
Dziękuje za wizytę


Polecam dziś odrobinę egzotyki i lata
Wiśnie na kokosie
Gdzieś kiedyś wyszperany prosty przepis, wielokrotnie sprawdzony i smakuje wszystkim bez wyjątku


Czasem robie ciasto kakaowe babkowe wychodzi jeszcze szybciej, troszkę podpiekam, a potem nakładam masę kokosową i znowu do piekarnika.
Ciasto
Sjładniki:
- 2,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
opakowanie cukru wanilinowego
2/3 kostki Kasi
4 żółtka
2 łyżki śmietany
Masa kokosowa
2,5 szklanki mleka
1 łyżka Kasi
200g wiórek kokosowych
budyń śmietankowy
7 łyżek cukru
Masa Wiśniowa
500 g wiśni z kompotu
2 galaretki wiśniowe
2 łyżeczki żelatyny
Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać, dodać cukier i cukier wanilinowy, wszystko razem posiekać. Dodać Kasię, żółtka i śmietanę i wyrobić na gładką masę. pod koniec dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na ok godzinę.
Masa kokosowa
1 szklankę mleka zagotować z łyżką Kasi i 4 łyżkami cukru, pod koniec dodać wiórki kokosowe i jeszcze chwilę pogotować.
1 szklankę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, dodać rozrobiony w 0,5 szklance mleka budyń. kiedy budyń zacznie sie gotować dodać do niego wcześniej przygotowany kokos. odstawić do wystygnięcia.
Kiedy masa kokosowa wystygnie dodać do niej ubitą pianę z 4 białek, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę, a na ciasto wyłożyć masę kokosową. Całość piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia.
Masa wiśniowa
Wiśnie wraz z kompotem zagotować (jeśli wiśnie będę mało słodkie można dodać do nich cukier), zdjąć z ognia i dodać 2 galaretki i 2łyżeczki żelatyny wcześniej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Odstawić, aż masa zacznie tężeć.
Na wystudzone ciasto wyłożyć owoce i garaletke i wstawić do lodówki.
