Pędraki - metody skutecznego zwalczanie - 1cz.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pędraki - Skuteczniejsze zwalczanie - 1cz.

Post »

Transport metabolitów przez błony:
1. pinocytoza, czyli mechaniczny- mechaniczne wpuklenie błony i zamknięcie treści w pęcherzyku. Zostaje przekazany na drugą stronę błony i tam uwolniony. Występuje miedzy organellami cytoplazmatycznymi a także ma za zadanie wydalanie zbędnych produktów metabolizmu.
2 dyfuzja-przez błonę mitochondrialną zewnętrzną. Działa jak sito molekularne, przepuszcza cząsteczki mniejsze od pewnej wielkości granicznej. Błona mitochondrialna wewnętrzna, chloroplastów i plazmalema przepuszczają tylko związki drobnocząsteczkowe, a nawet tylko niektóre jony nieorganiczne.
Sacharoza to duuuuża cząsteczka jednak.
3. aktywny transport- tzw. teoria nośników, wymaga energii z rozkładu ATP powstającego w fosforylacji oksydacyjnej i białka transportującego (tak jest przenoszona np. reszta galaktozowa) Ale to wewnątrz rośliny, nie ze środowiskiem zewnętrznym.

Dwucukry w roślinie są produktem przemiany materii i formą transportową.
Wytworzony w procesie fotosyntezy fruktozo-6-fosforan przekształca się przy nadmiarze produktów fotosyntezy częściowo w glukozo-6-fosforan i glukozo-1-fosforan i przy udziale enzymów (np. glukozylotransferazy UDPglukoza:fruktoza) tworzy się dwucukier.
Sacharoza jest podstawową formą transportową cukrów w tkankach roślin i w tej postaci jest przenoszona do tkanek niezdolnych do fotosyntezy, a potrzebujących energii- np. właśnie do korzeni.
Ale sacharoza zsyntetyzowana w roślinie.
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2009, o 09:49

Post »

No dobra ale jakie wnioski, co z tym preparatem, co proponujecie, stosować czy nie? czy morze nicienie????
jerr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sie 2010, o 12:52

Post »

Nicienie nie działają w takim stopniu aby zdecydowanie zredukować liczbę pędraków. Wydałem w ubiegłym roku 720PLN na niecienie a w tym roku pędraków jest co najmniej tak samo dużo. Powinienem zrobić zdjęcie tego pogorzeliska, które kiedyś było moim trawnikiem żeby Wam pokazać co potrafią pędraki...

Mam kilka pyta do Trzmiela:

1. BimassSuger według Ciebie działa także na nicienie. Co w takim razie ma zabijać pędraki jeśli w tym samym czasie wykańczamy nicienie?

2. Druga kwestia - dlaczego na stronie producenta http://www.biomass-sugar.com nie ma ani słowa o tym "ubocznym" działaniu prepartau?

3. Trzecia sprawa - zarzekałeś się pod koniec ubiegłego roku że preparat kosztuje 500PLN podczas gdy na Waszej stronie cena wynosiła i wynosi 600PLN?

Pozdrawiam,
jerr
cebullka
100p
100p
Od: 20 mar 2008, o 07:00

Post »

No ja wyciągnę ten interesujący temat na tapetę, bo w tym roku pojawiło sie nowe pokolenie chrabąszcza majowego, a problem pędraków dotyczy równiez mojego ogródka (i to niestety bardzo - niszcza nawet spore, nowo-posadzone drzewka- bardziej niż zające i sarny razem wzięte ;:223 )
W zeszłym tygodniu w tv w programie ogrodniczym reklamowali Biosmass Sugar, chciałam poczytać sprawdzić, czy możliwe, czy zadziała i to jeszcze tak ekologicznie... :roll: czy to tylko "chłit matetindowy" :wink:
Ania
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2009, o 09:49

Post »

Na Pędraka tylko ciężka chemia czyli DURSBAN
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie gnieżdżą się w kompostowniku. Na wiosnę po zimie(teraz też) jak wybieram kompost musze go dokładnie przejrzeć. Wybieram i niszczę to ochydztwo. Inne rady nie ma.
W jednej części ogrodu też były, cały trawnik prawie zjadły, ale odpuściliśmy. Tej części ogrodu nie widać. Często też pojawiały się u nas jeże. Chyba coś pomogły, bo trawa z tym roku się odbudowała i jakby pędraki nie robiły już szkód. Nic większego( oprócz trawy) nie zniszczyły.
hot-dog4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2012, o 17:16

Post »

Witam. Ostatnio zauwazylem iz moje drzewka owocowe zaczely schnac. Sadzilem ze przemarzly w zimie , ale po wykopaniu uschnietej czeresni zauwazylem pędraki , drutowce. Co polecacie na walke chemiczna z tymi szkodnikami ? Co zrobic by uratowac te zaatakowane drzewka ?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydałam na ten "Sugar.." ok. 36 zł i już czuję, że nic nie pomoże .... ;:145
A pędraków mam co nie miara.
Jutro jadę do hurtowni środków ochrony i zapytam co oferują.
Z tego co czytałam Dursban stosuje się tylko przed posadzeniem roślin....
A co stosuje się przy uprawie roślin ozdobnych już posadzonych ..... które mi wypadają przez pędraki ;:145
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Najlepsza rada na pędraki to głęboka orka lub głębokie przekopanie terenu.
dariopi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2008, o 14:31

Post »

Witam wszystkich. Trafiłem na ten temat szukając pomocy w tym co się dzieje w moim trawniku, który wydawał mi się wyschnięty jak co lato ponieważ ziemia na moim trawniku to raczej piasek. Ale zaczęło mnie dziwić że trawę można było swobodnie unosić do góry i zajrzałem pod spód. To co tam znalazłem przeraziło mnie - masa pędraków. Poniżej zamieszczam zdjęcia wyglądu mojego trawnika:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d59 ... cb25a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fcc ... 7a04a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/06b ... 9e69f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/39c ... 8a189.html

a poniżej ilość "skarbów" które znalazłem na obszarze 0,5m2 !!!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1e6 ... 13e56.html

Proszę pomóżcie mi co najlepiej zrobić ?! Jestem załamany. Czy czeka mnie tylko reaktywacja trawnika?
Jacek_K
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2012, o 20:25

Post »

Witam
No i Ja trafiłem na forum pogrążony w rozpaczy nad swoim trawnikiem ;:131

W dniu wczorajszym podlałem rozcieńczonym roztworem OWADOFOS EXTRA całą trawę, w niedzielę planuje poprawić zabieg.
Po przeczytaniu wszystkich postów, w/w chemia waszym zdaniem nie jest za skuteczna, zobaczymy :(

dariopi jak walczysz ze swoim robactwem ??
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Przekopałam dzisiaj 2 m2 ziemi i zebrałam ok50 szt pędraków!
Pani w sklepie zaproponowała decis-kupiłam ale wielkiej nadziei nie mam ;:185
Jutro znów kopię tam gdzie planuję coś posadzić. Decisem poleje miejsca pod drzewkami.
dariopi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 sty 2008, o 14:31

Post »

Zakupiłem Pyrinex ponieważ Dursban 480 EC nie było aktualnie w ogrodniczym ale to są te same preparaty. 3 dni temu już biegałem z opryskiwaczem póki była ziemia po deszczu, chociaż nie wiem jak zadziała bo przez następne dni nie pada. Inni na forum podlewają konewką. zobaczę jaki będzie efekt, bo te które zebrałem do wiaderka (tam gdzie na zdjęciach nie ma trawy już zerwałem darń) przy wyrzucaniu wyschniętej darni prysnołem z opryskiwacza i po 2 dniach śmierdziały jak padlina ;:oj
więc mam nadzieję że z tymi pod ziemią będzie tak samo tylko żeby oprysk zszedł głębiej, mam kilka okazów które obserwuje i na razie (po początkowym załamaniu) jestem pełen optymizmu może uratuję resztę trawnika. Drzewka i krzewy też kazali pryskać że nie zaszkodzi.
Będę informował o efektach.

-- Cz 20 wrz 2012 21:17 --

Decis czy np Karate to polecają na dorosłe okazy chrząszcza majowego jak siedzi na drzewkach czy krzakach . Widziałem w którymś temacie na forum jak wyścieliły ziemię po spryskaniu
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”