PODRÓŻE do ciekawych miejsc.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: PODRÓŻE do ciekawych miejsc.

Post »

zobaczyłeś kawał świata pozazdrościć ale dzięki Tobie można zobaczyć przez forum pozdrawiam
ireols7382
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lut 2011, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 Wycieczka bardzo pięknie pokazana ;:180 aż mi się zrobiło smutno, że nie mam takiej możliwości :( na zwiedzanie, ale te zdjęcia są tak pięknie zrobione, że człowiek czuje się jakby był tam. ;:108 Dzięki. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję...:)
Chciałabym tez pokazać..inne ciekawe miejsce jakie mi się bardzo podobało...:)A jest nim ..
Isle of Wight ? cóż to za miejsce? To piękne miejsce. To wyspa należąca do archipelagu Wysp Brytyjskich, oddzielona od brytyjskiego wybrzeża cieśniną Solent. Kształtem przypomina romb o wymiarach 26 na 39 kilometrów i powierzchni 381 km?. Ale po kolei? Wyspa Wight powstała, kiedy pod koniec plejstocenu w wyniku topnienia rozległych czap lądolodów Europy i Ameryki Północnej podniósł się znacznie poziom mórz. Powstał wówczas Kanał La Manche oddzielający wyspę od kontynentu, a zalanie doliny rzeki Solent spowodowało, że przekształciła się ona w cieśninę oddzielającą wyspę Wight od wybrzeża brytyjskiego.

Po dopłynięciu do portu..Wita nas takim cudownym widokiem...:)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

To już z parkingu na którym się zatrzymaliśmy:)

Obrazek

Obrazek

Głównym źródłem dochodów jest turystyka - wyspa słynie z niezwykłych krajobrazów. Posiada bardzo dobrą bazę dla turystyki rowerowej - liczne szlaki i wiele miejsc wartych odwiedzenia. Oprócz turystyki rowerowej silnie rozwiniętymi dziedzinami sportu są żeglarstwo

Obrazek

Tam na samym początku jest parking... z którego wyszliśmy..

Obrazek

Isle of Wight, dzięki wielu kilometrom ładnych piaszczystych plaż jest idealnym miejscem na rodzinne wakacje. Trzy z najbardziej popularnych plaż wyspy Wight - Ryde, Sandown i Shanklin - zostały wyróżnione prestiżową Błękitną Flagą, czyli oznaką najwyższej czystości .

Ta droga przyszliśmy z parkingu..

Obrazek

A to jeszcze przed nami:)

Obrazek

Na wzgórzu jest muzeum..

Obrazek

Zabytkowe armaty w Warowni..

Obrazek

The Needles - czyli ?Igły? są najdalej wysuniętym na Zachód zakątkiem na wyspie i w związku ze swoją budową, czyli ułożone jedna za drugą, szpiczaste skały kredowo-wapienne, odłączające się powoli od brzegu i ginące niczym schody w morzu - noszą właśnie nazwę ?Igieł?. Na ostatniej - najdalej wysuniętej zaś, znajduje się czerwono biała, charakterystyczna dla Wyspy latarnia morska.

Obrazek

Widoki zachwycają...Białe klify..

Obrazek

I jeszcze raz widziany ze zbocza..

Obrazek

Obrazek

Na wyspie znajdują się także liczne ciche zakątki, ukryte z dala od szlaków turystycznych, położone w rejonach o imponującym pięknie przyrody: ustronne zatoczki z naturalnymi kąpieliskami wśród skał, malownicze zatoki oraz rozległe obszary dziewiczej przyrody - do wielu z tych naturalnych atrakcji można dostać się wyłącznie schodząc w dół po stromych urwiskach

Obrazek

Igły? są jedną z największych atrakcji turystycznych wyspy - jest tam piękna plaża, jest kolejka linowa, park rozrywki, latarnia morska i oczywiście przepiękne widoki.

Obrazek

polecam..jest co zobaczyć..:) Wyspa jest cudowna..i ma wiele do zaoferowania..
Ja pokazałam tylko jedno z miejsc...ale dla mnie najpiękniejsze;))

Obrazek

Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niezwykła relacja z miejsc odległych , egzotycznych i ... zupełnie mi nieznanych ! Ech, potwierdza się tylko stwierdzenie ,że życie jest piękne , a świat ciekawy !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję pięknie...o tak świat jest cudowny..i zawsze zachwyca...czymś nowym i ciekawym..:__))
maniek66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2011, o 20:12

Post »

Rewelacja !! :) Ja mam zamiar wybrać się na wakacje do Tajlandii :) Co o tym myślicie ?
Za oknem śnieg, nie wiesz co ze sobą zrobić ? ogrody zimowe są Twoim zajęciem na ponure zimowe dni
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polecam...jest co zobaczyć a i świat jest inny...kultura i klimat..fauna i flora zachwyca.. :wink:
KrysztalXD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2011, o 19:38

Post »

Fajniutkie żółwie :D
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bath - miasto w Anglii, w hrabstwie Somerset, położone 159 km na zachód od Londynu i 21 km od Bristolu. Miasto posiada status city, nadany przez królową Elżbietę w roku 1590. W roku 1889 uzyskało status gminy miejskiej, od roku 1996 jest centrum administracyjnym jednostki autonomicznej Bath and North East Somerset.Miasto położone jest w dolinie rzeki Avon, w miejscu, gdzie występowały naturalne wody geotermalne. Kolonizatorzy rzymscy wybudowali tu łaźnie i świątynię i nazwali to miejsce Aqua Sulis.

Bath położone jest w hrabstwie Avon w południowo-zachodniej Anglii. W XVIII wieku wielu bogatych ludzi odwiedzało Bath aby zaznać zdrowotnych kąpieli w ciepłych basenach zbudowanych na styl romański. Zwyczaj picia i kapania się w mineralnych wodach przyczyniło się do zbudowania wielu uzdrowisk w Brytanii.

Obrazek

Miasto jest przestronne dzięki rozległym parkom, położonym między kompleksami budynków z okresu Regencji.
I jak zwykle piękne ogrody..

Obrazek

Trasa biegnąca wzdłuż brzegów rzeki Avon doskonale nadaje się na popołudniowe spacery. Można wypocząć i nacieszyć się pięknem krajobrazów. Co więcej, nie trzeba wydawać pieniędzy.Znakomity mikroklimat, rzymsko- angielski styl widoczny wszędzie.

Obrazek

Można podziwiać piękno natury..

Obrazek

W dodatku turystyczno- uniwersytecki klimat, pełny życia na tle budynków z piaskowca, starszych i współczesnych i dookoła zieleń..przed bramą do łaźni występy akrobatów..

Obrazek

To piękne miasto może poszczycić się wieloma budynkami w stylu georgiańskim pochodzącymi z czasów, kiedy bywanie w Bath należało do dobrego tonu...jedna z łukowej zabudowy..

Obrazek

Jedna z uliczek..polecam aby w pełni skorzystać z atrakcji trzeba tam być wcześnie rano.....

Obrazek

Jane Austen Centre w 40 Gay Street w Bath znajduje się stała ekspozycja, który opowiada historię Jane's w Bath ..jej doświadczenie - które miało wpływ na nią i jej pisanie.
Jane Austen jest chyba najbardziej znaną i uwielbianą jedna z wielu mieszkańców Bath znanych i odwiedzających to miejsce.
Jej intymna znajomości miasta znajduje odzwierciedlenie w jej dwóch powieściach, Northanger Abbey i Perswazji, których akcja w dużej mierze toczy się w Bath.
Jane Austen (16 grudnia 1775 ? 18 lutego 1817) to angielska powieściopisarka. Napisała ?Rozważną i Romantyczną?, ?Dumę i uprzedzenie?, ?Mansfield Park?, ?Emmę?, ?Northanger Abbey? i ?Perswazje?.

Obrazek

GordoStudio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sty 2011, o 09:57

Post »

Piękne zdjęcia stamtąd przywiozłaś, aż nie mogę się na nie napatrzec. I chyba już wiem w jakim kierunku udam się na tegoroczne wakacje:)
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję...mam kilka ciekawych miejsc..ale nie chcę aby ktoś powiedział że zawalam Was swoimi wspomnieniami... :wink:
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Reniu ciekawa opowieść o Bath, pięknie udokumentowana zdjęciami.
Pokazuj nam jak najwięcej, odwiedzasz interesujące miejsca i potrafisz o nich mówić, chętnie zobaczę inne Twoje wspomnienia, bo warto :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tomku..ciesze się że podobają Ci się moje wspomnienia :wink:
Trochę Walii dla odmiany..

Swansea ..jedno z trzech miast w Walii będących samodzielnymi hrabstwami.
Położone jest na wybrzeżu południowej Walii u nasady półwyspu Gower.
Nazwa może mieć swój początek w czasach, gdy Wikingowie osiedlali się wzdłuż południowego wybrzeża Walii. Uważa się, że Swansea rozwinęło się z osady handlowej założonej przez Wikingów.

Obrazek

Zbocza porośnięte wrzosami..pięknie wyglądają..

Obrazek

Swansea, drugie co do wielkości miasto Walii, leży nad szeroką zatoką. Choć w centrum odbudowanym po bombardowaniach II wojny światowej stoją nowoczesne budynki, zachowała się tu atmosfera dawnej Walii. Daje się to odczuć zwłaszcza na targu żywności, gdzie sprzedawcy oferują takie przysmaki, jak laverbread i małże. Widok z małego wzniesieni..

Obrazek

Widok na wysepkę przy plaży..

Obrazek

Molo...

Obrazek

Polecam ..spacerem wzdłuż wybrzeża..po plaży ..... piękne widoki;)

Obrazek

Dochodzimy do restauracji na wzgórzu...Fontanna na tarasie.. można zjeść odpocząć...podziwiając widoki z tarasu..

Obrazek

Jedna z małych zatoczek ..

Obrazek

wędrując dalej takie widoki zachwycają...

Obrazek

Słońce już zachodzi.. Wzdłuż tego wybrzeża jest wąska dróżka...dla pieszych...można iść i podziwiać cudowne widoki..

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”