Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Wydaje mi się, ze możesz przedobrzyć
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też myśle, że teraz to już można przedobrzyć. Chyba, że to była ziemia nie uprawiana-ugór.
Teraz to można kompostem, gnojówką z pokrzyw. To są słabsze nawozy, które można dawać w ciągu całego sezonu, kompost dobrze rozłożony bo nie dojrzały też nie jest dobry- ponoć zabiera roślinom azot z gleby.
Teraz to można kompostem, gnojówką z pokrzyw. To są słabsze nawozy, które można dawać w ciągu całego sezonu, kompost dobrze rozłożony bo nie dojrzały też nie jest dobry- ponoć zabiera roślinom azot z gleby.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma co ryzykować. Lepsze będzie nawożenie pogłówne już w trakcie wegetacji roślin jak pisze Suzana
Pozdrawiam, Monika
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Może się powtarzam, ale ja pod pomidory chce przekopać trawnik. I dlatego zależy mi żeby tą grządkę przygotować jak należy. Więc myślę, żeby, właśnie w rowki zakopać gołębi nawóz, a potem rozsypać dolomit i delikatnie wymieszać
go z wierzchnią warstwa gleby. Co Wy na to?
Pozdrawiam
Joanna
go z wierzchnią warstwa gleby. Co Wy na to?
Pozdrawiam
Joanna
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Przekop jak najwcześniej i posyp dolomitem. Nawozu nie umieszczaj bardzo głęboko, chociaż pomidory na pewno go znajdą.
Ja do tej pory stosowałem obornik przed sadzeniem, dwa lata temu w dołki, w poprzednim roku przekopując na całej powierzchni, kiedyś nawet posadziłem pomidory na trawie - ugorze zlikwidowanym dzień przed sadzeniem i też urosły
Jednak miałem trochę z nimi kłopotów w trakcie sezonu, głównie z poczatkowym niedoborem a potem nadmiarem azotu i późniejszymi niedoborami różnych składników.
Obecnie stanowisko na większość krzaczków mam już przygotowane jesienią, przekopany obornik i nawóz wapniowy rozsypany tuż przed zimą. Zobaczymy czy będzie różnica i jaka.
Ja do tej pory stosowałem obornik przed sadzeniem, dwa lata temu w dołki, w poprzednim roku przekopując na całej powierzchni, kiedyś nawet posadziłem pomidory na trawie - ugorze zlikwidowanym dzień przed sadzeniem i też urosły
Jednak miałem trochę z nimi kłopotów w trakcie sezonu, głównie z poczatkowym niedoborem a potem nadmiarem azotu i późniejszymi niedoborami różnych składników.
Obecnie stanowisko na większość krzaczków mam już przygotowane jesienią, przekopany obornik i nawóz wapniowy rozsypany tuż przed zimą. Zobaczymy czy będzie różnica i jaka.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Kontakt:
Dzięki ..tak właśnie zrobię...a z tym obornikiem jetem ostrożna ,ponieważ wiem ze gołębi może spalić rośliny, dlatego chcialam sie upewnić co do zastosowania go
Pozdrawiam
Joanna
aha ,a może można taki gołebi obornik taż sypać bezpośredno do dołka ,a potem go przysypać ziemią?
Czy już może przesadzam
Pozdrawiam
Joanna
aha ,a może można taki gołebi obornik taż sypać bezpośredno do dołka ,a potem go przysypać ziemią?
Czy już może przesadzam
Mam pytanie, w zeszłym roku w całym foliaku przekopałam obornik, chciałam punktowo w tym roku dla pomidorków, ale niestety, M mówi ,że nie można bo przedobrzę.Co o tym myślicie?
Mam dolomit, dodam popiołu z kominka, ale czy wystarczy im azotu?
Mam dolomit, dodam popiołu z kominka, ale czy wystarczy im azotu?
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Aniu, wystarczy, Mąż dobrze Ci radzi.
Jab będzie mało azotu to nic prostrzego - gnojówka z pokrzyw wszystko załatwi.
Jab będzie mało azotu to nic prostrzego - gnojówka z pokrzyw wszystko załatwi.
Pozdrawiam, Monika
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
Nadmiar azotu nie jest wskazany z uwagi na nadmierny rozwój wegetatywny (wybujałe listowie).
Pomidory potrzebują zwiększonego nawożenia potasowego, szczególnie w późniejszym okresie kształtowania i dojrzewania owoców.
Pomidory potrzebują zwiększonego nawożenia potasowego, szczególnie w późniejszym okresie kształtowania i dojrzewania owoców.
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
R.O.D. Jelonek k. Poznania
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Ponadto nie wiem czy ktoś już to pisał, ale dolomitu nie miesza się z nawozami azotowymi - zatem i obornikiem.
pozdrawiam Ewa
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam dzięki za wskazówki!
Witam.
Wiem, że prawdopodobnie już wcześniej było o tym, ale może ktoś mi podpowie kiedy najlepiej zacząć stosować potas? Można go kupić np. w sklepie ogrodniczym? I jeszcze jedna sprawa, wcześniej czytałam o nawożeniu dolistnym (mam nadzieję, ze niczego nie pomyliłam). Na czym to polega?
Dziękuję za wszystkie wcześniejsze porady.
Pozdrawiam.
Wiem, że prawdopodobnie już wcześniej było o tym, ale może ktoś mi podpowie kiedy najlepiej zacząć stosować potas? Można go kupić np. w sklepie ogrodniczym? I jeszcze jedna sprawa, wcześniej czytałam o nawożeniu dolistnym (mam nadzieję, ze niczego nie pomyliłam). Na czym to polega?
Dziękuję za wszystkie wcześniejsze porady.
Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
Wiem ,że są specjalne mieszanki nawozów do pomidorów ,tam właśnie jest potas i inne składniki typowo pod pomidory...
Ale czy jest sam potas dostepny jako nawóz ? Nic mi o tym nie wiadomo....ale są tu fachowcy...sama jestem ciekawa opowiedzi
Pozdrawaim
Joanna
Ale czy jest sam potas dostepny jako nawóz ? Nic mi o tym nie wiadomo....ale są tu fachowcy...sama jestem ciekawa opowiedzi
Pozdrawaim
Joanna