Papryka do gruntu. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu.

Post »

bisubis -paprykę powinno się siać do uprawy tunelowej na przełomie luty/ marzec.
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

w takim razie wstrzymam się jeszcze trochę i wysieję na początku marca, bo po 15 marca zacznie się zabawa z pomidorkami :heja
Pozdrawiam!!!
Artur
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Mi się wydaje że oni te zalecenia na opakowaniach piszą dla fachowców ze szklarniami gdzie można siewkom zapewnić idealne warunki wzrostu a nie amatorów z rozsadami na parapetach. Wiadomo że w domu nie stworzy się tak doskonałych warunków jak w szklarniach więc ja zawsze wysiewam wcześniej niż pisze na opakowaniu.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

zgadzam się w zupełności, aby uzyskać dobrą rozasadę trzeba wysiewać pod koniec lutego. Ja zamówiłem odmianę EGA, jak tylko przyjdą nasiona wysieję.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Mnie też dłużej schodziło z produkcją rozsady, dlatego sieję ciut wcześniej niż standardowe zalecenia.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

bisubis pisze:czy wykiełkowane na ligninie nasionka papryki po przeniesieniu do doniczki trzeba minimalnie zakopać, ew. przypruszyć ziemią?
Robisz dziurkę, wkładasz korzeń, tak jak pisał Hafciarz i wsypujesz w otwór suchy drobniutki piasek, lub sypką ziemię, potem podlewasz. Korzeń musi być obsypany ziemią lub piaskiem. Wszystkie sadzonki bardzo dobrze się przyjmują.
bisubis pisze:mam podobny dylemat, ponieważ czytałem, że nie powinno się wsadzać do gruntu sadzonek, które mają już zdrewniałą łodyżkę...
będę siał odmianę 'Roberta F1' i 'Rokita' , którą zamierzam wsadzić do tunelu po 15 maja. Wg info na opakowaniu należy to zrobić w I dekadze IV. wg mnie to chyba trochę za późno... jak myślicie?
To jest za późno. Jeśli będziesz nasionka wysiewał na ligninie to wystarczy na początku marca. Po połowie kwietnia, jak widzę że sadzonki słabiej rosną, podlewam je nawozem płynnym z większą zawartością azotu. Sadzonki nie powinny Ci zdrewnieć.
wodnik
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 14:38

Post »

witia - dzięki wielkie za szczegółową instrukcję!!!
Po przeczytaniu Waszych postów zaczynam mysleć o wcześniejszym wysiewie :)
W związku z tym, że nie mam doświadczenia, to chyba zacznę wcześniej eksperymentować i wtedy zobaczę jakie sposoby i termny wysiewu przyniosą najlepsze rezultaty w postaci dorodnych sadzonek... :) :)
Pozdrawiam!!!
Artur
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Myślicie że mogę zacząć hartować moje papryczki? Mają po 2 pary liści właściwych, na dworze jest 8 stopni w plusie i piękne słońce, chyba nic im nie będzie jak postoją na powietrzu i nałapią trochę promieni UV? w sklepie ogrodniczym raczej cieplej nie było, jak sądzicie?
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

http://www.podszarotka.republika.pl/ind ... zsady.html

Oczywiście jest za zimno i za wcześnie na takie hartowanie na etapie 2 liści właściwych.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

WitajKASIU, wydaje mi się że za wcześnie planujesz proces hartowania roślin. Papryka lubi ciepło i dopiero temperatura , hartowanie powinnaś rozpocząć od temperatur takich jakie teraz ma i stopniowo je zmniejszać. Z temperatury + 20- 22 stopni ( podejrzewam że w takich temperaturach teraz rośnie) schłodzenie jej do +8 to szok termiczny którego (według mnie), papryka nie wytrzyma.

Najlepiej w okolicach godzin południowych gdy temperatura może być +16 , 18 rozpoczynać wynoszenie na zewnątrz na pół godziny- godzinę i tak stopniowo najpierw wydłużać czas przebywania a później dopiero można obniżać temperaturę otoczenia, na nockę zabierać do cieplejszego miejsca.

ALE, ale, Twoja papryczka jest jeszcze za mała na zmniejszanie jej temperatur, dopóki nie zauważysz że" się wyciąga" nie ma co się śpieszyć z hartowaniem.

Hartowanie się rozpoczyna gdy roślina jest nieproporcjonalnie wysoka w stosunku do jej szerokości i grubości pędu głównego oraz na tydzień- dziesięć dni przed wysadzeniem w miejsce przeznaczenia.

I na koniec uwaga na słońce, pierwsze promyki słońca mogą poparzyć listki, podobnie jak to robi przymrozek. Wystawiając rośliny ( paprykę i pomidory też) po raz pierwszy na słońce trzeba je cieniować, stopniowo zwiększając dopływ promieni słonecznych do rośliny.

Rośliny hartujemy nie tylko przyzwyczajając jej do niższych temperatur,ale też przyzwyczajając ją do światła słonecznego.

Mając dwa liście właściwe na roślinie można rozważać problem pikowania jej a nie hartowania.
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Dzięki Tadeuszu, nie wiedziałam że bezpośrednie słońce może im zaszkodzić. Te malutkie sadzoneczki przywiozłam wczoraj z centrum ogrodniczego. Muszę przyznać, że temperatura w hali była bardzo zbliżona do tej na zewnątrz. W domu papryczki stoją w nieogrzewanym pokoju, mają tam jakieś 16-17 stopni. w słońcu dziś był 11 w plusie, chociaż temperatura powietrza ogółem 8. Mam zamiar zacząć je wystawiać w zaciszne miejsce jak już się zrobi około 10 w plusie, bo zwyczajnie kończą mi się parapety. Poza tym trzymam je w pokoju od wschodniej strony, myślałam że dobrze im zrobi doświetlenie. Ale poczekam trochę skoro tak trzeba;)

Roślinki są przepikowane do dużych pojemników, póki co nie wykazują żadnych problemów po przesadzeniu.
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Wg mnie taka temperatura jest zdecydowanie za niska, papryka ma wyższe wymagania cieplne niż nawet pomidor. Ok 20* powinno być dla jej optymalnego rozwoju
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13

Post »

Witam wszystkich :wit

Widziałam dzis w ogrodniczym paprykę Robertę, ale cena mnie troszkę powaliła - 7.60 zł za poczuszkę :roll:
Czy u Was też jest w takiej cenie? Wiem, że to świetna odmiana, ale w tej cenie to kupię trzy inne. Sama nie wiem? kupić? Nie kupić?

Izabela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”