Majkowy zielony dom i .....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Majkowy zielony dom i .....
Basiu kwitnie na młodych odgałęzieniach od starych czyli trzeba starych żeby kwitł na młodych a jak mocno się go przytnie to będzie miał mało tych młodych bo z czego wyrosną. Młode gałązki dyndają bo on ma taki sposób rośnięcia, najpierw wypuszcza młode na boki a potem na tych młodych kwitnie.
Maju piękne zdjęcia z milinem zaserwowałaś -cudny,ale to pole żółtych lilii to mi odebrało mowę.Masz już tylu pomocników,że nie mam odwagi też zgłosić pomoc Ale żółte jest takie piękne.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
-
Zapraszam, zapraszam ja będę kopać a Kopciuszki przebierać bo to jest mordęga. Przerabiałam w zeszłym roku ale tylko naokoło a było tego 5 wiader a ile będzie z całości sama myśl mnie załamuje. A muszę je wykopać bo gęsto że nie ma gdzie stanąć.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Majko, uwielbiam takie domy, obrośnięte zielenią.
Miałam nawet już trójklapowca przyssanego z lekka do ściany,
ale niestety, przez prace remontowe, trzeba było go ściąć.
Nie wiem, czy w przypadku ocieplonych ścian nie trzeba będzie przymocować jakiejś siatki,
by ciężar pnączy nie oderwał części ocieplenia.
Jestem też pod urokiem starych, dorodnych drzew
i róż, takich rozrośniętych, rozkwieconych, chyba masz zaciszny ogród.
Łany kwitnących lilii są bardzo piękne, nie wiem, czy zmiany będą na lepsze, są konieczne???
Rozumiem, że chcesz czymś uczcić przyjście wnuczki na świat,
dla pozostałych już coś posadziłaś z odpowiednim imieniem????? :P
Ja szukam czegoś dla Flipa
Miałam nawet już trójklapowca przyssanego z lekka do ściany,
ale niestety, przez prace remontowe, trzeba było go ściąć.
Nie wiem, czy w przypadku ocieplonych ścian nie trzeba będzie przymocować jakiejś siatki,
by ciężar pnączy nie oderwał części ocieplenia.
Jestem też pod urokiem starych, dorodnych drzew
i róż, takich rozrośniętych, rozkwieconych, chyba masz zaciszny ogród.
Łany kwitnących lilii są bardzo piękne, nie wiem, czy zmiany będą na lepsze, są konieczne???
Rozumiem, że chcesz czymś uczcić przyjście wnuczki na świat,
dla pozostałych już coś posadziłaś z odpowiednim imieniem????? :P
Ja szukam czegoś dla Flipa
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
Witaj elsi-Elżbietko w moich zielonych progach.
Co do winobluszczu na ociepleniu to niestety nic nie wiem i nic nie podpowiem ale tak na babski rozum, jeżeli ocieplenie jest oprócz kleju przyczepione takimi specjalnymi kotwami do styropianu to powinno wytrzymać. Winobluszcz raczej idzie do góry i na boki i nie odstaje od ściany więc wiatr nie powinien go odrywać.
Mój ogród raczej nie jest zaciszny bo od północy rosną tylko dwa wielkie dęby, reszta jest jeszcze mała i wiatry północno-zachodnie i północno-wschodnie szaleją i to dość mocno. Tak wygląda granica północna, cała odsłonięta.
A na dodatek niedawno dowiedziałam się że przez ten nasz teren za płotem ma przebiegać droga szybkiego ruchu łącząca autostradę z Drogową Trasą Średnicową /Ślązacy wiedzą o czym mówię/ a te wszystkie maleństwa nie chcą szybciej rosnąć.
Za tymi brzózkami rosną róże i chyba będę musiała posadzić tam jakieś iglaki żeby odgrodzić się od tej drogi tylko jakie rosną szybko i do tego w cieniu.
Łany lilii są za gęsto i dla lepszego kwitnienia trzeba je wykopać i posadzić w inne miejsce luźniej.
Dla najmłodszej wnusi ma być clematis Barbara, dla 4-ro miesięcznej wnusi róża Martha, wnuk Wojtek zamiast cisu ma posadzoną jabłonkę chociaż cisów mam kilkanaście i nawet sadziłam w zaszłym roku 10 szt ale dla Dawida nic nie znalazłam, 8 lat temu posadziłam szpaler jałowców ale wzrostowo zawsze przyrównuje się do tej sosny która go już dawno przerosła.
a to jałowce równolatki Dawida
O roślinie o nazwie Filip jeszcze nie słyszałam.
Co do winobluszczu na ociepleniu to niestety nic nie wiem i nic nie podpowiem ale tak na babski rozum, jeżeli ocieplenie jest oprócz kleju przyczepione takimi specjalnymi kotwami do styropianu to powinno wytrzymać. Winobluszcz raczej idzie do góry i na boki i nie odstaje od ściany więc wiatr nie powinien go odrywać.
Mój ogród raczej nie jest zaciszny bo od północy rosną tylko dwa wielkie dęby, reszta jest jeszcze mała i wiatry północno-zachodnie i północno-wschodnie szaleją i to dość mocno. Tak wygląda granica północna, cała odsłonięta.
A na dodatek niedawno dowiedziałam się że przez ten nasz teren za płotem ma przebiegać droga szybkiego ruchu łącząca autostradę z Drogową Trasą Średnicową /Ślązacy wiedzą o czym mówię/ a te wszystkie maleństwa nie chcą szybciej rosnąć.
Za tymi brzózkami rosną róże i chyba będę musiała posadzić tam jakieś iglaki żeby odgrodzić się od tej drogi tylko jakie rosną szybko i do tego w cieniu.
Łany lilii są za gęsto i dla lepszego kwitnienia trzeba je wykopać i posadzić w inne miejsce luźniej.
Dla najmłodszej wnusi ma być clematis Barbara, dla 4-ro miesięcznej wnusi róża Martha, wnuk Wojtek zamiast cisu ma posadzoną jabłonkę chociaż cisów mam kilkanaście i nawet sadziłam w zaszłym roku 10 szt ale dla Dawida nic nie znalazłam, 8 lat temu posadziłam szpaler jałowców ale wzrostowo zawsze przyrównuje się do tej sosny która go już dawno przerosła.
a to jałowce równolatki Dawida
O roślinie o nazwie Filip jeszcze nie słyszałam.
Jałowce tworzą imponujący szpaler, a zarazem parawan. Widzę opalanie się przed nimi na leżaczku.
Pozdrawiam Krystyna
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
MAJU nie zazdroszczę Ci przedłużenia DTŚ-ki przy domu . Zatrują Ci całe powietrze tymi spalinami i ten ciągły hałas
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Maju Przeczytałam cały Twój wątek i jestem pod wrażeniem . Po prostu przepięknie. Będę częstym gościem w twoim ślicznym ogrodzie. Pozdrawiam Agnieszka
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Mam dla Ciebie Filipka, w dodatku złotego
Cyprysik lawsona "Filip's Golden Tears" Nazwa łacińska: Chamaecyparis lawsoniana "Filip's Golden Tears"
Cyprysik lawsona "Filip's Golden Tears" Nazwa łacińska: Chamaecyparis lawsoniana "Filip's Golden Tears"
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
ŁAŁ takiego pięknego fFilipka też zaprosiłabym do ogródka urodna bestyjka jak panna mloda z trenem . No widziałam go u Żurka wys. 80-90 koszt 90 zeta
-
Witam agatka123-Agnieszka w zielonym buszu , wpadaj zawsze kiedy masz ochotę, każdy gość jest mile widziany.
Krysiu z tym leżaczkiem to dopiero po południu bo jałowce rosną od południa i długo jest cień ale za to skutecznie odgradzają od ulicy.
Jadziu tę drogę budują już od 30 lat /słownie trzydzieści/ i chyba było już kilkanaście projektów jej lokalizacji, ten opisany wyżej to ten najnowszy i najnowsza wiadomość że cała ta inwestycja za płotem jest zamrożona na 5 lat. Jak tak dalej będą ją budować to prędzej mnie pochowają na 'górce' niż doczekam się tej drogi. Jeszcze przed budową muszą do nas wystąpić z prośbą o sprzedanie im tego gruntu i zawsze idzie to przedłużać i odwoływać się. A hałas to jest największy nie z nowej drogi , z autostrady słychać szum całą dobę, tylko z dziurawej ulicy gdzie na każdej studzience tak trzaskają wielkie auta że czasami myślę że to jakiś wypadek, do tej ulicy mam od płota chyba ze 100m a może mniej.
Krysiu z tym leżaczkiem to dopiero po południu bo jałowce rosną od południa i długo jest cień ale za to skutecznie odgradzają od ulicy.
Jadziu tę drogę budują już od 30 lat /słownie trzydzieści/ i chyba było już kilkanaście projektów jej lokalizacji, ten opisany wyżej to ten najnowszy i najnowsza wiadomość że cała ta inwestycja za płotem jest zamrożona na 5 lat. Jak tak dalej będą ją budować to prędzej mnie pochowają na 'górce' niż doczekam się tej drogi. Jeszcze przed budową muszą do nas wystąpić z prośbą o sprzedanie im tego gruntu i zawsze idzie to przedłużać i odwoływać się. A hałas to jest największy nie z nowej drogi , z autostrady słychać szum całą dobę, tylko z dziurawej ulicy gdzie na każdej studzience tak trzaskają wielkie auta że czasami myślę że to jakiś wypadek, do tej ulicy mam od płota chyba ze 100m a może mniej.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę Maju, że ta droga to taka fatamorgana :P , pewnie lepiej, żeby była inna lokalizacja
U nas, były 4 warianty przebiegu obwodnicy, a potem jeszcze doszły do tych wariantów literki a i b .
Dziękuję Basi za roślinę dla Filipa, cyprysiki u nas raczej zagrożone mroźnymi przeciągami, ale spróbować nie zaszkodzi.
U nas, były 4 warianty przebiegu obwodnicy, a potem jeszcze doszły do tych wariantów literki a i b .
Dziękuję Basi za roślinę dla Filipa, cyprysiki u nas raczej zagrożone mroźnymi przeciągami, ale spróbować nie zaszkodzi.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
Piękny ale ten koszt, powalający.basjak pisze:Mam dla Ciebie Filipka, w dodatku złotego
To nie dla mnie tylko dla elsi-Elżbiety ale i tak bardzo dziękuję za wyszukanie takiego rarytasiku.
Chociaż do mojego cyprysika nutkajskiego pendula - Chamaecyparis nootkatensis Pendula też by pasował
gdyby nie ta cena no i trudność w zdobyciu.