Podłoże do warzyw idealne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podłoże idealne :)

Post »

Interesujące to podłoże, ja niedługo wybieram się do ogrodniczego na rekonesans.
Nie będe już używał ziemi z biedronki :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłam w szanującym się sklepie ogrodniczym- państwowym, w markecie nie było tej ziemi tylko z innej firmy ( nie będę tu robić antyreklamy). Kupiłam też 10l ziemi do wysiewu Bio Bella opartej na biohumusie: w składzie jest napisane np. potas organiczny, wszystkie składniki organiczne, nie było określonego pH ale też nie pisze składniki mineralne( znaczy się nawozy) . Cena około 4zł za 10l.
Ta z Kronen 20l- 8,5zł.
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Proszę o poradę ponieważ nigdy nie uprawiałam warzywnika a chcę wysiać pomidory, dynie, cukinie i patisony. Nie wiem jak zabrać się za przygotowanie podłoża. Jesienią wprowadziliśmy się do domku, więc nic nie robiliśmy w ogrodzie. Teren pod warzywniak wygląda jak łąka, pole. Trawa jest wysoka, gruba, z jakimiś źdźbłami. Podejrzewam że to kwitnąca zeszłoroczna trawa. Jest cienka warstwa ziemi (chyba 40cm), poniżej piach. Wody gruntowe mam na głębokość ok 1 m.
Co zrobić aby jak najtańszym kosztem przygotować podłoże pod uprawę. Jak to wszystko przekopać? Czy coś podsypać? Czy wystarczy że będę dawała roślinkom regularnie nawóz, zamiast sypać do ziemi?
Za rok może już będę mogła nawieść dobrą ziemię, ale niestety teraz nie mogę :( a chcę coś wysiać.
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poczytaj tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=40116 Tadeusz tak super wyjaśnia jak zabrać się za trawnik i zrobić ogród jest tam wiele cennych rad :uszy .Ja swoją ziemię do siewu i pikowania kupiłam w hurtowni ta do pikowania już jest z nawozem startowym.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit W marcu chcę przekopać kawałek trawnika pod pomidory. Po sadzonki będę dawała obornik granulowany.
Potem będę je zasilać gnojowicą z pokrzyw i rozcieńczonym gołebim roztworem, dlatego nie planuję dawać żadnego nawozu.
Zastanawiam się jedynie nad dolomitem,chciała bym go rozsypać zaraz po przekopaniu ,czyli w marcu(jak tylko pogoda pozwoli)
Jak myślicie, do maja rozłoży się w glebie, nie zaszkodzi sadzonkom pomidorów? :shock: A może macie inne propozycje :idea:
Pozdrawaim
Joanna
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Pelasiu, dolomit na pewno nie zaszkodzi. Od marca do maja już zdąży się rozłożyć, ale nawet jakbyś sypnęła później i tak pomidorom nic nie zrobi. Nie działa tak jak wapno.
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

zadam pytanie jak zółtodziób :oops: :
Jaka jest różnica między zastosowaniem dolomitu a wapna :?:
Pozdrawiam, Emka
Ogród
x-suzana

Post »

Dolomit zawiera ( oprocz wapna)magnez który jest niezbędny dla pomidorow
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Pelasia pisze::wit W marcu chcę przekopać kawałek trawnika pod pomidory. Po sadzonki będę dawała obornik granulowany.
Potem będę je zasilać gnojowicą z pokrzyw i rozcieńczonym gołebim roztworem, dlatego nie planuję dawać żadnego nawozu.
Zastanawiam się jedynie nad dolomitem,chciała bym go rozsypać zaraz po przekopaniu ,czyli w marcu(jak tylko pogoda pozwoli)
Jak myślicie, do maja rozłoży się w glebie, nie zaszkodzi sadzonkom pomidorów? :shock: A może macie inne propozycje :idea:
Pozdrawaim
Joanna
Nie sądzę by w tak krótkim czasie darń z trawnika się rozłożyła, ziemia pod jakąkolwiek uprawę nie może być zbita , powinna posiadać dość lekką strukturę. Proponuję z darni zrobić pryzmę a ziemię po jej zerwaniu przekopać, dolomit na pewno nie zaszkodzi pomidorom.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

na pewno darń nie rozłoży się, ale jak przekopiesz głęboko ( 20 cm )to nie będzie szkodziła. dolomit i nne nawozy wysyp jak najwczesniej i dobrze wymieszaj z ziemią.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja także kupiłem podłoże do wysiewu i pikowania, po rozeznaniu wybór padł na markę Aura 12zł za 50l.
pH 5,4 - 6,0; zasolenie do 0,8g/l.
Zobaczymy jak się sprawdzi.
Pozdrawiam, Maciek.
x-suzana

Post »

Moje zakupione podłoże miało być takieidealne ale nie jest :evil: . Sałata prawie nie kiełkuje a ta która skiełkowała nie rośnie, wyciągłam korzonek- nic się nie rozwija. Pomidorki też jakoś tępo idą. Przypuszczam, ze jednak dali nawozów. pH ma 5,5 .
Wysiałam jeszcze dzisiaj pomidorków do innej ziemi Bio Bella, może będzie lepiej. Stale trafi mi się taka ziemia :twisted: Celowo nic nie dodawałam do ziemi bo obawiałam się żeby nie zepsuć.
Czy dla sałaty pH 5,5 jest w sam raz?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Oto cytat z mądrej książki :
Sałata nadaje się do uprawy w pojemnikach wypełnionych próchnicznym podłożem,
(najlepiej substratem torfowym) o dużej chłonności i retencji wody, o pH 5.5-6.5,
Pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit suzana ja też kupiłam takie podłoże jak ty... :? :? i co teraz ?
x-suzana

Post »

Ja mam z firmy Kronen( tę pierwszą), pisało, że ziemia do wysiewu i do rozsad czyli wykorzystam ją przy rozsadach chociaż szpinak ładnie w niej skiełkował ale szpinak potrzebuje bogatego podloża dlatego nie miało wpływu na siewki. Gienia pisała, że dodaje włókien kokosowych do ziemi, może by tak zmieszać z włóknem kokosowym. Jest to jakieś wyjście. Ale pleśni żadnej na tej ziemi nie ma , nie wyparzałam ziemi tylko zaprawiłam nasiona.
Sałata zdecydowanie odpada w tej ziemi- tak jakby nie było korzonków włośnikowych.
Jak pisałam będę teraz siać w Bio Bella a tę wykorzystam przy rozsadach albo "rozrzedzę" dodając włókno- ale tego nie widzialam u siebie w sklepie.

Dziękuję forumowicz, czyli to nie pH zaszkodziło sałacie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”