Petunia z nasion Cz.1
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Petunia z nasion
To zależy przede wszystkim od warunków, jakie im zapewnisz. Jeśli mają dużo Słońca, to myślę, że po 2-3 tygodniach już powinny mieć dobrzez rozwinięte listki właściwe. Brak wystarczającej ilości światła opóźnia ten proces. Z tego, co wiem, to siewki powinno się odkrywać po wykiełkowaniu. A temp. 15-18 (mniej więcej, ja swoje wyniosłam do 10, zobaczymy, co z nimi będzie ).
Dzięki Dyshia. Niestety nie mam południowych okien . Przeniosę je w chłodniejsze miejsce, gdyż teraz przebywają w 21 stopniach.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 paź 2006, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a ja chciałam zapytać czy można petunie siać po nasionku do doniczki bo dostałam nasionka otoczkowane i potem nie pikować czy lepiej wsadzić wszystkie w jeden większy pojemnik i potem pikować do mniejszych, będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam, Agata
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem, co to znaczy, że nasionka są otoczkowane, ale na pewno nie można pominąć pikowania. Petunie się powinno pikować dwukrotnie, gdyż w przeciwnym razie nie rozrośnie im się odpowiednio korzeń.
-
- 100p
- Od: 12 cze 2010, o 13:08
Ja posiałam petunie z nasion zebranych w zeszłym roku i 1 paczkę kupionych. Te zabrane szybciutko mi wykiełkowały , a te kupione wcale .
Pozdrawiam Ewa
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
No to ja już wiem jaki błąd popełniłem przy wysiewie petunii , pojemnik z wysianymii petuniami był w pomieszczeniu z zbyt dużą temperaturą... Chyba już podaruje sobie przygodę z nimi... .
Gratuluję . Podrzuć kawałek rozsady .Dyshia pisze:Moja mieszanka za 9 zł wykiełkowała w 100%
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- pomidorowa
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lut 2011, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich
Dziś po raz pierwszy wysiałam petunię. Mam nadzieję, że wykiełkuje cokolwiek z tego
Mam też pytanie do bardziej doświadczonych:
czy tą ziemię z nasionkami trzeba podlewać??
Wiem, że to może głupie, ale nie chce ich 'zalać' przez swoją nadgorliwość...
Pozdrawiam
Ania.
Dziś po raz pierwszy wysiałam petunię. Mam nadzieję, że wykiełkuje cokolwiek z tego
Mam też pytanie do bardziej doświadczonych:
czy tą ziemię z nasionkami trzeba podlewać??
Wiem, że to może głupie, ale nie chce ich 'zalać' przez swoją nadgorliwość...
Pozdrawiam
Ania.
Lubię patrzeć jak rośliny się puszczają..
Pozdrawiam - Ania.
Pozdrawiam - Ania.
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
jak każde roślinki trzeba podlewać ale jeśli boisz się przelanie to je zraszaj delikatnie a ja do chwili wykiełkowania każdych nasionek nakrywam pojemniczki folia i one wtedy mają cieplutko i szybciej wschodzą a po za tym folia trzyma wilgoć
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
Ja wysiałam kilka odmian Petunii stojącą , zwisającą , typu Surfinia oraz Bicole. Pierwsze dwie odm. wysiałam 15.01 (foto 1-2), dwie kolejne odmiany (foto 3 szklarenka) wysiałam 12.02
,
,
Pozdrawiam Dana
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
Moje wysiane 14 stycznia wyglądają jak te twoje z lutego. Dziś kupiłam nasiona petunii zwisającej chyba poczekam aż przejdą te mrozy i posieje.
pozdrawiam Gocha
Hej:) Na parapecie trzymam wiele nasionek m.in. petunię. Mam dość szeroki parapet, od strony południowej czyli wiecznie nasłoneczniony (szer. ok. 40 cm), drewniany, ogrzewany przez grzejnik tylko od strony "pokojowej" - bezpośrednio pod oknem jest zatem nieco chłodniej. Moje nasionka kiełkują pod osłonami (ruszyły już po czterech dniach!!, w miejscach nagrzewanych przez parapet, następnie po wykiełkowaniu przesunęłam je w stronę okna. Różnica w temperaturze jest minimalna, ale jest. I tu zauważyłam coś dziwnego - wszyscy wszędzie radzą, aby natychmiast po wykiełkowaniu nasionek zdjąć z nich pokrywy. Tak zrobiłam, ale wschodzące maluszki jakby zmarniały. Dlatego zaryzykowałam i przykryłam je szczelnie pokrywą NA całą NOC. - rankiem zastałam roślinki w doskonałym stanie jak to więc jest z tymi osłonami i zmniejszaniem temperatury? Dlaczego - skoro robię wbrew zaleceniom, tj nie obniżam znacznie temperatury i nie rezygnuję z osłon - moja petunia wydaje się mieć doskonale??
Sama już nie wiem co robić.. mam możliwość wynieść młode petunie do znacznie chłodniejszego pomieszczenia - ale boję się że tam z kolei będzie im za zimno (ok. 14 - 18 stopni) no i pokój ten znajduje się od strony północnej, promienie słoneczne nie docierają tam wcale.
Sama już nie wiem co robić.. mam możliwość wynieść młode petunie do znacznie chłodniejszego pomieszczenia - ale boję się że tam z kolei będzie im za zimno (ok. 14 - 18 stopni) no i pokój ten znajduje się od strony północnej, promienie słoneczne nie docierają tam wcale.
-
- 100p
- Od: 5 lis 2010, o 10:02
Moje petunie wykiełkowały bardzo szybko i za chwilę rozwiną im się liście właściwe. Wtedy je popikuję. Wysiałam tak "szczyptę" nasionek - to jest moja miarka do siewu w tym roku ;-)
Kiedyś wysiewałam petunie i miały być zwieszające, ale wyrosły takie stojące. Nasiona mam z PNOSu, czy ktoś już siał takie w tamtym roku i powie mi jakie z tych nasiona wyrosły kwiaty?
Kiedyś wysiewałam petunie i miały być zwieszające, ale wyrosły takie stojące. Nasiona mam z PNOSu, czy ktoś już siał takie w tamtym roku i powie mi jakie z tych nasiona wyrosły kwiaty?
Pozdrawiam
Magdalenka
Magdalenka