Zwartnica,Hippeastrum cz.2
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amarylis, Hypeastrum cz.2
Dawid dobrze radzi. Obetnij zeschły pęd i nie martw się - za rok zakwitnie na nowo. 

- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Stara szkoła radzi usuwać kwiaty, a pęd zostawiać, póki sam nie odpadnie. Tak robię, może niepotrzebnie? Bo urody to roślinie nie dodaje.... 

Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Dokładnie, nie obcinać, pozwolić zaschnąć całemu pędowi, lub liściom, wtedy ma się pewność, że zmagazynowane w liściu, bądź w pędzie składniki pokarmowe wrócą z powrotem do cebuli, co zapewni jej dobry start w przyszłym sezonie. Poczytajcie obydwie części wątków Amarylis/hipeastrum, znajduje się tam bardzo dużo cennych informacji-nie tylko w tym temacietralaluszy pisze:Stara szkoła radzi usuwać kwiaty, a pęd zostawiać, póki sam nie odpadnie. Tak robię, może niepotrzebnie? Bo urody to roślinie nie dodaje....

Bardzo bym chciała zapylić "Jewel" ale jak to zrobić gdy nie ma pręcików?
POZDRAWIAM AGNIESZKA
moje poczatki
moje poczatki
Może jakoś Ci się udalilithbb pisze:Bardzo bym chciała zapylić "Jewel" ale jak to zrobić gdy nie ma pręcików?

W razie czego - reflektuję na nasionka.
Moich jeszcze nie wysiałam, piasek w piaskownicy zamarznięty, a potrzebowałabym troszkę do podłoża.
Wszystkie pokazywane tu hipeczki są przecudne.
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
Kinga, sylwik, lilithbb, piękne te Wasze... jak to mówicie 'hipcie'
I każdy inny. Ten z czerwoną obwódką uroczy! 

kupiłam nowa cebulką i czekam na swoje rezultaty
POZDRAWIAM AGNIESZKA
moje poczatki
moje poczatki
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Cudowne te wasze zwartnice. 
A co do zapylania ? odmiany o kwiatach pełnych nie wykształcają słupków, więc zapylić się ich nie da? Nie są wprawdzie całkowicie bezpłodne ? bo mają zazwyczaj kilka pręcików (dosyć często pojawiają się formy morfologiczne pośrednie pomiędzy pręcikami a płatkami, posiadające jednak pylniki na końcach), więc można zebrać z nich pyłek i zapylić nimi kwiat odmiany o kwiatach pojedynczych ? ale zostać zapylone (i co za tym idzie ? zawiązać nasion) siłą rzeczy nie mogą.
Pozdrawiam!
LOKI

A co do zapylania ? odmiany o kwiatach pełnych nie wykształcają słupków, więc zapylić się ich nie da? Nie są wprawdzie całkowicie bezpłodne ? bo mają zazwyczaj kilka pręcików (dosyć często pojawiają się formy morfologiczne pośrednie pomiędzy pręcikami a płatkami, posiadające jednak pylniki na końcach), więc można zebrać z nich pyłek i zapylić nimi kwiat odmiany o kwiatach pojedynczych ? ale zostać zapylone (i co za tym idzie ? zawiązać nasion) siłą rzeczy nie mogą.
Pozdrawiam!
LOKI
- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie zgadzam się pełne niekiedy wykształcają słupki, mam takim właśnie kwitnący w pracy. Jak wrócę do domu to wrzucę fotkę.Locutus pisze:....A co do zapylania ? odmiany o kwiatach pełnych nie wykształcają słupków, więc zapylić się ich nie da .....
Pozdrawiam! LOKI
Małgorzata i Krzysztof
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chętnie zobaczę.
Człowiek całe życie się uczy, jak widać. 
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI