Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunel foliowy ...
No to widzę, że to fachowa robota. Te pręty zbrojeniowe to rzeczywiście bardzo sprytne rozwiązanie..bez nich chyba długo by ta konstrukcja nie postała.
No nic, muszę to przemyśleć, porozglądać się i skonsultować całą sprawę ze sponsorem i zarazem wykonawcą czyli tatą. Który mówi, że z rurek nie chce, drewniana mówi, że szybko zgnije i coś napomina o aluminiowej konstrukcji.
Dziękuję bardzo! Też o cos takiego pod względem wielkości mnie interesuje:).
No nic, muszę to przemyśleć, porozglądać się i skonsultować całą sprawę ze sponsorem i zarazem wykonawcą czyli tatą. Który mówi, że z rurek nie chce, drewniana mówi, że szybko zgnije i coś napomina o aluminiowej konstrukcji.
Dziękuję bardzo! Też o cos takiego pod względem wielkości mnie interesuje:).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sty 2011, o 09:57
Foliak rzeczywiście fachowo wykonany, chylę czoła, bo już długo noszę się z zamiarem postawienia takiego u siebie, bo mam już dosyc moich kapryśnych pomidorów. chyba będziesz dla mnie inspiracją podczas tworzenia mojego tunelu.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co do tych listw na zewnątrz to również uważam że są niepotrzebne. Folie zakładamy w ciepły dzień mocno naciągając i zabezpieczając w ziemi aby wiatr jej nie wyciągnął i tyle. Zauważ że żadny profesjonalny tunel nie ma takich listw bo wcześniej folia się rozpadnie ze starości niż coś jej zrobi obijanie o takie rurki PCV. Przypominam że to głównie UV niszczy folie i w zależności jaką kupimy (UV-2, UV-4 .. itp) wytrzyma nam odpowiednio długo aż się zacznie kruszyć.
O tym naciąganiu w ciepły dzień to nie bez powodu pisze bo folia jak każdy materiał się rozszerza i tak np u mnie w upały folia jest luźna a w chłodniejszy dzień pięknie naciągnięta. A konstrukcje zrobiłem w pełni drewnianą zabezpieczoną drewnochronem. Szczyty osobna folia...
Tej zimy jeszcze nie odśnieżałem bo albo było mało śniegu albo zjeżdżał przy ociepleniu. Zrobiony w kwietniu2010 i do dziś folia pięknie napięta.
O tym naciąganiu w ciepły dzień to nie bez powodu pisze bo folia jak każdy materiał się rozszerza i tak np u mnie w upały folia jest luźna a w chłodniejszy dzień pięknie naciągnięta. A konstrukcje zrobiłem w pełni drewnianą zabezpieczoną drewnochronem. Szczyty osobna folia...
Tej zimy jeszcze nie odśnieżałem bo albo było mało śniegu albo zjeżdżał przy ociepleniu. Zrobiony w kwietniu2010 i do dziś folia pięknie napięta.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
U ciebie widzę konstrukcja spoko A konstrukcja to podstawa. Folie zawsze zakładałem niezależną od frontu z drzwiami, zgrzewałem rękawy na końcach, przeciagałem stilonową linkę i po założeniu i naciągnięciu mocowana była do podstawy tunelu.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Slawgos mnie zainteresował sposób na uprawę truskawek , napisz czy się sprawdza i co masz w środku , czy to zwykła ziemia czy coś lżejszego ?
co do tunelu to ja mam w całości konstrukcję ze stali , jedyny problem teraz taki że chciałbym go przenieść , ale mam pospawane pręty.....
co do tunelu to ja mam w całości konstrukcję ze stali , jedyny problem teraz taki że chciałbym go przenieść , ale mam pospawane pręty.....
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Ja jestem w trakcie budowania tunelu. Przestudiowałem dokładnie forum i po prostu skopiowałem pomysł mirzana. Tak więc konstrukcja jest z 13 prętów żebrowanych 12 mm o długości 8m z czego końce są wbite na 0,5m w ziemię, pręty co 0,8m co daje 9,6m długości tunelu, i szerokość 4m. Wzdłuż jako usztywnienie dam 4 pręty 6mm i na szczyt 12mm, przez środek ze 3 rurki dla wytrzymałości.
Boki z drzwiami chyba lepiej zrobić przed nałożeniem folii? Trochę nie mam pomysłu jak rozwiązać kwestię samych boków z drzwiami. Macie jakieś sugestie lub zdjęcia?
Boki z drzwiami chyba lepiej zrobić przed nałożeniem folii? Trochę nie mam pomysłu jak rozwiązać kwestię samych boków z drzwiami. Macie jakieś sugestie lub zdjęcia?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 paź 2010, o 18:48
Witam.
lukas93cs jak przetrwał zimę twój tunel z rurek? Zdejmowałeś folię na zimę?
Planuję zrobić podobną konstrukcję i ciekawy jestem jak wytrzymałość.
pozdrawiam
lukas93cs jak przetrwał zimę twój tunel z rurek? Zdejmowałeś folię na zimę?
Planuję zrobić podobną konstrukcję i ciekawy jestem jak wytrzymałość.
pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku o Truskawce łamiącej schematymarkonix pisze:Slawgos mnie zainteresował sposób na uprawę truskawek , napisz czy się sprawdza i co masz w środku , czy to zwykła ziemia czy coś lżejszego ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=36207
Pozdrawiam.
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witam!
Myślę,że Slawgos ma dobry tunel,nie duży w sam raz do małego ogródka.Co by w nim należało ewentualnie poprawić to dodać do tej samej długości jedno przęsło pomoże to dobrze obciągnąć folię.Każdy tunel foliowy powinien mieć listwy podłużne,które usztywniają konstrukcję tzn.po bokach i na górze.Ja kiedyś miałem taki tunel ale zrezygnowałem z niego na rzecz tunelu z drewna.Jest dużo tańszy i stabilny
Myślę,że Slawgos ma dobry tunel,nie duży w sam raz do małego ogródka.Co by w nim należało ewentualnie poprawić to dodać do tej samej długości jedno przęsło pomoże to dobrze obciągnąć folię.Każdy tunel foliowy powinien mieć listwy podłużne,które usztywniają konstrukcję tzn.po bokach i na górze.Ja kiedyś miałem taki tunel ale zrezygnowałem z niego na rzecz tunelu z drewna.Jest dużo tańszy i stabilny
Ogólnie to chodziło mi tylko o to, żeby ktoś skoro spytał się o rurki pcv, poznał sposoby łącznia ich z prętami zbrojeniowymi. To się da zrobić, i jest to możliwe, a od danej osoby zależy, czy wprowadzi taką możliwość w życie.
Kosztowo, naprawdę wygląda to bardzo nisko. Ze swojej strony polecam. Udokumentowałem swojego foliaka i myślę, że mały się sam obroni, jakby co...
Kosztowo, naprawdę wygląda to bardzo nisko. Ze swojej strony polecam. Udokumentowałem swojego foliaka i myślę, że mały się sam obroni, jakby co...
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
czy ktoś wie, gdzie można kupić gotową pozgrzewaną folię do tunelu o przekroju łuku? Kilkanaście lat temu rodzice kupowali właśnie takie, potem przestali uprawiać i stelaż poskładali i schowali. Teraz ja postanowiłam go rozłożyć na nowo tylko folii nie potrafię gotowej znaleść
Ania
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
do tego stosuje się przecież folię w kształcie prostokąta , którą układa się na stelażu ....-no , chyba że ja czegoś nie zrozumiałem ?
folię możesz kupić prawie na dowolny wymiar w większości centrów ogrodniczych , marketach i przez internet
folię możesz kupić prawie na dowolny wymiar w większości centrów ogrodniczych , marketach i przez internet
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Może ktoś z was ma doświadczenia z foliami przygotowanymi, już tylko do założenia na tunel
Szczerze mówiąc myślałam że znajdę tego typu folii większy wybór no chyba że po złych hasłach szukam
Szczerze mówiąc myślałam że znajdę tego typu folii większy wybór no chyba że po złych hasłach szukam
Ania