Rusalka.Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Początki na działce - prosze o pomoc we wszystkim
A jak spłynie, to można powtórzyć malowanie ponownie?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Ja na 10 litrów wsypuje 0,5 kg mąki żytniej i 2 kilo wapna.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Super - dzięki Sparks
Zapisuję i zastosuję u siebie
Tylko proporcje muszę zmniejszyć bo moje drzewka to jeszcze "szczeniaki"
Zapisuję i zastosuję u siebie
Tylko proporcje muszę zmniejszyć bo moje drzewka to jeszcze "szczeniaki"
Pozdrawiam, Monika
- Rusalka
- 1000p
ROLNIKT!!
Tak wysoko???
ja myślałam że się maluje tak góra do metra wysokości...?
Albo przynajmniej do 1 gałęzi..
nie spotkałam się z malowanymi gałęziami czy pniem głównym -jak to tam zwać tak wysoko...
Tak wysoko???
ja myślałam że się maluje tak góra do metra wysokości...?
Albo przynajmniej do 1 gałęzi..
nie spotkałam się z malowanymi gałęziami czy pniem głównym -jak to tam zwać tak wysoko...
Wysoko? Toż to przecież maleństwo, które owocuje dopiero drugi rok. Maluję celowo wysoko, bo wyczytałem, by malować również nasady grubszych konarów. Wypraktykowałem ten sposób malowania i nie narzekam. W zeszłym roku przy okazji drobnego remontu dołożyłem do wapna farbę do zastosowań w kuchni i łazience. Te farby mają składniki grzybobójcze, co sprawia, że ochrona drzewek jest o wiele skuteczniejsza i wszechstronna.
Przed chwilą znalazłem w sieci fotkę. załączam link do niej:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 29,r:0,s:0
i Jeszcze jedna fotka malarstwa drzewnego: http://img85.imageshack.us/img85/8628/dscn0895k.jpg
Przed chwilą znalazłem w sieci fotkę. załączam link do niej:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 29,r:0,s:0
i Jeszcze jedna fotka malarstwa drzewnego: http://img85.imageshack.us/img85/8628/dscn0895k.jpg
- Rusalka
- 1000p
Chciałam dziś pomalować.. ale za zimno było..
i na działce nasunęło mi się 1 pytanie..
A WINOGRONOWE PNĄCZA??
Też malować, maja takie grubsze te pnącza że strukturą przypominają gałęzie drzew..
Pytam.. bo ja bym to "maznęła"
A i pytanie odnośnie kalafiorków i nie tylko -czyli wszystkich siewek które potrzebują troche chłodu.
Wczoraj zaniosłam na klatkę kalafiory -tam jest chłodniej.
Postawiłam na kwiatku :P - a kwiatek wisi nad świetlówką -czytałam że świetlówka "dobrze robi rośliną - jest jak słońce"
No i tu moje pytanie..
Czy muszą mieć roślinki "noc"?
Bo u mnie na klatce całą noc się pali światło.. czy nie zaszkodzi im taki świetlny tryb życia?
i na działce nasunęło mi się 1 pytanie..
A WINOGRONOWE PNĄCZA??
Też malować, maja takie grubsze te pnącza że strukturą przypominają gałęzie drzew..
Pytam.. bo ja bym to "maznęła"
A i pytanie odnośnie kalafiorków i nie tylko -czyli wszystkich siewek które potrzebują troche chłodu.
Wczoraj zaniosłam na klatkę kalafiory -tam jest chłodniej.
Postawiłam na kwiatku :P - a kwiatek wisi nad świetlówką -czytałam że świetlówka "dobrze robi rośliną - jest jak słońce"
No i tu moje pytanie..
Czy muszą mieć roślinki "noc"?
Bo u mnie na klatce całą noc się pali światło.. czy nie zaszkodzi im taki świetlny tryb życia?
- sparks25
- 500p
Winogron sie nie mazia Rusałko jedynie co to trzeba je przyciąc teraz.
Ja swoje drzewka po malowałem u mnie świeciło słonko i szybko schło
Ja swoje drzewka po malowałem u mnie świeciło słonko i szybko schło
- Rusalka
- 1000p
Sparks..
a masz jakieś fotki przyciętych winogron..?
One jesienią albo w zeszłym roku były ponoć przycinane, przez jakiegoś "mena" co pracował na plantacjach winiarskich i wiedział co robi..
Ale na chwile obecna, suche gałązki sobie są jak były...
-a i widziałam że i kwiatami się zajmujesz.. to też będziesz wiedział.. na działce mam takie kwiatuszki ozdobne-podejrzewa że to te - które rosną zazwyczaj na frontach domów -zielone śliczne liście i kwiaty białe, fioletowe bądz niebieskie - to taka pnąca się roślina, "nasiona chyba ma jak piórka - bo takie coś dziś zauważyłam)
Czy można te suche gałązki "odłamać" od rośliny-czy trzeba to zostawić?
Bo nie wiem czy specjalnie to zostało zostawione -bo tak trzeba czy też przez nieuwagę, a nie wygląda to ładnie
u mnie było słońce, ale tak zimno że zanim znalazłam się zabrałam za malowanie już mi się go odechciało..
naniosłam śniegu do szklarni tylko aby ziemia nie była taka sucha
a masz jakieś fotki przyciętych winogron..?
One jesienią albo w zeszłym roku były ponoć przycinane, przez jakiegoś "mena" co pracował na plantacjach winiarskich i wiedział co robi..
Ale na chwile obecna, suche gałązki sobie są jak były...
-a i widziałam że i kwiatami się zajmujesz.. to też będziesz wiedział.. na działce mam takie kwiatuszki ozdobne-podejrzewa że to te - które rosną zazwyczaj na frontach domów -zielone śliczne liście i kwiaty białe, fioletowe bądz niebieskie - to taka pnąca się roślina, "nasiona chyba ma jak piórka - bo takie coś dziś zauważyłam)
Czy można te suche gałązki "odłamać" od rośliny-czy trzeba to zostawić?
Bo nie wiem czy specjalnie to zostało zostawione -bo tak trzeba czy też przez nieuwagę, a nie wygląda to ładnie
u mnie było słońce, ale tak zimno że zanim znalazłam się zabrałam za malowanie już mi się go odechciało..
naniosłam śniegu do szklarni tylko aby ziemia nie była taka sucha
- sparks25
- 500p
Jeśli winogrona były przycięte na jesień , to nie ma co bardziej ich skracac a co do tych pnącz to możliwe że jest to powojnik też je się tnie ale to zależy jaki jest gatunek bo nie które się tnie teraz a nie które chyba po kwitnieniu ale nie jestem pewny.
- Rusalka
- 1000p
Sparks
Chyba to właśnie powojnik
Ciężko i mi to stwierdzić bo nawet roślinki nie widziałam.. mogę się tylko domyślać..
A jak nic mu nie zrobię, to mu nie zaszkodzę prawda, a na pewno mniej niż miałabym go poddać kastracji i mu obciąć co nie potrzeba ;)
Chyba to właśnie powojnik
Ciężko i mi to stwierdzić bo nawet roślinki nie widziałam.. mogę się tylko domyślać..
A jak nic mu nie zrobię, to mu nie zaszkodzę prawda, a na pewno mniej niż miałabym go poddać kastracji i mu obciąć co nie potrzeba ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lut 2011, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
postanowiłem dzisiaj do Was dołączyć
Czytam forum od kilku godzin. Mam nadzieję, że wkrótce zdołam wykorzystać Wasze bezcenne informacje. Działkę mam od października. Pierwszym krokiem, który zrobiłem to przekopanie części gdzie ma powstać warzywniak (przekop w październiku). Dzisiaj kupiłem kilka nasion (marchew, pietruszka korzeń, seler, kalarepka, sałata, rzodkiewka, fasolka szparagowa, bób, szczypiorek, brokuł). Mam nadzieję, że niebawem będę mógł się napawać smakiem własnoręcznie wyhodowanych warzyw .
Pozdrawiam
postanowiłem dzisiaj do Was dołączyć
Czytam forum od kilku godzin. Mam nadzieję, że wkrótce zdołam wykorzystać Wasze bezcenne informacje. Działkę mam od października. Pierwszym krokiem, który zrobiłem to przekopanie części gdzie ma powstać warzywniak (przekop w październiku). Dzisiaj kupiłem kilka nasion (marchew, pietruszka korzeń, seler, kalarepka, sałata, rzodkiewka, fasolka szparagowa, bób, szczypiorek, brokuł). Mam nadzieję, że niebawem będę mógł się napawać smakiem własnoręcznie wyhodowanych warzyw .
Pozdrawiam