Cebula szalotka, perłowa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: dymka cebuli szalotki, perłowej, kartoflanki-gdzie dostać?

Post »

Sprawdziłam ten link, ale niestety piszą że na 2011 już wyprzedane te cebule piętrowe.
beta78
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 wrz 2009, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zielona_Aniu, faktycznie już wyprzedane cebulki :( nie zwróciłam na to uwagi, pierwszy raz widziałam takie cudo, a nie zamierzając kupować po prostu nie patrzyłam na cenę ani dostępność. Ale jak nie znajdziesz gdzieś indziej to może w przyszłym roku...
A co masz na myśli "dawniej uprawiane warzywa" ? Jak szczególnie odmiany Cię interesują? Jak gdzieś w sieci wpadną mi w oko to dam cynk:)

Materko, ja tez pierwszy raz widzę taką cebulę, najbardziej podoba mi się w niej to, że potrafi się z roku na rok przemieszczać :) szkoda tylko ze tak powoli - 30 cm na rok :D
Beata
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, ano to takie moje skrzywienie ogrodnicze, chciałabym mieć to, co w ogródkach uprawiano dawnymi czasy, w tym roku zaczęłam gromadzić zapomniane warzywa, jak kapusta morska, marek kucmerka, groszek bulwiasty, świerząbek bulwiasty. A z cebulowych to szukam oprócz cebuli wielopiętrowej (cebula egipska), jeszcze czosnek wężowy (rokambuł). No a z innych to Bunium bulbocastanum (kasztanki ziemne), szczaw tarczolistny (szpinak rzymski). Łatwo nie będzie, ale bardzo mnie cieszy że coraz więcej osób angażuje się w poszukiwania i pomoc w zdobywaniu materiału roślinnego w każdej postaci :)
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Aniu, swoje lata niemałe mam, pierwszą połowę życia mieszkałam na wsi, uprawa różnych roślin nie jest mi obca, ale o tych, o których Ty piszesz, słyszę pierwszy raz. Bardzo to wszystko ciekawe i życzę Ci zebrania jak najpełniejszej kolekcji. Myślę, że będziesz relacjonować na Forum swoje osiągnięcia w tym zakresie.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, mam nadzieję że uda mi się dopiąć celu. Zdobyte rośliny i ich zastosowanie kulinarne będę stopniowo przedstawiać, póki co mam tylko pojedyncze okazy albo siewki, czy nasiona więc trzeba poczekać. A że większość osób nie słyszała o tych roślinach, to mnie nie dziwi, ale w XIX wieku pisano o nich w każdej niemal książce poświęconej uprawie warzyw. Potem część z nich zanikła w uprawie, ze względu na pracochłonność zbioru i inne czynniki (głównie ekonomiczne), o czym dużo by pisać, ale nie w tym wątku :)
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, chętnie poczytałabym o tym, gdybyś założyła taki wątek - chyba, że przegapiłam już istniejący :oops:
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piszę o tym czasem w moim wątku ogrodowym, gdzie przemycam wiadomości z historii upraw, a także w wątku kuchennym, gdzie staram się pokazać np. zastosowanie dzikich roślin jadalnych. Ponieważ jeszcze nie mam się czym pochwalić, jeśli chodzi o materiał roślinny, to nie założę osobnego wątku. Póki co gromadzę dawną literaturę i rozszyfrowuję dawne nazwy roślin jak np. płodzist albo tatareczka :D
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Tatareczka? Pamiętam z dzieciństwa fragment pioseneczki "Biegł pies przez owies,suka przez tatarkę...". Wiem, że pytałam wtedy swojego dziadka, co to jest. Dziadek [ur. w 1905 r.] też nie bardzo wiedział, ale wyjaśnił mi, że to coś w rodzaju gryki z przeznaczeniem na kaszę.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tatarka to gryka (Fagopyrum tataricum) , a tatareczka to szczypiorek :)
MietkaCh
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 paź 2008, o 08:53

Post »

Witam
Nasiona szalotki toto kupiłam wczoraj w OBI.
Pozdrawiam
Mietka
sirrah
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 23:47

Post »

Ja wczoraj kupiłam szalotkę w tesco. Część cebul jest całkiem, spora część mała.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

A ja kupiłam szalotkę w Polo Markecie. Cebulki polskiego producenta, jest więc szansa, że coś z nich wyrośnie.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Dostałem wczoraj cebulki :heja tylko chyba nie jest to szalotka, ma dosyć duże cebulki i wydaje mi się że jest ostrzejsza, może to kartoflanka....

Obrazek

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Adrianie, dostałam od Fizola trochę cebulek kartoflanek...są wielkości ok 50 gr może trochę większe i są bardziej podłużne niż okrągłe....a kolor łuski jest taki czerwonawo-ceglasty.
Pozdrawaim
Joanna
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Pelasiu, wg książki "działka moje hobby" w opisie o kartoflance czytam "Kartoflanka tworzy gniazda, składające się z kilkunastu sztuk cebulek kształtu kulistego, nieco spłaszczonych, barwy żółtej lub czerwonej" ale z tymi cebulami zamieszania ;:14 ;:14 ;:14 dobrze że mam kilka tej odmiany "toto" będę ją rozmnażał i miał pewność że to szalotka :D choć moja powyższa wcale nie wykluczone że też jest szalotką/kartoflanką.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”