Moje zdobycze cz. I :))))
-
- 100p
- Od: 19 gru 2010, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje zdobycze cz. I :))))
Oj już widzę że to nie to samo ale chyba również bromeliowate?
- Wioleta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Justyno, nie wiem, jaka jest różnica, ale to na pewno nie to samo 
Co do kradzionego, to się z Tobą zgadzam

Co do kradzionego, to się z Tobą zgadzam

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Justynko masz rację, zarówno Bilbergia jak i Echmea należą do tej samej grupy roślin, czyli Bromelii.
Ale kwiatki te różnią się pod wieloma względami. Faktem jest jednak to, że obie są piękne. I obie to moje chciejstwa.
Niestety Bilbergię trudno jest spotkac w sklepach, a Echmeę widziałam przed Świętami w cenie prawie 50 zł.
Przekroczyło to możliwości mojego budżetu.
Ale kwiatki te różnią się pod wieloma względami. Faktem jest jednak to, że obie są piękne. I obie to moje chciejstwa.

Niestety Bilbergię trudno jest spotkac w sklepach, a Echmeę widziałam przed Świętami w cenie prawie 50 zł.
Przekroczyło to możliwości mojego budżetu.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
-
- 100p
Tak rzeczywiście w sklepach nie widziałam bilbergii a jak się okazało (patrz mój inny post) ma bilbergię bo zakwitła
mam w jednej doniczce 4 rozety a z 2 kwiaty. Nawiasem mówiąc ciekawe skąd teściowa ich tyle nabrała
bo od niej tego kwiatka dostałam. Może po przekwitnięciu wypuści bokiem rozetki tak jak guzamia? Tylko jak ją do ciebie dostarczyć
Echmea u nas też droga...

Echmea u nas też droga...
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Jesteś kochana, że pomyślałaś o Bilbergii dla mnie.
Na razie próbuję ją znaleźc i może w końcu gdzieś na nią trafię.
A Twoja niech sobie spokojnie i pięknie rośnie.

A Twoja niech sobie spokojnie i pięknie rośnie.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
To nie kliwia - tylko amarylis 

-
- 100p
To nie kliwia bo ma cebulkę, ale też nie amarylis. Mam amarylis na wcześniejszej foto. W innym wątku stwierdzono że to vallota. 

- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
A to całkiem prawdopodobne :P 100% pewności będziesz miec jak zakwitnie - jedno jest pewne kliwia to to nie jest na pewnojusty7 pisze:To nie kliwia bo ma cebulkę, ale też nie amarylis. Mam amarylis na wcześniejszej foto. W innym wątku stwierdzono że to vallota.
-
- 100p
Tak masz rację. Teraz siedzi w piwnicy i nic mu nie jest. Oczywiście ma światło. Mało podlewam.

17 to z pewnością Bilbergia. Z bromeliowatych to chyba tylko ona tak chętnie się mnoży i kwitnie jednocześnie na wielu odrostach w jednej doniczce. Roślina nie do zdarcia. A po przekwitnięciu faktycznie powinna się nieźle rozmnożyć

Roślinka z 1 fotki do pozazdroszczenia, ogromna, i tego kwiatu i zapachu zazdroszczę. To chyba Epiphyllum oxypetalum. Mam małą szczepusię, ale kiedy coś z tego będzie?

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
-
- 100p
Tak to tzw. Królowa jednej nocy. Ciekawe jaką masz szczepkę, bo słyszałam o różnych "podróbkach". U mnie jak stwierdzili znawcy oryginał
Na rezultaty wcale tak długo nie trzeba czekać jak mówią!Mi juz po 2 latach wydała 2 kwiaty co się zdziwiłam, bo mówiono, że po min. 5
Najważniejsze żeby roślina stale wypuszczała liście i te swoje pędy. Jak stoi w miejscu to trzeba zmienić warunki. Moja rosła jak szczypiorek na wiosnę stąd rezultaty. A najważniejsze - nie obcinać tych pędów choćby roślina nie wiem jak wyglądała brzydko, bo z nich wypuszcza kwiaty. Kto je obcinał żeby ładnie się zagęściła kwiatków szybko nie miał.
Jak nie wiedziałam co za cudo mam w kolekcji to mnożyłam tę roślinkę na potęgę i wymieniałam ze znajomymi na inne cudeńka
Niektórzy chyba myśleli że daję im jakiś chwast bo to takie pofalowane...brzydkie...
Teraz oczywiście jak ktoś chce listka na wymianę to proszę bardzo więcej roślinek więcej radości
Ale to na pw lub w innym wątku.

Na rezultaty wcale tak długo nie trzeba czekać jak mówią!Mi juz po 2 latach wydała 2 kwiaty co się zdziwiłam, bo mówiono, że po min. 5

Jak nie wiedziałam co za cudo mam w kolekcji to mnożyłam tę roślinkę na potęgę i wymieniałam ze znajomymi na inne cudeńka

Teraz oczywiście jak ktoś chce listka na wymianę to proszę bardzo więcej roślinek więcej radości

Prawdziwe cudo natury, jak patrze na takie kwiaty jak u ciebie znajduje usprawiedliwienie na mojego, naszego zielonego fiola