Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
poradźcie proszę , przeprowadzam się na jesieni do swojego domku i chciałabym w tym roku przygotować ziemię pod warzywniak, na razie o foli czy szklarence nie ma mowy, od czego zacząć, żeby w przyszłym roku spokojnie sadzić pomidorki i całą resztę - ziemia gliniasta, łąka, trochę kamieni, wiem że czeka mnie orka na ugorze....ale może jakieś wskazówki?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobrze jest żeby rozpocząć prace w marcu ,bo w maju korzenie są dużo mocniejsze i potrzeba dużo więcej siły ,żeby coś przekopać.Reszta zależy od powierzchni ,czym robić - ręcznie ,czy maszynowo.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- leniawka
- 500p
wielki areał to nie będzie myślę na początku max 2 ary, więc trochę sąsiad traktorkiem pomoże, reszta to moje rączki myślałam żeby ziemię trochę piaskiem rozluźnić i obornikiem zasilić
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Jo20
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 gru 2010, o 19:24
różnica w włókninie a tkaninie jest widoczna w ogrodniczym widziałam obydwie próbki tkanina jest jakby worek na "zboże" plastik a włóknina to coś w rodzaju materiału
Pozdrawiam Aśka
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Jo20
- Od: 3 gru 2010, o 19:24
Iwona
reszta to moje rączki myślałam żeby ziemię trochę piaskiem rozluźnić i obornikiem zasilić[/quote]
oj aż starach pomyśleć o odciskach pomyśl o dobrych rękawiczkach i powodzenia mimo iż twierdzisz że to niewielka powierzchnia
a może pokryć gliniasta ziemię inną lepszą ziemią może ktoś coś kopie poszuka w okolicy
reszta to moje rączki myślałam żeby ziemię trochę piaskiem rozluźnić i obornikiem zasilić[/quote]
oj aż starach pomyśleć o odciskach pomyśl o dobrych rękawiczkach i powodzenia mimo iż twierdzisz że to niewielka powierzchnia
a może pokryć gliniasta ziemię inną lepszą ziemią może ktoś coś kopie poszuka w okolicy
Pozdrawiam Aśka
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
To najlepsze rozwiązanie : obornik zaorać ,zabronować i posiać nawet łubin lub coś innego jak gorczycę,zboże ,a ziemia sama się oczyści z chwastów.leniawka pisze:wielki areał to nie będzie myślę na początku max 2 ary, więc trochę sąsiad traktorkiem pomoże, reszta to moje rączki myślałam żeby ziemię trochę piaskiem rozluźnić i obornikiem zasilić
pozdrawiam Ludwik
- leniawka
- 500p
Ekopom, ten pomysł to mi się podoba, dzięki za radę, zawzięłam się żeby było cacy na przyszły rok!
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- Od: 5 sie 2010, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dobry pomysł ekopom ja jesienią obsiałam pole a dzisiaj jest już zielono
w marcu zaoram a potem wysieję nasionka
w marcu zaoram a potem wysieję nasionka
Uprawa pomidora w wietrznych warunkach
Witam. Jestem z zachodniopomorskiego. Chciałam w tym roku (pierwszy raz) posadzić pomidory. Nie mam szklarni, więc nie będą okrywane. Wody gruntowe mam dość płytko. W moim rejonie zawsze bardzo wieje, z tego względu, że w pobliżu mam duże jezioro (jez. Dąbie). Czy uprawa pomidora uda się w takich wietrznych warunkach?
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Re: Uprawa pomidora w wietrznych warunkach
Myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie
Pozdrawiam, Maciek.
Nie wiem jak to jest z pomidorami typu malinowy itp., ale na pewno koktajlowe będą dobrze rosnąć w takich warunkach. Ja, raz pomidory koktajlowe posadziłem pod szklarnią i na wolnym powietrzu, i te które swobodnie sobie rosły na wolnym powietrzu wydały większy plon niż te w szklarni (może taka odmiana).
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi w sprawie agrowłókniny, mam na ten rok dużo planów (zobaczymy jak z realizacją), więc agrowłokninka wspomoże mnie w "pracy" :P
pozdrawiam Ewa
Ja mam tunel ale moja sąsiadka zrobiła taki wiatrołap z agrowłókniny ,wbiła dość wysokie kołki i zrobiła tunel bez dachu z grubszej agrowłókniny u niej sprawdził się naprawdę dobrze i Gienia o czymś takim pisała