Narcyzy,żonkile - cz. 1
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Re: Żonkile i narcyzy
No widać tak to już jest, że co innym wydaje się normalne, nam dziwne . Może strefy klimatyczne to powodują, czy coś innego . No to z tymi mieczykami to juz mnie Zaskoczyłeś , u mnie na pewno by wymarzły .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mów hop .... Daj im święty spokój i nie przekopuj , zobaczysz że odbiją Na forum fachowcy wytłumaczyli mi , że to przybyszowe i te mniejsze mogły przetrzymywać mrozy i to one odbijały wiosną. Możliwe , w ubiegłym roku wykopałem bo po powodziach miałem bardzo duże straty w cebulkach i muszę uzupełnić braki. Właśnie dzisiaj przyszły cebulki od Anity , tak z dwieście szt. , a to jeszcze nie koniec dostaw
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pewnie rzeczywiście chodzi o strefy klimatyczne ? w końcu pod Paryżem jest dużo cieplej (strefa 8) niż w Polsce (strefa 6)... Może chodzi także o termin sadzenia ? ja w sumie sadziłem narcyzy na dwa razy: pierwszy raz 15. października (cebule z własnego chowu), a drugi raz coś koło 15. listopada (kupiona pod wpływem impulsu mieszanka wypatrzona w osiedlowym sklepie, do którego oryginalnie poszedłem po mięso). No i te pierwsze wychyliły się nad ziemię już w listopadzie (i tak przezimowały), a te drugie dopiero podczas styczniowego ocieplenia (bo był w styczniu taki jeden tydzień, że temperatury w dzień przekraczały +10°C).
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Zibi - Przepraszam, miałem na myśli, że jak bym zostawił je w ziemii to na pewno by wymarzły , bo swoje pare, bo tylko z 50 szt co roku wykopuję . 200 sztuk.... , to ja chyba się pójdę schować daleko... , albo sianem wypchać... .
Locutus - Aj faktycznie... , przecież Ty we Francji mieszkasz . No więc na pewno musi to coś w tym być , w każdym bądź razie na pewno zakwitną .
Locutus - Aj faktycznie... , przecież Ty we Francji mieszkasz . No więc na pewno musi to coś w tym być , w każdym bądź razie na pewno zakwitną .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Od roku mam działkę.
Jesienią posadziłam cebulowe, wszystkie już puszczają liście.
Mieszkam na Kujawach, rzykryć, cz nie?
Jesienią posadziłam cebulowe, wszystkie już puszczają liście.
Mieszkam na Kujawach, rzykryć, cz nie?
Chodzi ci czy je przykryć. ?
Ja, jak mi za szybko wychodzą, to przykrywam je przerobionym kompostem. Nigdy nie wiadomo do ilu spadnie temperatura w nocy. Dwa lata temu gdy posadziłem rośny cebulowe przy ścianie domu, to jedna trzecia nie zeszła. Co więcej rosły tam już drugi rok i w doniczkach żeby szkodniki nie niszczyły cebul. A reszta (ok. 1/3 tego co zostało) kiedy były już dosyć duże i przyszedł mróz, to musiał je uszkodzić bo nie wytworzyły kwiatka.
Ja, jak mi za szybko wychodzą, to przykrywam je przerobionym kompostem. Nigdy nie wiadomo do ilu spadnie temperatura w nocy. Dwa lata temu gdy posadziłem rośny cebulowe przy ścianie domu, to jedna trzecia nie zeszła. Co więcej rosły tam już drugi rok i w doniczkach żeby szkodniki nie niszczyły cebul. A reszta (ok. 1/3 tego co zostało) kiedy były już dosyć duże i przyszedł mróz, to musiał je uszkodzić bo nie wytworzyły kwiatka.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 lut 2011, o 14:49
Witam,
Jestem bardzo początkująca. I mam pytanie. Kupiłam w tamtym tygodniu żonkile ładnie zakwitnięte. A teraz już mi wszystkie kwiaty zasychają. Wydaje mi się, ze za wcześnie. Nie miały za mokro ani za sucho, ale niczym nie nawoziłam. Czy tak szybko żonkile kupne przekwitają?
Pozdrawiam
Jestem bardzo początkująca. I mam pytanie. Kupiłam w tamtym tygodniu żonkile ładnie zakwitnięte. A teraz już mi wszystkie kwiaty zasychają. Wydaje mi się, ze za wcześnie. Nie miały za mokro ani za sucho, ale niczym nie nawoziłam. Czy tak szybko żonkile kupne przekwitają?
Pozdrawiam
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Kupiłaś kwitnące ale nie wiesz jak długo one już kwitły w sklepie. Być może kupiłaś je w ostatnich dniach ich kwitnienia.
Potwierdzam i dodam że nie warto kupować narcyzów z sklepu czy super marketów. Ponieważ mają słabe bulwy. Ja już też się natknąłem na takie, że przekwitły w trzy dni a potem zwiędły i zaczęły cebule gnić. Radzę kupić na jesień kilka ładnych cebul i posadzić je w listopadzie, chowając je przy tym w ciemnym i zimnym miejscu a potem na styczeń wyjąć. Ja tak robię zawsze z hiacyntami ale zawsze mam mały kwiat , nie wiem dlaczego .
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Chciałam dzisiaj przysypać moje cebulowe, ale ziemia zmarznięta.
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
U mnie w październiku u dwóch odmian pojawiły sie juz ale pąki kwiatowe, a sadzone były z koncem wrzesnia.... No ale to ze zaraz mróz przyszedl a zaraz potem śnieg, tak po tych pąkach narcyzów i ich lisciach nic nie zostało.... Teraz jak zagladam do ogródka to reszta narcyzów ladnie powypuszczała listki a po tych dwóch delikwentach nie widac nic a nic zeby miały zamiar ruszyc sie po tym ataku mrozu ;( Mam nadzieje ze nie przemarzły na dobreLocutus pisze:No u mnie wyłażą nad ziemię już w miesiąc po sadzeniu ? czyli w połowie listopada ? i tak sobie zimują.
Pozdrawiam!
LOKI
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
U mnie też nie wygląda zbyt ciekawie Pięknie wykiełkowały , ładnie wychodziły z ziemi a teraz po mrozach wyglądają jakby się cofnęły. Nie wiem , czy to ich odruch obronny czy już po nich
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
nie pozostaje chyba nam nic innego jak tylko cierpliwie czekac i modlic sie aby zakwitły