Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel foliowy ...

Post »

No to widzę, że to fachowa robota. Te pręty zbrojeniowe to rzeczywiście bardzo sprytne rozwiązanie..bez nich chyba długo by ta konstrukcja nie postała.
No nic, muszę to przemyśleć, porozglądać się i skonsultować całą sprawę ze sponsorem i zarazem wykonawcą czyli tatą. Który mówi, że z rurek nie chce, drewniana mówi, że szybko zgnije i coś napomina o aluminiowej konstrukcji.
Dziękuję bardzo! Też o cos takiego pod względem wielkości mnie interesuje:).
GordoStudio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2011, o 09:57

Post »

Foliak rzeczywiście fachowo wykonany, chylę czoła, bo już długo noszę się z zamiarem postawienia takiego u siebie, bo mam już dosyc moich kapryśnych pomidorów. chyba będziesz dla mnie inspiracją podczas tworzenia mojego tunelu.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Co do tych listw na zewnątrz to również uważam że są niepotrzebne. Folie zakładamy w ciepły dzień mocno naciągając i zabezpieczając w ziemi aby wiatr jej nie wyciągnął i tyle. Zauważ że żadny profesjonalny tunel nie ma takich listw bo wcześniej folia się rozpadnie ze starości niż coś jej zrobi obijanie o takie rurki PCV. Przypominam że to głównie UV niszczy folie i w zależności jaką kupimy (UV-2, UV-4 .. itp) wytrzyma nam odpowiednio długo aż się zacznie kruszyć.
O tym naciąganiu w ciepły dzień to nie bez powodu pisze bo folia jak każdy materiał się rozszerza i tak np u mnie w upały folia jest luźna a w chłodniejszy dzień pięknie naciągnięta. A konstrukcje zrobiłem w pełni drewnianą zabezpieczoną drewnochronem. Szczyty osobna folia...
Tej zimy jeszcze nie odśnieżałem bo albo było mało śniegu albo zjeżdżał przy ociepleniu. Zrobiony w kwietniu2010 i do dziś folia pięknie napięta.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
_fox_

Post »

U ciebie widzę konstrukcja spoko :) A konstrukcja to podstawa. Folie zawsze zakładałem niezależną od frontu z drzwiami, zgrzewałem rękawy na końcach, przeciagałem stilonową linkę i po założeniu i naciągnięciu mocowana była do podstawy tunelu.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Slawgos mnie zainteresował sposób na uprawę truskawek , napisz czy się sprawdza i co masz w środku , czy to zwykła ziemia czy coś lżejszego ?
co do tunelu to ja mam w całości konstrukcję ze stali , jedyny problem teraz taki że chciałbym go przenieść , ale mam pospawane pręty..... :;230
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Ja jestem w trakcie budowania tunelu. Przestudiowałem dokładnie forum i po prostu skopiowałem pomysł mirzana. Tak więc konstrukcja jest z 13 prętów żebrowanych 12 mm o długości 8m z czego końce są wbite na 0,5m w ziemię, pręty co 0,8m co daje 9,6m długości tunelu, i szerokość 4m. Wzdłuż jako usztywnienie dam 4 pręty 6mm i na szczyt 12mm, przez środek ze 3 rurki dla wytrzymałości.
Boki z drzwiami chyba lepiej zrobić przed nałożeniem folii? Trochę nie mam pomysłu jak rozwiązać kwestię samych boków z drzwiami. Macie jakieś sugestie lub zdjęcia?
key101
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 paź 2010, o 18:48

Post »

Witam.
lukas93cs jak przetrwał zimę twój tunel z rurek? Zdejmowałeś folię na zimę?
Planuję zrobić podobną konstrukcję i ciekawy jestem jak wytrzymałość.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

markonix pisze:Slawgos mnie zainteresował sposób na uprawę truskawek , napisz czy się sprawdza i co masz w środku , czy to zwykła ziemia czy coś lżejszego ?
co do tunelu to ja mam w całości konstrukcję ze stali , jedyny problem teraz taki że chciałbym go przenieść , ale mam pospawane pręty..... :;230
Zapraszam do mojego wątku o Truskawce łamiącej schematy :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=36207
Pozdrawiam.
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam!
Myślę,że Slawgos ma dobry tunel,nie duży w sam raz do małego ogródka.Co by w nim należało ewentualnie poprawić to dodać do tej samej długości jedno przęsło pomoże to dobrze obciągnąć folię.Każdy tunel foliowy powinien mieć listwy podłużne,które usztywniają konstrukcję tzn.po bokach i na górze.Ja kiedyś miałem taki tunel ale zrezygnowałem z niego na rzecz tunelu z drewna.Jest dużo tańszy i stabilny
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Ogólnie to chodziło mi tylko o to, żeby ktoś skoro spytał się o rurki pcv, poznał sposoby łącznia ich z prętami zbrojeniowymi. To się da zrobić, i jest to możliwe, a od danej osoby zależy, czy wprowadzi taką możliwość w życie.
Kosztowo, naprawdę wygląda to bardzo nisko. Ze swojej strony polecam. Udokumentowałem swojego foliaka i myślę, że mały się sam obroni, jakby co... :wink:
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

czy ktoś wie, gdzie można kupić gotową pozgrzewaną folię do tunelu o przekroju łuku? Kilkanaście lat temu rodzice kupowali właśnie takie, potem przestali uprawiać i stelaż poskładali i schowali. Teraz ja postanowiłam go rozłożyć na nowo tylko folii nie potrafię gotowej znaleść :roll:
Ania
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

do tego stosuje się przecież folię w kształcie prostokąta , którą układa się na stelażu ....-no , chyba że ja czegoś nie zrozumiałem ? ;:224
folię możesz kupić prawie na dowolny wymiar w większości centrów ogrodniczych , marketach i przez internet ;:132
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

Może ktoś z was ma doświadczenia z foliami przygotowanymi, już tylko do założenia na tunel :wink:
Szczerze mówiąc myślałam że znajdę tego typu folii większy wybór :roll: no chyba że po złych hasłach szukam :oops:
Ania
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”