Kapusta pekińska- uprawa, choroby, szkodniki.
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta pekińska, kiedy do gruntu?
A może 13 była susza (nasionka nie miały warunków do kiełkowania), a wkrótce po 16 spadł deszcz?
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
z tego co pamiętam u mnie 14 i 15 padało. Ale ziemię przed posadzeniem i po podlewałam
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- agaM
Przemku oj prawda, co własna kapusta to własna
dużo nie posiałam ale jeszcze tydzień temu ze swojej kapustki sałatkę robiłam pychotka
w lutym będę znowu siać na pierwszy rzut ;) a potem zobaczymy czy w lipcu też
dużo nie posiałam ale jeszcze tydzień temu ze swojej kapustki sałatkę robiłam pychotka
w lutym będę znowu siać na pierwszy rzut ;) a potem zobaczymy czy w lipcu też
- agaM
zbliża się termin wysiewu pekinki oczywiście do inspektu
można siać już po 15 lutym
Kalendarz księżycowy wskazuje dobre dni do wysiewu na 15,16 i 17 luty.
Sprawdźcie jeszcze opakowania, może piszą że wcześniej
można siać już po 15 lutym
Kalendarz księżycowy wskazuje dobre dni do wysiewu na 15,16 i 17 luty.
Sprawdźcie jeszcze opakowania, może piszą że wcześniej
aga a jak teraz siejesz to ona kiedy bedzie sadzona do gruntu i kiedy będzie mozna ją zbierac i jeszcze jedno czy lepiej jest tą wcześniejszą poadzić czy ta co późźźxniej będzie posiana , z której lepsze plony
- agaM
boreks z tego co pamiętam to pekinkę sianą do inspektu w lutym wysadzałam w maju do gruntu (po przymrozkach). [Sprawdź czy na etykiecie jest że do wiosennego wysiewu.] Wtedy za bardzo eksperymentowałam i mi nic z niej nie wyszło. To było na próbę.
Potem w połowie lipca wysiałam prosto do gruntu i nic z nią specjalnego nie robiłam, urosła pięknie i jeszcze w listopadzie zjadałam własną kapustkę. Pyszna była.
Potem w połowie lipca wysiałam prosto do gruntu i nic z nią specjalnego nie robiłam, urosła pięknie i jeszcze w listopadzie zjadałam własną kapustkę. Pyszna była.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej jestem tu zupełnie nowa i bardzo potrzebuję pomocy a widzę że znacie się na rzeczy otóż wysadziłam moje kapustki na początku maja i mają już ok. 20cm, ale słyszałam że trzeba je obwiązywać żeby zrobiły się ładne główki. Pierwszy raz chciałam posiać kapustę i nie wiem co powinnam robić : obwiązywać czy nie? a jeżeli tak to czym i w jaki sposób?? z góry dziękuję za odpowiedź
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Nic nie wiem na temat podwiązywania glowek ale po podlaniu wodą główki wyrażnie wiążą się w pionie.
Tak jest na chwilę obecną.
Tak jest na chwilę obecną.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 maja 2011, o 13:11
.... troszkę źle się wyraziłam, chodziło mi o nakładanie siatek(??) żeby zawiązywały się ładne główki i liście się nie rozchodziły
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta pekińska
nie zaszkodzi bo kapustę pekińską można wysadzać do 15 lipca ale na zbiór jesienny
ja na dniach też sobie chyba pekinkę posieję
ja na dniach też sobie chyba pekinkę posieję
- agaM
ja kiedyś próbowałam robi takie otoczki z butelek 2 l. (powycinałam obręcze) ale to był totalny niewypał. podlewałam b. ostrożnie by nie na liście a one i tak gniły, pewnie się przegrzewały. Siatka.. hmm można by spróbować na jednej czy zadziała.
Teraz nic nie robię, te liście które mają sie położyć to się kładą a środkowe ładnie zawiązują.
niestety, gdy kapusta była młoda nie zdążyłam przed jakimiś żyjątkami (za późno opryskałam) i zjadły mi środkowe liście w kilku szt., ale zostawiam je. Teraz z jednej są po 3 kapusty, próbują się zawiązywać ale nie wiem czy się uda.. ot znowu eksperyment ;) najwyżej kurki się najedzą jak nie wyjdzie ;)
Teraz nic nie robię, te liście które mają sie położyć to się kładą a środkowe ładnie zawiązują.
niestety, gdy kapusta była młoda nie zdążyłam przed jakimiś żyjątkami (za późno opryskałam) i zjadły mi środkowe liście w kilku szt., ale zostawiam je. Teraz z jednej są po 3 kapusty, próbują się zawiązywać ale nie wiem czy się uda.. ot znowu eksperyment ;) najwyżej kurki się najedzą jak nie wyjdzie ;)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Widzę u siebie , ze żadne siatki kapuście pekińskiej nie są potrzebne, główki są duże, zwięzłe, liście są sztywne i nie kładą się na ziemi. Już jemy pekinkę.