Majkowy zielony dom i .....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i .....

Post »

Ja również mogę przyjąć tych żółtych lilii :heja jak tak bardzo się rozrastają może coś w zamian chcesz . Czy masz może sadzonki tego wieczornika ,bo ja dostałam nasionka a jak je teraz wysieję to nie wiem czy w tym roku będę podziwiać i wąchać jego kwiaty . Może chcesz coś w zamian tego czego nie masz
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Lilie do wzięcia w ilościach hurtowych :;230 wieczornik na pewno się wysiał i rósł sobie pod śniegiem bo miejscami widzę sadzonki, jedne większe inne mniejsze, wysiany teraz może by i zakwitł ale mizernie i późno. Jak tylko ziemia rozmarznie i zrobi się cieplej to będę wybierać sadzonki wieczornika. A co bym chciała-nie wiem, muszę dokładniej połazić po Twoim ogrodzie bo powiem szczerze że większość ogrodów już mi się pomyliła, wiem że Basia ma czereśnię a Ty dużo róż, aha Tosia czy Ela /tak ma na imię Tosia?/ ma oczko wodne. Muszę iść na przeszpiegi. :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Maju szpieguj i notuj ;:108 masz czas
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Maju - ale wsiąkłaś na całego! Też to przeżywałam na początku, kiedy znalazłam to forum. Nie mogłam zapamiętać co jest u kogo i kto jest kto :D Wszystko mi się podobało, a co gorsza, wszystko wydawało mi się ładniejsze od mojego ogrodu. Co parę dni miałam coraz dziksze pomysły na przebudowę rabatek :;230
Na szczęście z czasem się uspokoiłam i teraz tylko mam lekkie oczadzenia na punkcie ... czegoś :D Lilii, 'westerlanda', irysów, tulipanów, azalii pontyjskie, poziomek :D
Maju, Twój ogród jest zachwycający przez ową bujność i żywotność. Jest ogrodem wiejsko-wakacyjnym w njlepszym znaczeniu. Na nic Ci moje rady i gęgania o kompozycji . Nie dla Ciebie wysublimowane zestawy i rozważania co do czego pasuje. Maju - Ty masz ogród hamakowy, czyli taki który żyje własnym życiem, a Ty tylko siup do hamaczka. Tylko pozazdrościć :D
Sama nie wiem, czy w takiej sytuacji przydadzą Ci się namiary do Danusi... a co tam, podam! Ponieważ zamieszczanie zewnętrznych adresów jakoś tam obciąża serwer forum, to powiem Ci tylko, żebyś na googlach wklepała słowo: Gardenarium. I to jest stronka Danusi Młoźniak, która zakłada ogrody :D Swój własny też.

Maju - a bzy to bym oczyściła od dołu, bo i tak są łysawe - wtedy więcej światła dostanie się na tę stonę ogrodu. Poszukałabym roślin o złotych listkach, które rozjaśnią ten cieniaszek - na przykład złote tawułki japońskie. Starałabym się je przycinać lekko na kulki, coby uspokoić ten rozedrgany busz. Parzydła, tawułki astilbe, hosty, bergenie, żurawki tylko złote. Może hortensję, ale najlepiej białą 'Anabelle' - ona nie przemarza, bo kwitnie na pędach jednorocznych.
Ale tylko gdyby Ci sie chciało, bo i tak jest fajnie :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Urszulko, dzięki że wpadłaś i pochwaliłaś mój ogród. ;:180 Co do tego miejsca to ono było fajne, przy zgarnianiu śniegu z placu przeorali mi prawie cały trawnik, dzisiaj zauważyłam że nawet świerk serbski jest uszkodzony, no i muszę coś z tym bałaganem zrobić. Skoro trawki nie ma to pokuszę się o zasadzenie jakichś 'badyli' jak to określają moi panowie. A te bzy to mój M. podcina od dołu bo nie widzi na ulicę ale jak zaczynają nowe odrosty wyrastać to już ich nie ruszy bo to jak będą większe i tak w kółko. ;:125
Muszę coś wymyślić bo nie mogę patrzeć na to pobojowisko. ;:110
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Witaj Majeczko, muszę przyznać, że masz piękne róże, na takie okazy to ja się chyba nie doczekam.
Imponujące pnącza, widać , że dobrze im u Ciebie. Pięknie kwitnie milin, ale powiedz proszę czy nie jest zbyt ekspansywny u Ciebie?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj pamelo wśród zieleni i kwiatów. :wit
Doczekasz się, nawet nie zauważysz kiedy takie wielkie porosną. :uszy
Milin tak samo jak winobluszcz miał za zadanie obrosnąć ile się da i wcale nie przeszkadza że wszedł na dach. Powiem że od kiedy pnącza wlazły na dach przestał śnieg gwałtownie zjeżdżać z dachu urywając zawsze rynny, teraz trzyma się pędów i czeka cierpliwie aż roztopi się. ;:108
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Majeczko,
najpierw pochwalę jeszcze raz pole liliowe! ;:138 ;:138 ;:138
Naprawdę robi wrażenie! Niesamowite, że tak się rozrasta, musi im tam pasować gleba i cała reszta! :uszy
Gdybyś chciała pozbyc sie kilku cebulek, to ja chętnie przygarnę ;)

Co do pomysłów na rabatę pod bzy. Kilka propozycji ode mnie :D
W półcieniu ładnie rosną zawilce japońskie, są bezproblemowe i długo kwitną, różowe i białe.
Masz tam dużo miejsca, więc można by dosadzić jeszcze kilka bukszpanów ciętych w kule, lub trzmieliny zimozielone.
Utworzą zielone ramy tej rabaty i będzie dekoracyjnie cały rok.
Do tego ewentualnie krzew hortensji bukietowej lub drzewkowatej.
I zawilce i hortensja będą ozdobne późnym latem i jesienią, kiedy inne kwiaty przekwitną.
Wątek hortensjowy http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 18&t=38237
tylko uwaga, głowa boli od różności odmian i kolorów! ;:7
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Pospacerowałam kolejny raz po Twoim ogrodzie, tonie w kwiatach i zieleni. Wiem, że nie od razu wszystko tak pięknie wygląda wiec uzbrajam się w cierpliwość.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21

Post »

Czy to jest zawilec japoński, Ewo? Chyba tak. :D Dzięki Wam dowiaduję się ile mam roślinek nieznanych mi z nazwy! Ten zawilec bardzo się rozrasta, rośnie u mnie w pełnym słońcu - już wiem gdzie go przesadzić. ;:65
Obrazek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ten zawilec to kolejny terrorysta w ogródku :) wykopywałam je przygotowując rabatę pod rh. Wkopałam się conajmniej pół metra wgłąb ziemi, wszystkie rośliny z korzeniami udało się usunąć, a mimo to zawilec wylazł po paru miesiącach :) chyba dam mu na razie spokój.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też ma z nim takie doświadczenia. Chyba jednak zbyt ekspansywny jak na moją niewielką przestrzeń ;:223
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie mógłby rosnąć nie miałabym nić przeciwko gdyż mi się podoba oczywiści zawilec . Mam takie niskie białe tez slicznie wyglądają jak kwitną
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”