Miedzian
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miedzian i inne opryski profilaktyczne - dyskusja
3 kg na 600 l wody czyli 5 g na litr. I odpowiednio sobie przelicz proporcję do ilości wody, którą użyjesz. I raczej, w tym przypadku lekko "nie doważyć" - niż "przesadzić" (bo to wysoka dawka).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy zastosowanie siarczanu miedzi też może spowodować oparzenia?
ania1590
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lip 2009, o 11:15
Witam.
W przypadku Sylitu skuteczność oprysku w okresie bezlistnym jest zachowana gdy temperatura otoczenia wynosi powyżej 7 stopni. Jak to jest w przypadku oprysku Miedzianem? Ile powinno minąć czasu od oprysku do pierwszych opadów, żeby zabieg odniósł skutek? Czy jest sens opryskiwać teraz pędy winorośli preparatami miedziowymi?
Może ktoś się wypowie w tym temacie?
Pozdrawiam.
W przypadku Sylitu skuteczność oprysku w okresie bezlistnym jest zachowana gdy temperatura otoczenia wynosi powyżej 7 stopni. Jak to jest w przypadku oprysku Miedzianem? Ile powinno minąć czasu od oprysku do pierwszych opadów, żeby zabieg odniósł skutek? Czy jest sens opryskiwać teraz pędy winorośli preparatami miedziowymi?
Może ktoś się wypowie w tym temacie?
Pozdrawiam.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Andrzeju !
Po co chcesz opryskać winorośl miedzianem ? Co chcesz w ten sposób osiągnąć ?
Co z zasadą, że oprysk stosujemy wyłącznie tam gdzie bezwzględnie jest on konieczny, w określonym terminie i dawce ?
Po co chcesz opryskać winorośl miedzianem ? Co chcesz w ten sposób osiągnąć ?
Co z zasadą, że oprysk stosujemy wyłącznie tam gdzie bezwzględnie jest on konieczny, w określonym terminie i dawce ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
1. Przez ostatni tydzień ciąłem jabłonie. Czy jest sens pryskać jeszcze teraz czy już za późno (mazury). Zanim załatwie opryskiwacz i chemię to już mogą się zacząć pokazywać liście.
2. Czy w ogóle można stosować miedzian w strefie bezpośredniej ochrony ujęć wody ? A jeżeli nie można to jakie środki ochrony są dopuszczone w takich strefach ?
2. Czy w ogóle można stosować miedzian w strefie bezpośredniej ochrony ujęć wody ? A jeżeli nie można to jakie środki ochrony są dopuszczone w takich strefach ?
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
1. Raczej wciąż za wcześnie na zabiegi. Zależy przeciw czemu, ja zacznę ochronę przed parchem w fazie "mysiego uszka" . Teraz można pryskać przeciw chorobom kory i drewna wedle uznania.
2. Nie można, nie wiem czy są takowe środki
2. Nie można, nie wiem czy są takowe środki
Pozdrawiam, Maciek.
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
Suppa, czy to już jest faza "mysiego uszka"?
antonówka, 10 kwietnia
Jeśli tak to czas na profilaktyczny oprysk miedzianem
antonówka, 10 kwietnia
Jeśli tak to czas na profilaktyczny oprysk miedzianem
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Tak prawie, to początek ukazywania liści. U mnie jest podobnie, zależy od odmiany.
Dziś widziałem, że sadownicy zaczęli zabiegi. Pasowałoby prysnać, tylko pogoda jest fatalna i nie widać poprawy
W takich warunkach miedzian chyba wiele nie zdziała..
Dziś widziałem, że sadownicy zaczęli zabiegi. Pasowałoby prysnać, tylko pogoda jest fatalna i nie widać poprawy
W takich warunkach miedzian chyba wiele nie zdziała..
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Andrzej Kosiński pisze:Witam....Jak to jest w przypadku oprysku Miedzianem? Ile powinno minąć czasu od oprysku do pierwszych opadów, żeby zabieg odniósł skutek?
W zasadzie należy pamiętać o generalnej zasadzie stosowania środków ochrony roślin, kiedy temperatura powietrza jest "dodatnia". Ja - z rozsądku - mnie wykonuję zabiegów przy temperaturze niższej niż +5 st. C... środków ochrony roślin nie wolno absolutnie wprowadzać w pobliżu bezpośrednich ujęć wody.pin54 pisze:...Czy w ogóle można stosować miedzian w strefie bezpośredniej ochrony ujęć wody ? A jeżeli nie można to jakie środki ochrony są dopuszczone w takich strefach ?
Pozdrawiam serdecznie
- bartecb
- 10p - Początkujący
- Od: 15 cze 2010, o 09:46
Witajcie
Ja moze w kwestii miedzianu i jego zastosowania, bo jak sądzę część Szanownego grona z lekka pomyliła terminologię lub też uległa wpływowi marketingu i różnych "takich tam" napisanych na ulotkach. Krótko i zwięźle. Nie wdając się we właściwości chemiczne glony i grzyby po prostu nie tolerują miedzi. Zatem jeżeli chodzi o Miedzian mozna go lać wiadrami ( nie mówię tu o uprawach) jako środek profilaktyczny. Dodatkowo i to jest moim nadrzędnym celem w użyciu tego środka to walka ( nieustająca) ze ślimakami. Oj nie lubią tego nie lubią.
Pozdrawiam
Ja moze w kwestii miedzianu i jego zastosowania, bo jak sądzę część Szanownego grona z lekka pomyliła terminologię lub też uległa wpływowi marketingu i różnych "takich tam" napisanych na ulotkach. Krótko i zwięźle. Nie wdając się we właściwości chemiczne glony i grzyby po prostu nie tolerują miedzi. Zatem jeżeli chodzi o Miedzian mozna go lać wiadrami ( nie mówię tu o uprawach) jako środek profilaktyczny. Dodatkowo i to jest moim nadrzędnym celem w użyciu tego środka to walka ( nieustająca) ze ślimakami. Oj nie lubią tego nie lubią.
Pozdrawiam
Zainteresowań brak. Mam tylko kilka pasji...
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
U mnie w ogrodzie czereśnie, wiśnie i śliwy zaczynają kwitnąć, jest ciepło i nie pada, czy teraz należy je opryskać- czym i przeciwko czemu?
ania1590
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A na co chorują że chcesz pryskać ?