Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
_fox_

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

To były próby, czy ptaki będą zainteresowane i czy zaakceptują :) Drzew raczej na działce nie mam, a te co są to trochę za niskie :( na domiar złego jest kilka kotów, no i wiadomo co. W wolnej chwili zrobię już trochę inne /mam nawet odłożone kawałki z korą na wierzchu i oryginalnym otworem po sęczku/ zamontuję ich na budynku i zobacze co będzie :)
Wojtku THX za podpowiedzi i postaram się do nich zastosować.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 Coś pięknego!!! Ja karmię ptaki już ponad 10 lat. Na działce i na balkonie. Na balkonie daję im yeż wodę do picia. Gołębie wypijają wszystko. Na działce mam takie cóś Obrazek

Obrazek
Na balkonie mam też klatkę od papug i sikorki wchodzą przez szczebelki. Większy ptak się tam nie dostanie. Mają inne miejsce
Obrazek
mój kot podgląda gołębie
A tu śmiechu warte. To był straszny upał i moje sikoreczki przyszły się opalać. Fajne nie?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tosiu fajne wspomnienie upalnego lata, śmniszna ta sikorka :D

_fox_ spokojnie z czasem na pewno lokale zostaną zajęte :D
fajny pomysł z tym płotkiem :) zdolniacha z Ciebie :D
_fox_

Post »

agaM pisze:_fox_ spokojnie z czasem na pewno lokale zostaną zajęte :D
fajny pomysł z tym płotkiem :) zdolniacha z Ciebie :D
THX za pochwały :) Budki już zostały poprawione i wiszą już w wersji regulaminowej ;) A płotki jak płotki :) żeby tylko zbyt był :) U siebie mam już wszystko opłotkowane.

Przy okazji gratuluję *złotka*
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Udało mi się psrtyknąć fotkę mojej budki dla ptaków. Zwykła budka, bez jakiś udziwnień, zrobiona z płyty OSB, pomalowana lakierobejcą, wisi na rurce metalowej (z braku dużych drzew na działce), która z kolei przytwierdzona jest to słupka ogrodzeniowego. I tak jak wcześniej pisałem kierunek wlotu jest północno-wschodni, budka ma 2 lata i przez te dwa sezony była zasiedlana przez sikorki. ;:108 ;:108 ;:108

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O to właśnie chodzi.
Wracając do budki Jacka (fox), to myślę, że gdy tylko usunie stamtąd tę słoninkę to tę budkę zaraz w posiadanie weźmie para sikorek. W tej chwili ta słonina przeszkadza, bo za dużo ptaków (czyt. innych sikorek) się tam kręci.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Czyżby z wątku o karmnikach zrobił się wątek o budkach?
To w kwestii budek dodam od siebie jeszcze dwie sprawy:
- dobrze, gdy jedna ze ścianek się otwiera, bo co roku trzeba budkę sprzątać (ścianka, nie dno - żeby nie było ryzyka przypadkowego otwarcia) wtedy kolejni lokatorzy będą mogli zamieszkać bez ryzyka przejęcia np. pasożytów po pierwszych właścicielach;
- otwór a strony świata - trzeba się zorientować jak w danej okolicy najczęściej wieją wiatry i ustawić otwór tak, żeby nie wiało do środka.

A na koniec pochwalę się swoim karmnikiem:
Obrazek
Słonecznik dosypuje się poprzez podniesienie daszka. Bardzo sobie chwalę ten karmnik - ptaki chętnie korzystają a ja nie mam problemów z utrzymaniem go w czystości.
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 21:01
Kontakt:

Post »

bystrzanka pisze:Czyżby z wątku o karmnikach zrobił się wątek o budkach?
To w kwestii budek dodam od siebie jeszcze dwie sprawy:
- dobrze, gdy jedna ze ścianek się otwiera, bo co roku trzeba budkę sprzątać (ścianka, nie dno - żeby nie było ryzyka przypadkowego otwarcia) wtedy kolejni lokatorzy będą mogli zamieszkać bez ryzyka przejęcia np. pasożytów po pierwszych właścicielach;
- otwór a strony świata - trzeba się zorientować jak w danej okolicy najczęściej wieją wiatry i ustawić otwór tak, żeby nie wiało do środka.
Właśnie dlatego na początku wątku, napisałem że przydałaby mi się taka otwierana budka ;)

Zresztą tematy o karmnikach i budkach są bardzo ze sobą powiązane, bo jedne i drugi mają służyć przyciągnięciu ptaków do naszego ogrodu/na naszą działkę :)
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojtku - chciałam tylko doprecyzować o co chodzi z tym otwieraniem, bo sama gdy pierwszy raz się z taką budką zetknęłam to nie wiedziałam po co miałabym ją otwierać.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Budkę się otwiera, aby wyciągnąć z niej stare gniazda :wink:
Jeśli nie będziemy wyjmować, to ptaki będą robić gniazdo na gnieździe, aż dojdą do otworu wlotowego.
Awatar użytkownika
WojtekB
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 21:01
Kontakt:

Post »

dawidbanan pisze:Budkę się otwiera, aby wyciągnąć z niej stare gniazda :wink:
Jeśli nie będziemy wyjmować, to ptaki będą robić gniazdo na gnieździe, aż dojdą do otworu wlotowego.
bystrzanka pisze:- dobrze, gdy jedna ze ścianek się otwiera, bo co roku trzeba budkę sprzątać (ścianka, nie dno - żeby nie było ryzyka przypadkowego otwarcia) wtedy kolejni lokatorzy będą mogli zamieszkać bez ryzyka przejęcia np. pasożytów po pierwszych właścicielach;
To dwa główne powody, żeby montować budki z ścianką, którą można otwierać. Choć jedne gatunki ptaków radzą sobie z pasożytami, to jednak nieświadomie będą "podnosić" gniazdo do wylotu budki, a co za tym idzie będzie większe ryzyko, że jakiś drapieżnik dobierze się do jaj lub piskląt.
dawidbanan
---

Post »

Jutro prawdopodobnie powieszę budkę :)
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mrozu się nie boisz? Bo ptaki mogą jeszcze chwilę na nowy domek poczekać.
dawidbanan
---

Post »

Nie powiesiłem-nie mam jeszcze trocin...
A ptaszkom w domku by było ciepło przynajmniej...
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam budki kupione od BMPańkowskich wg Sokołowskiego. Otwiera się tę ściankę z otworem wylotowym. Ale nie, nie :lol: nie mówię, że budki trzeba akurat tam kupować - po prostu projekt wydaje mi się dobry, a wykonać to może w sumie każdy z nas. Zresztą kupiłam je, by mieć wzorzec, który pokazałam mężowi, by mógł kiedyś zbudować podobne :wink: Uważam, że te akurat są dobrym rozwiązaniem, bo 1) nie wylatuje gniazdko z pisklakami, jak ma to czasami miejsce, gdy otwierane jest dno budki (a na takie widoczki często niestety natykam się w przypadku budek w lesie przy mojej działce); 2) kiedy czyściłam budki jesienią, to rzeczywiście cieszyłam się, że przez tę większą ściankę mam tak dobry dostęp do zakamarków, które mogę przed myciem wyskrobać szpachelką z resztek odchodów piskląt i innych brudków. Skrobać musiałam solidnie, bo w takiej budce to naprawdę potrafi się nagromadzić różnego ustrojstwa :roll: Moich budek nie wyściełałam niczym, ptaszencje same sobie tam naznosiły cudów na gniazdka, m.in. - to mnie ubawiło, ale rozumiem "budowniczych" - sierść moich psów :) Budki czyściłam, bo wyczytałam gdzieś na ornitologicznych stronach, że pasożyty różne i inne paskudztwa po wcześniejszych mieszkańcach, mogą zagrażać nowym lokatorom budek.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”