązowe lub zielone) ogrowłóknina do śćiółkowani ma gramature 50-60g na m/kw (standardowo). A przy gramaturze 100g i powyżej są tu już agrotkaniny, maty szkółkarskie. Stanowią też zabezpieczenie przed chwastami ale głównie roślin położonych na nich np. uprawianych w doniczkach. Jeśli gdzieś się pomyliłem prosze o poprawe to tak pisane na podstawie własnego doświadczenia i rozmów z plantatorami...
W ubiegłym roku posadziłam pomidory na agrotkaninie i już z niej nie zrezygnuję (truskawki mam od dawna jak wyglądają można zobaczyć w moim ogrodzie)Linie kropkującą położyłam pod tkaninę dla mnie rozwiązanie idealne ,jeśli się boimy że rozcięta tkanina się postrzępi można przypalić ,u mnie w tym roku agrotkaninę dostaną również ogórki i cukinie.Taka tkanina służy wiele lat i bardzo ułatwia pracę.
-
- Od: 11 lut 2011, o 16:48
Re: Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -
Witam, poszukuję pomidora krakowski wczesny lub nasiona smacznej i plennej odmiany pod osłonę, wszystkie próby z nowymi odmianami mnie znudziły proszę o pomoc pozdrawiam szczepankozula pisze:Rybko , nie spodziewam się aby w moich nasionach był jakiś ,,dodatek'' . U siebie nie planuję żadnych zabiegów . Jeśli nie masz pewności co do podłoża , albo masz jeszcze nasiona wybrane z pomidorów pochodzących z ciepłych rejonów , zafunduj im moczenie przed siewem w czymś odkażającym i podlej po wysiewie np. Grevitem . Moczenie przed siewem sprzyja dobremu kiełkowaniu . Zaprawianie małej ilości nasion może być dla nich niebezpieczne , ponieważ trudno odmierzyć włściwą dawkę zaprawy . Mogą potem słabo kiełkować .
Mleko do moczenia czy oprysków działa przeciwko chorobom wirusowym , inne niewiele sobie z niego robią .
Pozdrowienia , kozula .
-
Coś mi sie widzi, że Kozula ma tylko nowe odmiany bo prowadziła krzyżowanie odmian i ma ładny dorobek.
A Krakowski to pewnie kupisz wszędzie, na wiosnę będą też sadzonki na zielonych rynkach.
A Krakowski to pewnie kupisz wszędzie, na wiosnę będą też sadzonki na zielonych rynkach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90407.html
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90397.html
Znalazłem zdjęcia (wstawiam po raz pierwszy jak by co) - tak sadziłem w ubiegłym roku pomidorki na włókninie tkanej polipropylenowej.
Wcześniej była to czarna folia ale ta jest lepsza i tak zostanie. Truskawki też taką dostaną w tym roku
http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2614 ... 90397.html
Znalazłem zdjęcia (wstawiam po raz pierwszy jak by co) - tak sadziłem w ubiegłym roku pomidorki na włókninie tkanej polipropylenowej.
Wcześniej była to czarna folia ale ta jest lepsza i tak zostanie. Truskawki też taką dostaną w tym roku
Pozdrawiam
Jerry
Jerry