Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kalla Zantedeschia aethiopca

Post »

Nie jestem zwolennikiem kupowania Kalli w doniczkach (kwitnących). Wole kupować bulwy (powinny być duże i od dobrych hodowców) i sadzę sobie je sam od razu do gruntu. Kiedyś nawet kupiłem je na allegro i byłem zupełnie zadowolony.
Co do zmiany kolorów, to raczej mało prawdopodobne. Natomiast rośliny, które teraz kwitną, pewnie były hodowane w donicach w warunkach szklarniowych, więc po okresie spoczynku jest szansa, że zakwitną i w przyszłym :?: .
Z drugiej strony dla mnie na razie zupełnie nie jest zbadana sprawa, dlaczego jedne rośliny kwitną a obok, takie same - nie.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie!

Ostatnio chodzi za mną kupno bulwy calli - po prostu zakochałam się w tej roślince ;:226 Mam w związku z tym pytania:
- czy mogę w najbliższych dniach posadzić bulwę do doniczki? (będzie w domu)
- ile z jednej bulwy wyrasta kwiatów?
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

kamea jeśli nawet dostaniesz teraz gdzieś bulwę to nie sadź jej teraz tylko późną wiosną aby miała dużo świeżego powietrza np. na balkonie tam dużo lepiej rosną ;:108 A co do ilości kwiatów z bulwy to różnie :roll: ja z jednej miałam 5, z drugiej 3 a z innej tylko 1 :shock: nie mam pojęcia od czego to zależy :D
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź ;:196
trudno, posadzę wiosną, chociaż nie gwarantuję, że wytrzymam, bo chęć posiadania tej rośliny jest ogromna ;:173
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Z tego co przeczytałam tu wątku, a przeczytałam go od deski do deski :wink: znawcy stwierdzili, że sadzone jesienią nie dają efektu :roll: więc nie wiem jak chcesz to ryzykuj :D
A dodam, że wiosną bardzo szybko rosną i wtedy radość jest ogromna ;:108 :wit
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Re: Calla - czy jest łatwa w uprawie ?

Post »

Mam doniczkę z calla,która kupiłam póżnym latem pięknie kwitła ,potem zasuszyła liście ,wyniosłam ją do chłodnego pomieszczenia ,czy już ją wyciągać i podlewać ,czy jeszcze poczekać?
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ppepina
100p
100p
Od: 12 sie 2009, o 21:39

Post »

witam
czy cebule kalli przed wsadzeniem można zaprawić środkiem ochronnym np FunabenT?
pozdrawiam
Grażyna
pozdrawiam
Grażyna
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

przeczytawszy dzisiaj caluśki wątek o uprawie i perypetiach w uprawie kantedeskii zajrzałam do swoich cebul, które dostałam późną jesienią. ;:65 "Leżakują" ;:19 sobie w piasku, mają już po 3 milimetrowym zawiązku liścia, ale jeszcze trochę poczekam aby nie zrobić falstartu i nie posadzić za wcześnie. Marzą mi się tak cudne kantedeskie jak Wasze, aby miały przepiękny srebrny ornamet na liściach i kwitły nieprzerwanie do późnej jesieni. ;:3
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
egeria75
100p
100p
Od: 30 maja 2009, o 17:49

Post »

Moja kalla kupiona w tamtym roku już w doniczce. Ma piękne liście. Po prostu nie mogłam się doczekać i wsadziłam do ziemi.

Obrazek
Tak oto wygląda.
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Egeria75 , dosyć dziwne liście ma ta roślina , kalla kolorowa ma liście szerokie osadzone na dość długim ogonku , a kalla aethiopica ( biała ) ma liść węższy , ale też raczej nakrapiany małymi przezroczystymi plamkami ... Możliwe ,że liście są jeszcze za młode i z czasem się zmienią , ale raczej kalla kolorowa to nie jest , jeśli to w ogóle kalla , bo w głowe zachodze co to może być :?:
Awatar użytkownika
egeria75
100p
100p
Od: 30 maja 2009, o 17:49

Post »

lukos1983- wydaje mi się, że bardzo dobrze to określiłeś. Moja kwitła nawet w tamtym roku (wg mnie kwiaty maiła jak kalla), ale liście niestety porażka. Mnie nawet nie dało się jej podwiązać, myślałam że może w tym roku będzie inaczej. Zobaczymy dam jej jeszcze w tym roku szansę.
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
Awatar użytkownika
ogrodnik amator
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 lis 2010, o 15:26

Post »

Na jaka glebokosc trzeba posadzic bulwe? :?:
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Przeczytałam cały wątek . Jesteście kopalnią wiedzy . ;:138 . Byłam na wyciczce w Gdańsku i przez przypadek traiłam na kiermasz cebulek ,bulw i były tam kalle , zauroczyłam się nimi , więc do domu wróciłam z kallami .I z waszych nauk wyczytałam że mogę je posadzić w lutym do doniczek , lub póżniej do gruntu i w obu przypadkach nie będzie żle ?
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”