Majkowy zielony dom i .....
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Majkowy zielony dom i .....
Maju dziękuję za takie miłe przyjęcie.
Co do tego zawilca to chyba nie doczytałam....wydawało mi się, że Tobie tak się rozłazi.
A milin nieustannie piękny.....fotki historyczne też bardzo ciekawe.
Co do tego zawilca to chyba nie doczytałam....wydawało mi się, że Tobie tak się rozłazi.
A milin nieustannie piękny.....fotki historyczne też bardzo ciekawe.
- romawr
- 100p
- Od: 7 lut 2011, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Maju ! Dom to masz jak w bajce no i jaka wspaniała metamorfoza
jeżeli chodzi o wodę deszczową w stawie to rybą mogą ścieki zaszkodzić a nie deszczówka.
Od 5 lat się mszczę aby dom mi tak zarósł no i mam pecha , albo mi kury zniszczą albo psy ( szczeniaki) odgryzą albo wymrozi. Jeden dom już zarasta a drugi już 5 raz będę próbować. Maju mam pytanie, czy nic wam się nie dzieje z podbitką pod dachem jak jest obrośnięty bluszczem i czy zamierzacie bluszczem pokryć cały dach. Ja na swoim budynku zauważyłam że belki pokryły się grzybem i zaczęły się sypać
jeżeli chodzi o wodę deszczową w stawie to rybą mogą ścieki zaszkodzić a nie deszczówka.
Od 5 lat się mszczę aby dom mi tak zarósł no i mam pecha , albo mi kury zniszczą albo psy ( szczeniaki) odgryzą albo wymrozi. Jeden dom już zarasta a drugi już 5 raz będę próbować. Maju mam pytanie, czy nic wam się nie dzieje z podbitką pod dachem jak jest obrośnięty bluszczem i czy zamierzacie bluszczem pokryć cały dach. Ja na swoim budynku zauważyłam że belki pokryły się grzybem i zaczęły się sypać
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Witaj romawr-Roma w moich zielonościach
Ja mam na ścianach winobluszcz a on tam gdzie jest ciemniej to rośnie bardzo rzadki i zaraz wyłazi na rynnę i dach tak więc podbitka jest prawie wolna. Z dachu co kilka lat jest obcinany i w miarę możliwości zrywany no i dużo go zmarznie na dachówkach ale w lecie znowu rośnie sobie na dach. Nam to nie przeszkadza bo jak to już pisałam wcześniej śnieg nie ma takiego ślizgu i nie zjeżdża ostro z dachu zrywając po drodze rynny a to było przedtem utrapienie każdej zimy. Nasze domy są bardzo stare ale mają część belek wymienionych tak że jak na razie są zdrowe. Na domu jest winobluszcz trójklapowy i on lepiej rośnie na długość i na boki, na garażu jest pięcioklapowy i on rośnie tylko do góry a na ścianę od południa wcale nie chce przeleźć i chyba muszę tam posadzić ten trójklapowy bo tam mam długą ścianę garażu i wysoką ścianę ze stodoły.
Dziękuję za opinię w sprawie deszczówki i stawu.
Ja mam na ścianach winobluszcz a on tam gdzie jest ciemniej to rośnie bardzo rzadki i zaraz wyłazi na rynnę i dach tak więc podbitka jest prawie wolna. Z dachu co kilka lat jest obcinany i w miarę możliwości zrywany no i dużo go zmarznie na dachówkach ale w lecie znowu rośnie sobie na dach. Nam to nie przeszkadza bo jak to już pisałam wcześniej śnieg nie ma takiego ślizgu i nie zjeżdża ostro z dachu zrywając po drodze rynny a to było przedtem utrapienie każdej zimy. Nasze domy są bardzo stare ale mają część belek wymienionych tak że jak na razie są zdrowe. Na domu jest winobluszcz trójklapowy i on lepiej rośnie na długość i na boki, na garażu jest pięcioklapowy i on rośnie tylko do góry a na ścianę od południa wcale nie chce przeleźć i chyba muszę tam posadzić ten trójklapowy bo tam mam długą ścianę garażu i wysoką ścianę ze stodoły.
Dziękuję za opinię w sprawie deszczówki i stawu.
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Majka - a który z winobluszczy jest mniej ekspansywny i nadaje sie do obrośnięcia niewielkiej drewnianej altanki ?
-
Aga oba winobluszcze są dość mocno ekspansywne i bardzo szybko przyrastają. Poleciłabym Ci raczej bluszcz pospolity czyli hedera helix, ma tyle odmian że jest w czym wybierać, nawet jest bluszcz irlandzki. Jest zimozielony i piszą że to roślina trująca ale jeszcze nie otruło mi się żadne zwierzę a jak wysiekałam trawę z jego liśćmi i dawałam kozom i krowom to nic im nie było. U mnie rośnie na dębie i czereśni taki zwykły zielony i to jest efekt kilkunastu lat rośnięcia
oraz na domu odmiana "Goldheart" zielono-kremowa
ten rośnie wolniej ale jest ładniejszy.
oraz na domu odmiana "Goldheart" zielono-kremowa
ten rośnie wolniej ale jest ładniejszy.
- AgaNet
Hmmm.... bluszcz ten zwykły, zielony mam posadzony pod płotem, i liczę na ładną zieloną ścianę I tak sobie wymyśliłam żeby altanke podsadzić winobluszczem, bo pięknie się przebarwia jesienią
-
Możesz posadzić tylko musisz go potem pilnować i mocno przycinać żeby nie był za długi i wybierz odmianę szczepioną "veitchii" lepiej się przebarwia i wolniej rośnie.
-
Taka zimnica to postanowiłam dać coś energetycznego żeby na sam widok zrobiło się cieplej.
goździk kamienny
firletka chalcedońska
kosmos podwójnie pierzasty
pelargonie
dalia
dalie
dalia kaktusowa
goździk kamienny
firletka chalcedońska
kosmos podwójnie pierzasty
pelargonie
dalia
dalie
dalia kaktusowa
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Majka, a jest różnica w jesiennym przebarwianiu się winobluszczów? Który ładniejszy?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Od razu człowiekowi cieplej przy takich kolorkach
-
Basiu to właśnie ten trójplapowy veitchii i jeszcze zaroślowy który lepiej rośnie na ogrodzeniach bo się okręca wąsami jak fasola, ale jest jeden warunek musi być słońce, bo jak jest go za mało to słabo się wybarwia.
- AgaNet
Dziękiedulkot pisze:Możesz posadzić tylko musisz go potem pilnować i mocno przycinać żeby nie był za długi i wybierz odmianę szczepioną "veitchii" lepiej się przebarwia i wolniej rośnie.