Narzędzia do ogrodu,w ogrodzie , do różnych prac .
Narzędzia do ogrodu,w ogrodzie , do różnych prac .
Witam Państwa,
niebawem stanę się szczęśliwą posiadaczką wymarzonej działki. Ma służyc do 2 celów: chcę aby dzieci miały gdzie się bawic, a ja chcę tam hodowac trochę warzyw i owoców. Oczywiście dopiero będę się wszystkiego uczyc i pewnie popełnię miliony błędów. Dlatego jestem szczęśliwa, że znalazłam to forum.
A teraz pytanie: Jakie narzędzia potrzebuję na absolutny początek? Byłam wczoraj w OBI i ceny mnie przeraziły. Zwykła łopata kosztuje 50 zł. Stwierdziłam, że najpierw muszę wiedziec co jest absolutnym minimum. I tutaj proszę o podpowiedź.
Ale też przy okazji pytanie nr. 2, gdzie kupic tanie narzędzia? Jako kompletny laik myślałam, że w OBI, ale uważam, że tam jest dla mnie za drogo. Najchętniej bym odkupiła niepotrzebne komuś, ale pewnie takich rzeczy się nie odsprzedaje -jak Państwo myślą?
niebawem stanę się szczęśliwą posiadaczką wymarzonej działki. Ma służyc do 2 celów: chcę aby dzieci miały gdzie się bawic, a ja chcę tam hodowac trochę warzyw i owoców. Oczywiście dopiero będę się wszystkiego uczyc i pewnie popełnię miliony błędów. Dlatego jestem szczęśliwa, że znalazłam to forum.
A teraz pytanie: Jakie narzędzia potrzebuję na absolutny początek? Byłam wczoraj w OBI i ceny mnie przeraziły. Zwykła łopata kosztuje 50 zł. Stwierdziłam, że najpierw muszę wiedziec co jest absolutnym minimum. I tutaj proszę o podpowiedź.
Ale też przy okazji pytanie nr. 2, gdzie kupic tanie narzędzia? Jako kompletny laik myślałam, że w OBI, ale uważam, że tam jest dla mnie za drogo. Najchętniej bym odkupiła niepotrzebne komuś, ale pewnie takich rzeczy się nie odsprzedaje -jak Państwo myślą?
Pozdrawiam Balbi
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sty 2011, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompletnie zielona pyta o narzędzia do ogrodu.
Czasami zdarza się, że np. starsi ludzie likwidują swoje działki i im takie komplety narzędzi nie są już do niczego potrzebne, więc może wywieś na działkach ogłoszenie o Twojej chęci zakupu takich rzeczy, może się uda i na pewno byłoby taniej. Jeśli pytasz o absolutne minimum, to będziesz potrzebowac: szpadla, grabi metalowych i wachlarzowych do liści, motyki i wideł
---
---
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Możesz kupić na początek na pewno haczkę, sekator, widły, grabie, małą łopatkę, kosiarkę, szpadel ( 50 zł to nie jest drogo )
jeśli chcesz mieć łatwą robotę i szpadel na całe lata, lepiej wywalić więcej kasy na Fiskarsa.
Szpadel to chyba najwyższy koszt i warto kupić taki co się nie złamie po 2 latach.
Ale jak masz mało kasy to poczekaj do marca,, wtedy w Lidlu są narzędzia ogrodnicze w dobrej cenie.
Nie wszystkie idealnej jakości ale ja np. mam solidny sekator do grubych gałęzi za około 50 zł i jest rewelacyjny,
ale nie wiem czy tobie taki potrzebny, czy wystarczy malutki za kilkanaście zeta.
Ogród to jest drogie hobby.
jeśli chcesz mieć łatwą robotę i szpadel na całe lata, lepiej wywalić więcej kasy na Fiskarsa.
Szpadel to chyba najwyższy koszt i warto kupić taki co się nie złamie po 2 latach.
Ale jak masz mało kasy to poczekaj do marca,, wtedy w Lidlu są narzędzia ogrodnicze w dobrej cenie.
Nie wszystkie idealnej jakości ale ja np. mam solidny sekator do grubych gałęzi za około 50 zł i jest rewelacyjny,
ale nie wiem czy tobie taki potrzebny, czy wystarczy malutki za kilkanaście zeta.
Ogród to jest drogie hobby.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupisz w sklepie ogrodniczym, i nie kupuj badziewia! Lepiej więcej zapłacić i mieć na długie lata, niż po dwukrotnym użyciu wywalić. Takich powyginanym rupieci mam parę .
Na początek wg mnie (trochę Cię trzepnie po kieszeni);
- solidne widły amerykańskie (idealne do odchwaszczania).
- motyczka, najlepiej kuta, szerokość około 20 cm, dostosowana do szerokości rzędów.
- trójząb na długim trzonku, do wzruszania międzyrzędzi, czasem mi i grabki zastąpi.
- krótkie pazurki .
- mała łopatka -solidna, by po kilku użyciach się nie zgięła.
- łopata (szpadel) do przekopywania i do sadzenia np drzewek,
- grabie, ale niekoniecznie bo ja wyrównuję zagonik trójzębem.
Nic nie piszesz o drzewkach, więc chyba sekator na razie nie jest Ci potrzebny.
Na początek wg mnie (trochę Cię trzepnie po kieszeni);
- solidne widły amerykańskie (idealne do odchwaszczania).
- motyczka, najlepiej kuta, szerokość około 20 cm, dostosowana do szerokości rzędów.
- trójząb na długim trzonku, do wzruszania międzyrzędzi, czasem mi i grabki zastąpi.
- krótkie pazurki .
- mała łopatka -solidna, by po kilku użyciach się nie zgięła.
- łopata (szpadel) do przekopywania i do sadzenia np drzewek,
- grabie, ale niekoniecznie bo ja wyrównuję zagonik trójzębem.
Nic nie piszesz o drzewkach, więc chyba sekator na razie nie jest Ci potrzebny.
Pozdrawiam! Gienia.
Tak myślałam, że na narzędziach to lepiej nie oszczędzac, żey co roku nowych nie kupowac. Ale spróbuję rozwiesic ogłoszenia na tablicach,może ktoś ma jakies niepotrzebne i odsprzeda.
Na działce są drzewka, ale nie wiadomo w jakim stanie, po powodzi z zeszłego roku. Tzn. pani od której działkę kupuję, ostrzega, że nie daje gwarancji co będzie z drzew i krzewów po powodzi.
Bardzo dziękuję za porady.
Na działce są drzewka, ale nie wiadomo w jakim stanie, po powodzi z zeszłego roku. Tzn. pani od której działkę kupuję, ostrzega, że nie daje gwarancji co będzie z drzew i krzewów po powodzi.
Bardzo dziękuję za porady.
Pozdrawiam Balbi
- Comcia
Potwierdzam to co napisała Gienia - kupiłam sobie małą łopatkę i mały trójząb które nie wytrzymały nawet 2 miesięcy.
Nie stać mnie na wywalanie kasy w błoto - teraz dokładnie oglądam i taniochę odrzucam na starcie.
Zwykły szpadel poległ przy wykopywaniu berberysa a przecież nie jestem siłaczką :P
Tylko ja miałam lepiej bo sporo narzędzi odziedziczyłam po poprzednim właścicielu działki.
Może ty też odziedziczysz ?
Nie stać mnie na wywalanie kasy w błoto - teraz dokładnie oglądam i taniochę odrzucam na starcie.
Zwykły szpadel poległ przy wykopywaniu berberysa a przecież nie jestem siłaczką :P
Tylko ja miałam lepiej bo sporo narzędzi odziedziczyłam po poprzednim właścicielu działki.
Może ty też odziedziczysz ?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Tak przy okazji, warto przed zimą przygotować narzędzia na mróz w altance, albo oczyścić, naoliwić i zanieść do domu...
Inaczej zardzewieją szybciej, niż byśmy chcieli...
Inaczej zardzewieją szybciej, niż byśmy chcieli...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Popieram przedmówców, ale... nie do końca. Zależy, jak często i intensywnie narzędzie będzie wykorzystywane. Podam może na swoim przykładzie. Po skończeniu poprzedniego szpadla (nie sprawdził się jako dźwignia ) postanowiłem przyoszczędzić i kupić jakąś taniochę. Wytrzymała obkopanie "aż" jednej karpy po jabłoni.
Wkurzyłem się, kupiłem Fiskarsa i problemy się skończyły. Przeżył wykop pod kanalizację i sporo drobniejszych prac. Nawet lakier się nie pozdzierał.
Natomiast jeżeli coś będziesz wykorzystywała rzadko, to można zaryzykować kupno tańszego narzędzia.
Na początek proponuję następujące rzeczy:
- coś do transportu (wózek, taczka)
- szpadel
- szufla
- motyka
- grabki
- opryskiwacz
- sekator (a najlepiej dwa, mniejszy i większy)
- siekiera
- ręczna piła
- jakaś drobnica typu młotek, kombinerki
- kosiarka (IMO tylko spalinówka)
Wkurzyłem się, kupiłem Fiskarsa i problemy się skończyły. Przeżył wykop pod kanalizację i sporo drobniejszych prac. Nawet lakier się nie pozdzierał.
Natomiast jeżeli coś będziesz wykorzystywała rzadko, to można zaryzykować kupno tańszego narzędzia.
Na początek proponuję następujące rzeczy:
- coś do transportu (wózek, taczka)
- szpadel
- szufla
- motyka
- grabki
- opryskiwacz
- sekator (a najlepiej dwa, mniejszy i większy)
- siekiera
- ręczna piła
- jakaś drobnica typu młotek, kombinerki
- kosiarka (IMO tylko spalinówka)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
Dobrze, dzięki wielkie, ale mam pytanie czemu kosiarka tylko spalinowa?
Pozdrawiam Balbi
- Comcia
Ja mam zwykłą bębnową taniochę.
Jak się nie ma za dużo trawnika to wystarczy.
Jeśli masz prąd na działce to możesz kupić kosiarkę elektryczną bo zaoszczędzi ci sporo pracy i wysiłku ( koszenia nie lubię a muszę to robić co tydzień ).
Spalinówki są najdroższe i na dodatek hałaśliwe.
Z tego co wiem to czeka cię tyle wydatków że dobrze pomyśl zanim podejmiesz decyzję.
P.S. Pytałaś czy coś nie zostawią poprzednicy ?
Jak się nie ma za dużo trawnika to wystarczy.
Jeśli masz prąd na działce to możesz kupić kosiarkę elektryczną bo zaoszczędzi ci sporo pracy i wysiłku ( koszenia nie lubię a muszę to robić co tydzień ).
Spalinówki są najdroższe i na dodatek hałaśliwe.
Z tego co wiem to czeka cię tyle wydatków że dobrze pomyśl zanim podejmiesz decyzję.
P.S. Pytałaś czy coś nie zostawią poprzednicy ?
-
- 200p
- Od: 19 lis 2010, o 15:36
Kosiarka spalinowa jest wygodniejsza. Nie trzeba użerać się z kablem, jeżeli ma duże kola na łożyskach to jej większy ciężar nie jest problemem. Jeżeli nawet odpuścisz koszenie, to spalinówka poradzi sobie nawet z dużą trawą (duża=do kolan albo i lepiej).
Mam elektryczną i spalinową. Ta pierwszą koszę sporadycznie i tylko tam, gdzie jest ciasno. Trzymam ją tylko z sentymentu, bo to już prawie zabytek ;)
Mam elektryczną i spalinową. Ta pierwszą koszę sporadycznie i tylko tam, gdzie jest ciasno. Trzymam ją tylko z sentymentu, bo to już prawie zabytek ;)
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Mój ogródek
Rozumiem, że jeśli będę miała mało trawy, bo cała działka to zaledwie 300m2, a trawa będzie najwyżej na połowie (ale raczej jeszcze mniej) to elektryczna w zupełności wystarczy?
I jeszcze jedno, czy mogę kupic obojętnie jaką kosiarkę? Widziałam za 169zł w promocji w obi - czy ktoś z Was ją widział i może powiedziec czy taka wystarczy do moich małych potrzeb?
I jeszcze jedno, czy mogę kupic obojętnie jaką kosiarkę? Widziałam za 169zł w promocji w obi - czy ktoś z Was ją widział i może powiedziec czy taka wystarczy do moich małych potrzeb?
Pozdrawiam Balbi
-
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Jak będziesz kupować widły, zwróć uwagę na to czy są hartowane. W ubiegłym roku "przyoszczędziłem" na dzień dobry i kupiłem "promocyjnie" za dwadzieścia kilka złotych. Po trzecim wbiciu w darń każdy ząb był wygięty w inną stronę. Trzeba oddać sprawiedliwość. Trzonek nadal jest prosty . Szkoda kasy na badziewie. Docelowo wydasz więcej niż za firmowe, a za zszarpane nerwy nikt ci nie odda. Na początek kup widły, szpadel, grabie i sekator. Taczka też się przyda, ale przy małej działce nie jest konieczna. Resztę narzędzi typu pazurki, motyka i resztę możesz sukcesywnie nabywać w miarę potrzeb i wzrostu roślin. Wydatków nie unikniesz, ale można rozłożyć je w czasie. Mniej boli. Pozdrawiam, Piotr.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;