Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kalla Zantedeschia aethiopca
Nie jestem zwolennikiem kupowania Kalli w doniczkach (kwitnących). Wole kupować bulwy (powinny być duże i od dobrych hodowców) i sadzę sobie je sam od razu do gruntu. Kiedyś nawet kupiłem je na allegro i byłem zupełnie zadowolony.
Co do zmiany kolorów, to raczej mało prawdopodobne. Natomiast rośliny, które teraz kwitną, pewnie były hodowane w donicach w warunkach szklarniowych, więc po okresie spoczynku jest szansa, że zakwitną i w przyszłym .
Z drugiej strony dla mnie na razie zupełnie nie jest zbadana sprawa, dlaczego jedne rośliny kwitną a obok, takie same - nie.
Co do zmiany kolorów, to raczej mało prawdopodobne. Natomiast rośliny, które teraz kwitną, pewnie były hodowane w donicach w warunkach szklarniowych, więc po okresie spoczynku jest szansa, że zakwitną i w przyszłym .
Z drugiej strony dla mnie na razie zupełnie nie jest zbadana sprawa, dlaczego jedne rośliny kwitną a obok, takie same - nie.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Witam serdecznie!
Ostatnio chodzi za mną kupno bulwy calli - po prostu zakochałam się w tej roślince Mam w związku z tym pytania:
- czy mogę w najbliższych dniach posadzić bulwę do doniczki? (będzie w domu)
- ile z jednej bulwy wyrasta kwiatów?
Pozdrawiam
Ostatnio chodzi za mną kupno bulwy calli - po prostu zakochałam się w tej roślince Mam w związku z tym pytania:
- czy mogę w najbliższych dniach posadzić bulwę do doniczki? (będzie w domu)
- ile z jednej bulwy wyrasta kwiatów?
Pozdrawiam
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
kamea jeśli nawet dostaniesz teraz gdzieś bulwę to nie sadź jej teraz tylko późną wiosną aby miała dużo świeżego powietrza np. na balkonie tam dużo lepiej rosną A co do ilości kwiatów z bulwy to różnie ja z jednej miałam 5, z drugiej 3 a z innej tylko 1 nie mam pojęcia od czego to zależy
Dziękuję za szybką odpowiedź
trudno, posadzę wiosną, chociaż nie gwarantuję, że wytrzymam, bo chęć posiadania tej rośliny jest ogromna
trudno, posadzę wiosną, chociaż nie gwarantuję, że wytrzymam, bo chęć posiadania tej rośliny jest ogromna
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Z tego co przeczytałam tu wątku, a przeczytałam go od deski do deski znawcy stwierdzili, że sadzone jesienią nie dają efektu więc nie wiem jak chcesz to ryzykuj
A dodam, że wiosną bardzo szybko rosną i wtedy radość jest ogromna
A dodam, że wiosną bardzo szybko rosną i wtedy radość jest ogromna
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Re: Calla - czy jest łatwa w uprawie ?
Mam doniczkę z calla,która kupiłam póżnym latem pięknie kwitła ,potem zasuszyła liście ,wyniosłam ją do chłodnego pomieszczenia ,czy już ją wyciągać i podlewać ,czy jeszcze poczekać?
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam
czy cebule kalli przed wsadzeniem można zaprawić środkiem ochronnym np FunabenT?
pozdrawiam
Grażyna
czy cebule kalli przed wsadzeniem można zaprawić środkiem ochronnym np FunabenT?
pozdrawiam
Grażyna
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
przeczytawszy dzisiaj caluśki wątek o uprawie i perypetiach w uprawie kantedeskii zajrzałam do swoich cebul, które dostałam późną jesienią. "Leżakują" sobie w piasku, mają już po 3 milimetrowym zawiązku liścia, ale jeszcze trochę poczekam aby nie zrobić falstartu i nie posadzić za wcześnie. Marzą mi się tak cudne kantedeskie jak Wasze, aby miały przepiękny srebrny ornamet na liściach i kwitły nieprzerwanie do późnej jesieni.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- egeria75
- 100p
- Od: 30 maja 2009, o 17:49
Moja kalla kupiona w tamtym roku już w doniczce. Ma piękne liście. Po prostu nie mogłam się doczekać i wsadziłam do ziemi.
Tak oto wygląda.
Tak oto wygląda.
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
Moje rabatki - egeria75
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Egeria75 , dosyć dziwne liście ma ta roślina , kalla kolorowa ma liście szerokie osadzone na dość długim ogonku , a kalla aethiopica ( biała ) ma liść węższy , ale też raczej nakrapiany małymi przezroczystymi plamkami ... Możliwe ,że liście są jeszcze za młode i z czasem się zmienią , ale raczej kalla kolorowa to nie jest , jeśli to w ogóle kalla , bo w głowe zachodze co to może być
- egeria75
- 100p
- Od: 30 maja 2009, o 17:49
lukos1983- wydaje mi się, że bardzo dobrze to określiłeś. Moja kwitła nawet w tamtym roku (wg mnie kwiaty maiła jak kalla), ale liście niestety porażka. Mnie nawet nie dało się jej podwiązać, myślałam że może w tym roku będzie inaczej. Zobaczymy dam jej jeszcze w tym roku szansę.
Pozdrawiam Jola
Moje rabatki - egeria75
Moje rabatki - egeria75
- ogrodnik amator
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lis 2010, o 15:26
Na jaka glebokosc trzeba posadzic bulwe?
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Przeczytałam cały wątek . Jesteście kopalnią wiedzy . . Byłam na wyciczce w Gdańsku i przez przypadek traiłam na kiermasz cebulek ,bulw i były tam kalle , zauroczyłam się nimi , więc do domu wróciłam z kallami .I z waszych nauk wyczytałam że mogę je posadzić w lutym do doniczek , lub póżniej do gruntu i w obu przypadkach nie będzie żle ?