Ogród Marii Michalskiej
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Marii Michalskiej
Żadne nie kwitną .Mam je już od kilku lat .
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
Jolanto,znalazlam na pewnym blogu taki tekst :
Są tereny, gdzie piwonie nie kwitną. Jeśli jest warstwa żyznej ziemi, a pod nią piasek i to z niskim poziomem wód gruntowych piwonie nie będą kwitły, bo one tworzą zawiązki pąków w lipcu. Jeśli wtedy nie będą zasilane i będą miały sucho ? kwitnąć nie będą. W takim wypadku jedynym rozwiązaniem jest wykopać dół (najlepiej kubik) i wypełnić go żyzną, ?trzymającą wodę? ziemią (gliniasta). I w tak przygotowane miejsce posadzić moje ulubione kwiaty.
Podziękują kwitnieniem.
Link do tego Blogu http://niepoprawni.pl/blog/365/zielone- ... we-piwonie
Są tereny, gdzie piwonie nie kwitną. Jeśli jest warstwa żyznej ziemi, a pod nią piasek i to z niskim poziomem wód gruntowych piwonie nie będą kwitły, bo one tworzą zawiązki pąków w lipcu. Jeśli wtedy nie będą zasilane i będą miały sucho ? kwitnąć nie będą. W takim wypadku jedynym rozwiązaniem jest wykopać dół (najlepiej kubik) i wypełnić go żyzną, ?trzymającą wodę? ziemią (gliniasta). I w tak przygotowane miejsce posadzić moje ulubione kwiaty.
Podziękują kwitnieniem.
Link do tego Blogu http://niepoprawni.pl/blog/365/zielone- ... we-piwonie
świetnie że znalazłaś dobrą opisówkę na temat kwitnienia piwonii .Być może że gleba im nie odpowiada. A jeszcze w sierpniu przypomniałam sobie że podlewałam
środkami na kwiaty / miałam sproszkowany nawóz do kwitnących pelargonii i to chyba swoje też zrobiło.Jak doczekam lata to zrobię fotki każdej z osobna. Nazw nie znam
ale po oglądnięciu proponowanej strony to mam jedną z nich o nazwie "Maksima" Jest piękna i pachnąca.Pozdrawiam.
środkami na kwiaty / miałam sproszkowany nawóz do kwitnących pelargonii i to chyba swoje też zrobiło.Jak doczekam lata to zrobię fotki każdej z osobna. Nazw nie znam
ale po oglądnięciu proponowanej strony to mam jedną z nich o nazwie "Maksima" Jest piękna i pachnąca.Pozdrawiam.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękne piwonie.
Moja babcia ma kilka kęp 40-letnich
Rosną w tym samym miejscu, nie są nawożone, a pięknie i obficie kwitną.
Moja babcia ma kilka kęp 40-letnich
Rosną w tym samym miejscu, nie są nawożone, a pięknie i obficie kwitną.
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
po prostu cuda te przepiękne róże, piwonie, pustynniki, irysy i iglaczki, ale przede wszystkim powojnik !!!
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
Ach... cudowne te piwonie.Zazdroszczę, bo u mnie kwitną słabo,mimo iż posadziłam płytko i nawożę obornikiem.Może rzeczywiście to zależy od gleby.A marzą mi się jeszcze piwonie drzewiaste.No cóż wymienię ziemię i zobaczymy. Nie poddam się łatwo.
reasumując opinie forumowiczów to na bogactwo kwitnienia wpływ ma ziemia /chyba lekka przepuszczalna i nawóz do kwitnących uzupełniany w m-cu sierpniu, wrześniu
kiedy kształtują się pąki kwiatowe. Ja jak już wspominałam czekam na kwitnienie żółtej pozdrawiam
kiedy kształtują się pąki kwiatowe. Ja jak już wspominałam czekam na kwitnienie żółtej pozdrawiam
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Moje piwonie rosną na gliniastej glebie i jest to rabata często podlewana i zasilana .
Link do bloga mi się nie otwiera .
Link do bloga mi się nie otwiera .
Miło spotkać jeszcze jedną miłośniczkę piwonii , bo ja je też uwielbiam .Ciągle dokupuję by mieć jak najwięcej odmian, ale przede wszystkim uwielbiam o kwiatach pustych.Oprócz pokazanych jakie masz jeszcze?
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Witam piękne piwonie i tyle kolorów ja mam u siebie tylko różowej krzaczek .Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Witaj Anno .pustej piwonii to mam tylko jeden krzak tj.różowy .Też jest piękna. Ale najbardziej podoba mi się pełna o takim delikatnym różu prawie beżowa. Nie mam fotki ale w czasie będę pamiętać. pozdrawiam