Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Eschynantus wspaniały wymaga stanowiska półcienistego, temp. ok 25 stopni (nawet w zimie nie powinna spadać poniżej 18) i dużej wilgotności powietrza. Wymaga obfitego podlewania miękką, letnią woda i częstego zraszania. W zimie podlewamy go nieco oszczędniej. Nawozimy go wiosną i latem raz na 2-3 tygodnie, zimą raz w miesiącu.
-
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ruszczyk kolczasty - Myszopłoch kolczasty ( Ruscus aculeatus )
Dostałam w listopadzie od kogoś bukiet kwiatów w którym były dekoracyjne gałązki jakiejś rośliny. Kwiatów oczywiście już nie ma, ale pozostały gałązki. Jakie było moje zdziwienie, kiedy odkryłam, że od spodu gałązek coś zaczyna zwisać, i na dodatek to coś się rozwija. Najpierw myślałam, że to przedwcześnie przebudzony złotook złożył jajeczka na liściu, ale kiedy zobaczyłam , że to coś rośnie na każdym liściu i to w tym samym miejscu, to kompletnie osłupiałam. Zobaczcie sami.
Może ktoś wie co to za cudak i jak nazywa się ta roślina / krzew / z którego wzięto te gałązki dla ozdoby.

Może ktoś wie co to za cudak i jak nazywa się ta roślina / krzew / z którego wzięto te gałązki dla ozdoby.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Ten cudak, Grażynko - to Ruscus : http://www.plantoftheweek.org/week161.shtml
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O....
matko jedyna to z tych wisiorków pod liściami mają kwitnąć kwiatki ? Jak żyję nie widziałam takiego cudaka. Czy to ma jakąś polską nazwę?
Aniu - wielkie dzięki za identyfikację. Poszukam jeszcze więcej informacji w necie o tym Ruscusie.
Trochę poczytałam i przyjrzałam się dokładnie.
Aniu ale u mnie te wyrostki są na spodniej stronie liści a u ruscusa są na górnej. Te moje nie wyglądają na kwiatki, ale fakt też, że gałązki nie mają korzeni. A może one potem przechodzą na drugą stronę i dopiero potem kwitną ?
Straszny cudak - to co ja właściwie mam ?

Aniu - wielkie dzięki za identyfikację. Poszukam jeszcze więcej informacji w necie o tym Ruscusie.
Trochę poczytałam i przyjrzałam się dokładnie.
Aniu ale u mnie te wyrostki są na spodniej stronie liści a u ruscusa są na górnej. Te moje nie wyglądają na kwiatki, ale fakt też, że gałązki nie mają korzeni. A może one potem przechodzą na drugą stronę i dopiero potem kwitną ?
Straszny cudak - to co ja właściwie mam ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
Po polsku ten cudak nazywa się Myszopłoch lub Ruszczyk
myszopłoch
http://dieta-metaboliczna.com/ruszczykkolczasty.htm
Kiedyś usiłowałam ukorzenić takie cudo, też z bukietu ..., ale kicha!

myszopłoch
http://dieta-metaboliczna.com/ruszczykkolczasty.htm
Kiedyś usiłowałam ukorzenić takie cudo, też z bukietu ..., ale kicha!

-
Cała przyjemność po mojej stronie, Grażynkokogra pisze:Dzięki Aniu za te wszystkie informacje o tym cudaku który okazał się być całkiem ciekawą rośliną. Na razie w wodzie zaczyna robić pączki kwiatowe a potem może wypuści jakąś bulwkę i da się ukorzenić - zobaczymy. Jeśli mi się uda, to podzielę się z Tobą tą roślinką...

To było tutaj :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=ruscus
-
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
On się nigdy nie ukorzeni. Jego można chyba tylko dzielić albo wysiewać, jak ktoś zdobędzie nasiona.
Co więcej, to nie jest żadna "nowość" tylko właśnie "staroć". Popularny był sto lat temu i jeszcze przed wojną, gdy mieszkania były o wiele chłodniejsze i dobrze się w nich czuł. Teraz zawsze zalecam wypatrywać tej roślinki (oraz myszopłocha kolczastego - Ruscus aculeatus) w starych blokach, gdzie mieszkają emeryci, lub w starym budownictwie. Bo chyba tylko u wiekowych staruszków można jeszcze go znaleźć.
Kiedyś widziałem stary, potężny krzew tego myszopłocha na klatce schodowej w pewnym bloku. Jednak nie mogłem ani go zabrać, ani wziąć sadzonki. A potem zapomniałem, gdzie to było
Ale jak go gdzieś wypatrzę, to będzie mój
Albo "pożyczę" go, przesadzę do świeżej ziemi, pobiorę sadzonki i odniosę na miejsce.
Co więcej, to nie jest żadna "nowość" tylko właśnie "staroć". Popularny był sto lat temu i jeszcze przed wojną, gdy mieszkania były o wiele chłodniejsze i dobrze się w nich czuł. Teraz zawsze zalecam wypatrywać tej roślinki (oraz myszopłocha kolczastego - Ruscus aculeatus) w starych blokach, gdzie mieszkają emeryci, lub w starym budownictwie. Bo chyba tylko u wiekowych staruszków można jeszcze go znaleźć.
Kiedyś widziałem stary, potężny krzew tego myszopłocha na klatce schodowej w pewnym bloku. Jednak nie mogłem ani go zabrać, ani wziąć sadzonki. A potem zapomniałem, gdzie to było

Ale jak go gdzieś wypatrzę, to będzie mój

Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
-
Cytat ze stronki podanej wyżej :
"Myszopłoch kolczasty to również występująca w literaturze Polskiej nazwa Ruszczyka Kolczastego, nawiązuje to do przekonania, że roślina ta ma zdolność odstraszania myszy. Zwłaszcza we Włoszech zwana pungitopo ( żądło na myszy) była zawieszana w tym celu miedzy suszonym mięsem".
Stąd ta śmieszna nazwa
"Myszopłoch kolczasty to również występująca w literaturze Polskiej nazwa Ruszczyka Kolczastego, nawiązuje to do przekonania, że roślina ta ma zdolność odstraszania myszy. Zwłaszcza we Włoszech zwana pungitopo ( żądło na myszy) była zawieszana w tym celu miedzy suszonym mięsem".
Stąd ta śmieszna nazwa