Petunia z nasion Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Petunia z nasion

Post »

4 tacki z wysianą petunią już od wczoraj stoją na parapecie. :D Byłam w strasznym szoku, gdy otworzyłam jedną z paczek, za którą zapłaciłam 10 zł, a tam, w takiej "fiolce", znajdowało się 30 nasionek. :shock: Bardzo jestem ciekawa, co to za exclusive mieszanka. ;:120 Nasionka są chyba dodatkowo barwione na biało. Spodziewam się zatem co najmniej takiego bogactwa kolorów, jak na opakowaniu, bo nie wyobrażam sobie, by ta wygórowana cena obejmowała głównie dołączoną fiolkę... Na opakowaniu był dopisek F1, czyli, jeśli dobrze pamiętam, rośliny nie powtórzą cech?

Wysiałam też surfinie. Czy one mają "w genach" intensywne rozkrzewianie się, czy też należy im pomagać?

I jeszcze pytanie dotyczące kwestii technicznej, mianowicie przysypywania nasion po wykiełkowaniu. Kiedy trzeba to zrobić? Mam chyba problem ze stwierdzeniem, kiedy nasionko jest wykiełkowane. :lol: Czy wtedy, gdy tylko zdąży się otworzyć, czy może jak już coś wyrośnie? Bo jeśli mogę je lekko przysypać już w momencie, gdy się otworzą, to to znacznie by mi ułatwiało sprawę... Czekam na odpowiedź od osoby, która nie zrazi się infantylnością mojego pytania. :oops:
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czekam na odp na twoje pytanie bo nie wiem czy przepikować te wystrzelone czy faktycznie wystarczy trochę je podsypać.
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Moi mili... :wink:
Nasionka moich petuń się pootwierały na dobre, więc ponawiam zapytanie: czy teraz przykryć je cieniutką warstwą ziemi, zgodnie z zaleceniem, by przykryć je po wykiełkowaniu, czy one do dalszego wzrostu jeszcze potrzebują światła i powinnam z tym zabiegiem poczekać, aż choć trochę podrosną? :D (pyta osoba, dla której nie jest jasne, kiedy nasionko jest "wykiełkowane" :wink: ).
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ja swoją balkonową mieszankę wysiałem 28 stycznia i wzeszły tylko 2 siewki :shock: :evil: ;:155 . Zastanawiam się co może być nie tak.., ale wszystko zrobiłem jak być powinno...., musi to być wina nasion... :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Moja mieszanka za 9 zł wykiełkowała w 100% (łatwo poznać, bo nasionka są białe ;:216 ), surfinia pomału wstaje, na razie 4 szt., a petunie "gatunkowe" ani drgną...
koma3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2011, o 18:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po jakim czasie od wykiełkowania pojawią się listki właściwe? Czy siewki muszą nadal być pod osłonami i jaka temperatura jest dla nich odpowiednia? To moja pierwsza przygoda z wysiewaniem ;:7
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

To zależy przede wszystkim od warunków, jakie im zapewnisz. Jeśli mają dużo Słońca, to myślę, że po 2-3 tygodniach już powinny mieć dobrzez rozwinięte listki właściwe. Brak wystarczającej ilości światła opóźnia ten proces. Z tego, co wiem, to siewki powinno się odkrywać po wykiełkowaniu. A temp. 15-18 (mniej więcej, ja swoje wyniosłam do 10, zobaczymy, co z nimi będzie :roll: ).
koma3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2011, o 18:38

Post »

Dzięki Dyshia. Niestety nie mam południowych okien :cry: . Przeniosę je w chłodniejsze miejsce, gdyż teraz przebywają w 21 stopniach. ;:180
agapos
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 paź 2006, o 21:13

Post »

a ja chciałam zapytać czy można petunie siać po nasionku do doniczki bo dostałam nasionka otoczkowane i potem nie pikować czy lepiej wsadzić wszystkie w jeden większy pojemnik i potem pikować do mniejszych, będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam, Agata
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Nie wiem, co to znaczy, że nasionka są otoczkowane, ale na pewno nie można pominąć pikowania. Petunie się powinno pikować dwukrotnie, gdyż w przeciwnym razie nie rozrośnie im się odpowiednio korzeń.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ewa10001
100p
100p
Od: 12 cze 2010, o 13:08

Post »

Ja posiałam petunie z nasion zebranych w zeszłym roku i 1 paczkę kupionych. Te zabrane szybciutko mi wykiełkowały :D , a te kupione wcale :( .
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

No to ja już wiem jaki błąd popełniłem przy wysiewie petunii ;:223 , pojemnik z wysianymii petuniami był w pomieszczeniu z zbyt dużą temperaturą... Chyba już podaruje sobie przygodę z nimi... :oops: .
Dyshia pisze:Moja mieszanka za 9 zł wykiełkowała w 100%
Gratuluję :D . Podrzuć kawałek rozsady :lol: :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
pomidorowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2011, o 16:15

Post »

Witam wszystkich ;:7

Dziś po raz pierwszy wysiałam petunię. Mam nadzieję, że wykiełkuje cokolwiek z tego ;:131
Mam też pytanie do bardziej doświadczonych:
czy tą ziemię z nasionkami trzeba podlewać??

Wiem, że to może głupie, ale nie chce ich 'zalać' przez swoją nadgorliwość...

Pozdrawiam

Ania.
Lubię patrzeć jak rośliny się puszczają..
Pozdrawiam - Ania.
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

jak każde roślinki trzeba podlewać ale jeśli boisz się przelanie to je zraszaj delikatnie :D a ja do chwili wykiełkowania każdych nasionek nakrywam pojemniczki folia i one wtedy mają cieplutko i szybciej wschodzą a po za tym folia trzyma wilgoć :D
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Ja wysiałam kilka odmian Petunii stojącą , zwisającą , typu Surfinia oraz Bicole. Pierwsze dwie odm. wysiałam 15.01 (foto 1-2), dwie kolejne odmiany (foto 3 szklarenka) wysiałam 12.02
Obrazek Obrazek, Obrazek
Pozdrawiam Dana :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”