Skrzydłokwiat,problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Angela pisze:ja swojego skrzydłokwiata właśnie dziś rozsadziłam gdyż był bardzo rozrośnięty i troszkę poturbowany mam go teraz w 4 doniczkach, ziemia pH 6 zakwasiłam przygotowanym roztworem ale czy powinnam go jakoś zasilić nawozem ? Czy jakieś specjalne wymagania wiem ze muszę go zraszać i trzymać podłoże w wilgości ale czy coś jeszcze powinnam zrobić aby powrócił do dawnej formy?
Nawozić dopiero od marca, co do podłoża czasami pozwól mu lekko po powierzchni przeschnąć ale fakt musi być wilgotnawe, daj mu czas na porządne zakorzenienie się i rozwój, możesz w okresie zimowym stosować nawóz organiczny(np. biohumus);(żaden mineralny o jakiejkolwiek zawartości azotu !!!); nim nie przenawozisz a wzmocnisz roślinę świeżo po posadzeniu. :D :D :D
Awatar użytkownika
Angela
50p
50p
Od: 27 lis 2007, o 12:27

Post »

Dzięki Przemo

Pozdrawiam
kyo1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sty 2008, o 17:28

Skrzydłokwiat. Usychają mu liście na końcówkach

Post »

Witam. Coś niedobrego dzieje się ze skrzydłokwiatem mojej siostry. Usychają mu liście na końcówkach:( Nie przelała go, ani nie przesuszyła. Hmm miała go na półce, trochę daleko od okna, ale teraz postawiła na południowo-zachodnim parapecie. Proszę o poradę. Dzięki
x-C-j
---

Re: Skrzydłokwait

Post »

kyo1 pisze:Witam. Coś niedobrego dzieje się ze skrzydłokwiatem mojej siostry. Usychają mu liście na końcówkach:( Nie przelała go, ani nie przesuszyła. Hmm miała go na półce, trochę daleko od okna, ale teraz postawiła na południowo-zachodnim parapecie. Proszę o poradę. Dzięki
Może stał w przeciągu np. podczas wietrzenia pokoju lub jakaś choroba grzybiczna ale do oceny potrzebne jest zdjęcie. :D
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A zraszany był?? Bo końcówki mogą usychać także z tego najprostszego powodu...
Awatar użytkownika
Laurelin
50p
50p
Od: 4 maja 2007, o 13:23

Post »

W poradniku Pani Małgorzaty Augustyn wyczytałem, ze jest to wina przenawożenia.
I podobno lubi towarzystwo innych roślin ;:114
Pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Skrzydłokwiat to mało wymagająca roślina (tak przynajmniej piszą fachowcy), ale lubi ciepłe i wilgotne pomieszczenia np. widne łazienki. Zimą woli bardziej chłodno i sucho. Uważać na mszyce, bo skrzydłokwiat im smakuje.
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Dostałam wczoraj mój pierwszy okaz tej roślinki. Zauważyłam, że końcówki liści są suche. Po przestudiowaniu tematu stwierdzam, że nie był zraszany, a to jest bardzo możliwe, bo pochodzi z miejsca, gdzie nieszczególnie ktoś o niego dbał, poza podlewaniem oczywiście. Za ok dwa miesiące planuję go przesadzić do nowej ziemi i doniczki. Tymczasem przechodzi okres aklimatyzacji w moim domu.

POzdrawiam

Kasia
kyo1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sty 2008, o 17:28

Post »

Dziękuję bardzo za wypowiedzi. Powodem będzie raczej fakt, iż nie był zraszany. Nigdy. Dzięki i pozdrawiam wszystkich
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lut 2008, o 13:15

Post »

Kupiłam skrzydłokwiata w ubiegłym roku - wtedy też miał piękne kwiaty. Obecnie nie widać, żeby miał mi zakwitnąć. Czy jeszcze na to za wcześnie czy to skutek błędów w uprawie?
x-C-j
---

Post »

Raczej brak nawozu, spokojnie z czasem zakwitnie. :D
bożenka1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lut 2008, o 13:15

Post »

a jaki nawóz najlepiej użyć i w jakiej dawce
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Ja używam zwykłego nawozu dla roślin doniczkowych florovit i zasilam go raz na dwa tygodnie. Taka dawka spokojnie wystarcza i moje skrzydłokwiaty świetnie rosną...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”