Przędziorki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p
Od: 10 cze 2010, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: alokazja

Post »

Czarodzieju dziękuję za pomoc.
Postaram się je na razie myć płynem a jeśli to nie przyniesie efektu zastosuje owy środek.
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

kiedyś moja alokazja miała 4 liście. dzisiaj został tylko 1 i niestety nie wygląda zbyt ciekawie, zwłaszcza że walczymy z przędziorkiem:

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ca ... 57cc8.html
wypuszcza jednak 1 lub 2 liście

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/169 ... 11ee8.html
w związku z tym mam kilka pytań.
1) czy nasiona w kolbie mimo iż ich nie "zapylałam" będą sie nadawały na wysianie tzn. czy coś z nich wyrośnie a jeśli tak to jak to zrobić, aby dać im jak najwięcej szansy na przeżycie?
2) co to właściwie jest bo kiedy uschły stare liście odsłoniły kilka takich narośli a ja nie mam pojęcia jaki to ma wpływ na roślinkę?

Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbc ... d3a8b.html
a tak przyziemnie to czy roślinka ma jeszcze szansę się odbić i rozrosnąć czy raczej tylko przedłużam jej żywot, który zmierza ku końcowi?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będzie rosła, wybijają nowe liście więc jest dobrze, te punkty na dole to miejsca z których mogą wybić również młode liście ew. korzenie zależy od rośliny, nie zasypuj ich ziemią, po dojrzeniu kolby zetnij ją a nasiona wysyp na ziemię nie zasypując ich same wzejdą, kolba osłabia bardzo roślinę więc na przyszłość nie pozwalaj jej na zawiązywanie się. :wink:
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

hmm.. z tymi nasionkami to pewnie nic nie będzie, bo są jakby puste w środku, więc niepotrzebnie narażałam roślinkę na osłabienie :?
mogę odciąć tą kolbę czy czekać aż sama uschnie?
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli zdarzy się tak, iż wszystkie listki uschną, nie wyrzucaj rośliny. Ona wyrasta z takich bulwek z ziemi. Wykop je, delikatnie oczyść i posadź w nową, dobrą ziemię. Zacznij niewiele podlewać.
Z moją tak zrobiłam i zobacz jak urosła
Obrazek
Jak ją kupowałam miała cztery liście. ;:108
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
Asiula5432
50p
50p

Post »

ojej ile liści :shock: małe jest prawdopodobieństwo, że ja wyhoduję taką ogromną alokazję, ale zawsze warto prubować :) liczę jednak na to, że nie doprowadzę jej do totalnego upadku :oops: ostatni liść nie wygląda źle, myślę, że sobie poradzi :D
Pieterek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 15:30

Re: Przędziorki na mieczykach

Post »

Nie wypróbowałem tego sposobu ale sprubuj posypać ziemię cynamonem nie jestem stuprocentowo pewien ale czytałem że cynamon jest dobry na szkodniki i grzyby
Przepraszam za niepewność ;:96
hudson
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lip 2010, o 08:59

Re: Przędziorki na mieczykach

Post »

Kup talstar i opryskaj nim kwiaty daj trochę wyższą niż zalecana dawkę tzn a o jakieś 10-20% do tego na na opryskiwacz kilka kropel płynu do mycia naczyń jako adiuwant wtedy twoje rośliny będą dłużej chronione przez środek
sj410
200p
200p
Od: 17 sie 2009, o 18:47

Alokazja i wełnowiec

Post »

Witam.
Moja alokazja chyba choruje. Jakiś czas ładnie rosła ,wypuściła nawet dużego liścia (30 cm)
Wydaje mi się, że coś ją atakuje ale nie wiem co.

Obrazek

Mączysty nalot na liściu.

Obrazek

A to spód liścia.
Obrazek

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Hania.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Alokazja

Post »

Alokazję najczęściej atakują przędziorki i wełnowce. Jeśli to wełnowce, a tak mi się wydaje, to czeka Cię batalia :wink:
Odizoluj roślinkę, bo te paskudy łatwo się roznoszą. Mechanicznie możesz próbować zwalczać, ale przy tej ilości, to chyba lepiej od razu zastosować chemię. Najskuteczniejszy Bi58. Tylko, że nie nadaje się do pryskania w domu. Dość toksyczny. I pryskanie trzeba po 1-2tyg powtórzyć.
Jednak pewności nie mam, czy to ten szkodnik.
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Post »

Ja też mam pytanie odnośnie alokazji.
Dostałam alokazję olbrzymią , ma na razie tylko dwa liście, chciałabym się nią dobrze opiekować ale niestety znalazłam tylko zdawkowe informacje, jeśli ktoś ją ma to bardzo proszę o porady jak ją uprawiać.

Pozdrawiam Jola :)
Mania09
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 wrz 2011, o 10:20

Post »

a moja alokazja taka sama jak w 1 poscie "stoi w miejscu" mam ja już chyba miesiąc czasu i nic jeszcze nie wypuściła ?? to normalne czytałam , ze szybko rosną , ale w przypadku mojej to się nie sprawdza :roll: czy takie plamki na lisciu w 2 miejscach to wynik przechłodzenia ?? bo wyczytałam, ze nie lubią gdy temp spada poniżej 16 st C lubią ciepło i dużą wilgotność powietrza najlepiej postawic ja na 2 podstawce w ktorej umiescic keramzyt , ktory cały czas bedzie mokry zwiekszy to znacznie wilgotnosc wkoło rośliny do tego spryskiwanie i wilgotna gleba, ale bez przesady bo mozna ja przelac a wtedy zginie
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Post »

Mania09 dzięki za odpowiedź, będę się starała ale nie wiem jak to będzię, bo w takim przypadku mam tendencję do przedobrzenia, muszę się pilnować :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”