Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: tunel

Post »

Bogdanie, dziękuję za dodatkowe informacje i fotki. A przysypujesz te warzywka trochę, np. piachem, czy raczej nie?
pozdrawiam, Anita
rys68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogdan51,ta beczka w ziemi to bardzo dobry pomysł.Jestem pod jego wrażeniem :uszy .Skopiuję go.Pozdrawiam :wit
boreks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2009, o 09:27

Post »

a czy może już siejecie sałatę pod folią , bo teściowa juz ze 2 tyg temu posiała i przykryła agrowłókniną
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zależy gdzie, w jakim rejonie.
U mnie to mija się z celem- tak jest zimno a raczej mrożno.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit No tunel z L... już stoi, z pewnością nie odleci na wietrze jest przytwierdzony do ziemi na amen, oczywiście nie tymi szpileczkami z kompletu, jest trochę krzywy ale to już nasza radosna twórczość-nasz pierwszy tunel, folia też mogła być bardziej naciągnięta i jakieś dziwne zakładki wyszły na froncie i z tyłu :;230 , folia wkopana też na amen, nie ma opcji żeby odfrunął, ewentualnie rurki pcv mogą się połamać ale nie sądzę, jak się rozleci to następny będzie drewniany. :wit
Wolski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lut 2011, o 20:10

Post »

Można po rodzinie, znajomych popytać, czy ktoś nie zostawił starych okien po wymianie i zrobić tunel właśnie z nich, widziałem na forum sporo takich samoróbek i się to sprawdza.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Najlepiej zapytać w firmach wymieniających okna. Oni zabierają stare, bo muszą, no chyba że ktoś życzy sobie zostawić. Za niewielką odpłatnością można wybrać sobie okna :wink:

A co do folii na tunelu, to po zeszłotygodniowym porywistym wietrze, radzę dobrze wkopać brzegi folii.
Ja mam tunel metalowy na kotwach, które są zacementowana. Nie ma opcji żeby go podnieść.
Brzegi folii miałam zawinięte na dwie 1.5 metrowe deski i wkopane w ziemię. I jeden z takich brzegów właśnie wiatr wydarł, dechy poleciały z półtora metra, ziemia też a folia skręcona zatrzymała się na beczce :evil:

Drugi brzeg nie puścił, bo deski były wsunięte pod konstrukcję tunelu. Teraz z każdej strony tak zrobię ;:108
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Na moim tunelu dodatkowo zabezpieczyłam folię na zewnątrz sznurkiem i śledzie tak jak do namiotu.
przemek-g
100p
100p
Od: 6 paź 2009, o 16:53

Post »

3 lata temu kupiłem tunel L... o wymiarach 3x6x1,8 m i sprawuje się całkiem nieźle. Jednak trzeba się do niego przyzwyczaić i nauczyć go używać :) Nie jest tak, że postawi się go raz i przez następne kilka lat ma się spokój. Podstawowe zasady, które sobie wypracowałem żeby dobrze funkcjonował:
- składam na zimę - raz, że boję się kradzieży a kosztował sporo a poza tym folia po 3 latach jest prawie jak nowa i wytrzyma dłużej,
- porządnie naciągam i wkopuję folię (ta folia, którą przysyła L... jest z dużym marginesem na wkopanie i na prawdę można porządnie wkopać i nie ma szans by folia się poluzowała w trakcie użytkowania)
- dla jeszcze większego naciągnięcia i stablizacji namiotu stosuje 2 podpory najwyższego punktu tunelu (tam gdzie jest najwyżej) - dzięki temu folia jest naciągnięta jak struna a konstrukcja opiera się bocznym wiatrom a poza tym pomidory prowadzone przy sznurkach nie ściągają konstrukcji w dół pod swoim ciężarem.
- drzwi nie używam - wczesną wiosną (gdy stawiam namiot) otwór tylny zaklejam kawałkiem folii na drzwi i zakopuje u dołu, przedni otwór zasłaniam folią na noc a na dzień odsłaniam, późną wiosną i latem mam obydwa otwory odsłonięte 24h i mam przewiew przez cały tunel - dzięki temu mam spokój z chorobami grzybowymi i minimalizuję używanie chemii (w zależności od sezonu oczywiście),

Podstawowe błędy to zostawianie na zimę, złe wkopanie i złe naciągnięcie folii. Pozostaje jeszcze przyzwyczaić się do elastyczności tworzywa z jakiego jest zbudowany i wyglądu prowizorycznego ale wychodzę z założenia, że to nie mieszkanie - mają tam urosnąć warzywa i tyle.

pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Przemek dzięki za cenne wskazówki, bardzo mi pomogą w eksploatacji l... tunelu, ciekawi mnie tylko z czego zrobiłeś te podpory w środku tunelu, drewno, metal? i czym przymocować u góry do rurek, bo na dole to spoko, pozdrawiam wszystkich warzywomaniaków :wit
przemek-g
100p
100p
Od: 6 paź 2009, o 16:53

Re: Tunel

Post »

miałem na działce okorowane żerdzie drewniane 2-metrowe. Dolny koniec lekko wkopałem żeby był stabilny jednocześnie wrzucając na dno dołka kawałek betonu żeby się nie zagłębiał) a górny koniec naciąłem na krzyż od góry żeby lepiej trzymał krzyżujące się górne części namiotu i żeby nie zeskoczył dziurawiąc folię. Dla pewności jeszcze to górne mocowanie zabezpieczyłem sznurkiem bo szkoda folii żeby się przedziurawiła jakby konstrukcja zeskoczyła z tego kołka:)
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

No i mleko się wylało.Tunel został dziś do mnie przywieziony .Mam nadzieję że się nie rozczaruję.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Przemek za odpowiedź, więc i ja wzmocnię w ten sposób konstrukcję tunelu, nie jest tak źle z tym tunelem, wydaje się dość solidny ale jak się tu naczytałam to miałam obawy...
Pozdrawiam wszystkich forumków :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”