Tunel jaki kupić
Re: tunel
Dokładnie to samo napisałem. Podobne łuki, za które muszę zapłacić 360 zł z przesyłką, mogę zrobić taniej ze stalowych rur wodociągowych, może nawet ocynkowanych, co podniesie ich wytrzymałość na korozję. Resztę elementów konstrukcyjnych i tak trzeba dokupić, więc mój wniosek jest taki, że lepiej rozplanować samemu konstrukcję i pospawać tak, by drzwi miały solidne zawieszenie, a całość była stabilna i wytrzymała.
-
- 50p
- Od: 20 wrz 2008, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, moje były kompletne.
Wydaje mi się , ze ten za 350 zł jest z poziomymi elementami. Może warto do sprzedawcy napisać i zapytać o transport.
Frant, z dwoma więcej pracy ale o ile więcej pomidorów , papryki, bakłażanów itd.
Wydaje mi się , ze ten za 350 zł jest z poziomymi elementami. Może warto do sprzedawcy napisać i zapytać o transport.
Frant, z dwoma więcej pracy ale o ile więcej pomidorów , papryki, bakłażanów itd.

pozdrawiam
Aga
Aga
koszt mojego tunelu jaki będę robił z drewna (zdjęcie parę stron wcześniej) wyszedł 340zł wymiar 6x3m. 100m bieżących belek 5x5, 110 różnych blaszek montażowych do połączeń, zawiasy do drzwi, impregnat. Koszt bez foli bo akurat mam rolke...
Ktoś to liczył pod kątem wytrzymałości? Mam wrażenie, ze przydałoby się wzmocnić przynajmniej narożne słupki. Konstrukcja dachu może wytrzyma opady śniegu, nie wiem jednak jak z wytrzymałością na boczny wiatr. W końcu to spora powierzchnia, a silny wiatr potrafi ciężarówkę zmieść z drogi. W przypadku takiej konstrukcji mogłoby dojść do złożenia się jej pod naporem wiatru jak domek z kart, przy założeniu, że nie odfrunie, bo jest dobrze zakotwiony.piotek_m pisze:... wymiar 6x3m. 100m bieżących belek 5x5, 110 różnych blaszek montażowych do połączeń,
Tunel w kształcie wycinka walca inaczej stawia opór wiatrowi. Płaska ściana to inna bajka.
ten szkielet ze zdjęcia bedzie troche zmodyfikowany, to znaczy pomiędzy słupkami bedą jeszcze poprzeczki skośne (pod kątem do belki) Folia po całości bedzie wkopana na sztycha więc o porwaniu nie ma mowy.
Nie tak...
Kupujesz parę metrów stalowej linki (są takie ładne w osłonce plast.) i kilka wkrętów do drewna z oczkiem. I robisz ściągi tak jak namalowałem. Jeśli przekątna całej płaszczyzny masz inny rozkład sił. Oczywiście namalowałem na jednym końcu, żeby czytelne było... na drugim tak samo.
A to poziome- to przydatne mocno w zimę- nie rozlezie się pod śniegiem- takie ze 2, równo rozmieszczone.
Mam tak usztywnione dwa tunele, różnej wielkości. Huragan Cyryl przyniósł mi do ogrodu dach z komórki sąsiada, obalił sraczyk... tunele stały bez uszkodzeń.
Proste, tanie, estetyczne.
Kupujesz parę metrów stalowej linki (są takie ładne w osłonce plast.) i kilka wkrętów do drewna z oczkiem. I robisz ściągi tak jak namalowałem. Jeśli przekątna całej płaszczyzny masz inny rozkład sił. Oczywiście namalowałem na jednym końcu, żeby czytelne było... na drugim tak samo.
A to poziome- to przydatne mocno w zimę- nie rozlezie się pod śniegiem- takie ze 2, równo rozmieszczone.
Mam tak usztywnione dwa tunele, różnej wielkości. Huragan Cyryl przyniósł mi do ogrodu dach z komórki sąsiada, obalił sraczyk... tunele stały bez uszkodzeń.
Proste, tanie, estetyczne.
Z jakiego materiału te tunele - materiał/przekrój/ średnica?MirekL pisze: Mam tak usztywnione dwa tunele, różnej wielkości.
Ja planuję wykorzystać rury. Mam możliwość ich gięcia. Uznałem, że zaletą tunelu o sklepieniu w kształcie walca jest właśnie lepsza aerodynamika. Wiatr nie tylko opływa swobodniej niż przy pionowych płaskich ścianach, ale nawet rozkład sił jest taki, że dociska konstrukcję do ziemi. Zaplanowałem wygięcie kilku rur tak, by stanowiły łuki. Do nich dospawam poziome elementy wzmacniające i umożliwiające zamontowanie drzwi
No nie... szkielet musi być kompletny. To co domalowałem to tylko ściągi przeciwwietrzne.
A moje? Jeden typowy, (a właściwie połówka, 6x15), a drugi... kiedyś można było w GS-ie kupić takie składane 3x6, zestawiłem dwa. Tyle że to było z jakiś gów...ych odpadowych rurek 3/8 ", a więc nieszczególnie stabilne. No i płaskie płaszczyzny- tego i folia tak nie trzyma, i parcie wiatru większe niż na łuku.
Fotkę masz na początku mojego wątku... z góry.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 07&start=0
A moje? Jeden typowy, (a właściwie połówka, 6x15), a drugi... kiedyś można było w GS-ie kupić takie składane 3x6, zestawiłem dwa. Tyle że to było z jakiś gów...ych odpadowych rurek 3/8 ", a więc nieszczególnie stabilne. No i płaskie płaszczyzny- tego i folia tak nie trzyma, i parcie wiatru większe niż na łuku.
Fotkę masz na początku mojego wątku... z góry.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 07&start=0